Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

Általános csevegés BJD témában

Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Shinku » 2012.05.02. 19:05

Úgy láttam, hogy nincs még ilyen téma, engem pedig régóta foglalkoztat ez a kérdés, csak nem igazán mertem/tudtam eddig feltenni.

Igazából nincs is egy konkrét kérdésem, csak arra lennék kíváncsi, hogy ki hogy vélekedik a babák számát illetően.
Általában mindenki úgy kezdi, hogy "csak egyet". Én is így kezdtem, hogy nem lesz más, csak egyetlenegy babám. De aztán megláttam az SD-ket, és akkor kell egy SD. Utána megláttam a lányokat meg jött a "kire adok cuki fodros ruhákat?" dilemma és kellett lány is. Aztán ugyanígy voltam a YOSD-kel is, mint az SD-kel. Most pedig már úgy érzem, hogy egy csapdába kerültem és nincs megállás. xD Csak úgy ömlenek/ömlenének belőlem a karakterek... Nem tudom leredukálni, hogy, de igenis elég egy...

Megvannak az előnyei és hátrányai is a több vs. egy dolognak. Mindig úgy hittem, hogy egy babával lehet a legjobban foglalkozni, viszont a több babában több lehetőség van. Pl. fotósztorik szempontjából... DoÁ-n ahogy szétnézek elég sok embernek van 10+ babája és nem tűnik úgy, hogy bármelyikük el lenne hanyagolva vagy ilyesmi.
Én úgy voltam vele, hogy mostmár a négynél megállok és kész. Ez is mondjuk elég fura, hogy "megállok" mert nem olyan mintha azt mondanám, hogy "holnaptól leállok a cigivel"... Tehát szerintem a babázás nem egy káros dolog, amit abba kéne hagyni. Az itthon levő babáimat mind egytől-egyig nagyon szeretem, de mégis úgy érzem, hogy még van pár baba "aki nélkül nem tudok élni". Emiatt lelkiismeret furdalásom is van, hogy így nem fogok tudni törődni mindegyikükkel... Ugyanakkor van amikor szembetalálom magam azzal, hogy megcsodálok DoÁ-n egy 10+-os "gyűjteményt" és irigykedek. :L

Ti hogy vagytok ezzel? Akinél egy babus van otthon, az tervez még többet vagy így tökéletes ahogy van minden? ^^
Akinél több/sok (bár mi számít itt soknak? ez is egy jó kérdés) ő, hogy tervezi? Van határ amit felállított létszám szempontjából?

Kíváncsian várom a véleményeket és mindent a babák számával kapcsolatban. ^^
Itthon: Alvin (AR - Cien) ● Letuchaia (CD - Vampire Beau) ● Wayne (SD - Shaun) ● Illinois (MNF Chloe) ● Lulu (MNF Ante) ● Ren (MNF Elf Shiwoo) ● Caro (MNF Miyu fej)
▪ ▪ ▪ Blog
Avatar
Shinku
 
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2009.10.19. 17:55
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Nyul » 2012.05.02. 20:41

Én mint érdeklődő laikus nyilatkoznék. :D
Nem tudom, hogy mennyi az, ami tényleg sok. Láttam pár szép sokbabás gyűjteményt, és wow, meg minden. Egyszer azonban találtam valami képmegosztón egy nőnek a galériáját, akinek volt valami limitált kentaur babája, de elsőre csak festetlen képet tett fel, és azért kezdtem átnézni, hogy hátha van belőle festett kép, mert kíváncsi voltam.
Szóval az a lényeg, hogy a galériája óóóóriási volt. És babája meg rengeteg. De tényleg, ha nem volt 40+ babája, egy sem. Volt ott mindenféle, Momoko-tól kezdve, nagyon változatos felhozatal. És tudjátok, ez már egyszerűen... freaky volt. o.o Ráadásul mamaként hivatkozott magára, ami önmagában nem gáz, de minden részlettel együtt már kicsit... ijesztő volt. (Arra tippeltem, hogy a nőnek talán nem lehetett saját gyereke, és ezzel próbált "kompenzálni".)

Én amúgy pont azért nem merek egyet sem venni, mert onnantól "nincs megállás"... ^^"
Megszűnt a cég :'(
Avatar
Nyul
 
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011.12.21. 20:10
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: lilien » 2012.05.02. 20:54

Az elején én úgy voltam vele, hogy kell egy "nagy" és egy "kicsi"... Most ott tartok, hogy van három kicsi, egy nagy és három nagy fejem itthon. :Đ

Nem mondanám azt, hogy megbántam volna, hogy végül elszaladt velem a ló, de tény, hogy a mai eszemmel pár dolgot máshogy csinálnék. Velem az a baj, hogy nagyon könnyen alkotok új karaktereket, viszont csak akkor veszem bele őket a baba-tervbe, ha valahogy tudnak kapcsolódni a családhoz... és előbb-utóbb találok erre módot. u_u"
Viszont! Semelyik babám sem lehet magányos, úgyhogy kell nekik egy pár. :D +1 baba.
Mostanában kezd beérni a kerek történet, és nagyjából kezd lezárulni a karakterek alakulása is, aztán még ki tudja... A jelenlegi létszámmal én elégedett vagyok, nem mondanám soknak, sem kevésnek, bár ez nyilván emberfüggő. Úgy gondolom, hogy amíg tud foglalkozni a babával a tulajdonosa, addig tök mindegy, mennyi van neki. [:
Kamoku [bory] • Soshi [syen] • Nathaniel [har] • Anzen'na [chrom] • Ageha [dia] • Gärnet [r.vivien] • Ferena [vivien] • Guren [r.ai] • Kae [r.ai] • Shinichirou [r.chrom]
Layaway is my best friend. OTL
Avatar
lilien
 
Hozzászólások: 1299
Csatlakozott: 2010.01.27. 20:10
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Flittering » 2012.05.02. 21:36

Én a "nagycsaládosok" közé tartozom. ^3^ (bár vannak akik ezt nem nézik jó szemmel, de nem érdekel. Magamnak veszem őket nem másoknak.) És cseppet sem bánom. Mindegyiket imádom és mindegyikkel ugyan úgy törődök. Aki ismer az tudja is. ;) Persze van épp aktuális kedvencem akit körbe zsongok, de aztán a többiek is kapnak a zsongásból. Vannak akiket nagyon féltek ők az ikrek és őket nagyon spéci biztonságos helyen tartom. Hisz ők voltak az elsők :love: Jelenleg 12 vannak itthon és egy épp úton haza... sőt még jönnek is ebben az évben bőven. Minden babám karakterét imádom és őket is nagyon. És mindig elkápráztat a tökéletességük. Nem szabtam limitet hogy mennyi lesz sőt már az elején 5 kiforrt karakterem volt. A felső határ pedig a cégektől függ jelenleg már csak 7 baba tetszik 2 yosd és 4 hatalmas fiú és egy csodaszép sd lány. De a változás jógát fenntartom :lol: . És képtelen lennék bármelyiktől is megvallni. Nem érzem úgy hogy a gyerek utáni vágyaimat kompenzálnám velük mert ilyenről szó sincs, nem is akarok gyereket :XX: pedig nekem lassan itt lenne az ideje. :urjoke Egyszerű a képlet hihetetlenül szeretem ha szép dolgok vesznek körül és jó reggel arra kelni hogy valami szép néz vissza rám vagy este hazatérve bemenni a szobába ahol az én kis tökéletes lényeim várnak. Szóval az én véleményem az hogy egy nem elég max 2 kell. Kai miatt volt az elején lelkiismeret furdalásom olyan szomorú volt eleinte egyedül. Na de be is fejezem. Szóval az én véleményem egy nem elég. ^3^ ;)
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Shinku » 2012.05.03. 08:05

Köszönöm az eddigi válaszokat. ^^ Megnyugtató, hogy ti sem szabtok határt a létszámuknak. Nekem is ott gyökereznek amúgy a "problémáim", hogy mindig új karaktereket találok ki, vagy a cégeknél megtetszik valaki, akinek egyből lesz karaktere és aztán ígyis-úgyis beleszövöm a többiek történetébe. Na meg persze a szerelmes párok... :urjoke :lol: Nekem anyum szokott célozgatni, hogy "menyien is vannak már? de már ennyi elég, ugye?" meg hasonló kérdések... De ha egyszer fontosak nekem, akkor nem fogok eladni valakit, csak hogy hazajöhessen egy új és ne lépjük át a létszámhatárt. :T_T:
Itthon: Alvin (AR - Cien) ● Letuchaia (CD - Vampire Beau) ● Wayne (SD - Shaun) ● Illinois (MNF Chloe) ● Lulu (MNF Ante) ● Ren (MNF Elf Shiwoo) ● Caro (MNF Miyu fej)
▪ ▪ ▪ Blog
Avatar
Shinku
 
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2009.10.19. 17:55
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Shiroi » 2012.05.03. 11:41

Az elején - a legelején, én is úgy voltam vele hogy 'csak 1 - max 2' de ahogy gyakorlatilag mindenki másnál is ebben a hobbiban, idővel ez nálam is jóóócskán megdőlt. XD

Egyébként ez egy örök BJD hobbi űző átoknak tűnik... elindulsz a lejtőn és paff. :lol:

Jelen pillanatban egyedül annak örülök, hogy a kívánság listámon már csak 'pár' baba maradt, és nem is bővült semmivel már egy nagyon hosszú ideje. *happy*
...........................................//Faceup Shop•//Flickr////
Kép
Avatar
Shiroi
 
Hozzászólások: 2121
Csatlakozott: 2008.10.04. 13:28
Tartózkodási hely: Anglia bugyrai

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Jesang » 2012.05.03. 12:15

Szokásosan én is keresztül mentem a "csak egy kell" korszakon. Aztán viszont jött az, hogy de hát kire adok dög ruhákat, hiszen Seven kicsi ehhez. Ekkor jött Dex.....és aztán az ő érkezésével elszabadult a pokol, a szó minden értelmében. Nekem elég nagy listám van, csak a "tuti, hogy hazajön, mert szerelmes vagyok belé, és nem tudok nélküle élni" babák/karakterek 10 felett vannak jóval, és még ezen felül ott vannak a járulékosak, akiket szívesen látnék itthon. Én magam ezt nem tartom rossznak, mert különböző típusok (két egyforma jellemet nem is akarnék itthonra), így rengeteg lehetőség lesz bennük fotósztori/ruha stb. kapcsán. Szóval én mindenképpen nagy család párti vagyok, és igazából bár szinte naponta hallom, hogy így is sokan vagyok, nem is akarok "leállni" velük. Nekem személy szerint sok babára van kapacitásom, de ez persze egyénenként változhat. Ismerek olyan személyt is, akinek már egy babával foglalkozni is komoly probléma. Szóval szerintem ez csak az egyéntől függ. Hogy mennyire "forgácsolódik szét" ha több felé kell figyelnie.
Itthon: Seven [RS Bao], Dextera [RS Mai], Belmore [DF-H Rain], Ashiaa [DF-H RongXuan buci], Oliver [SE Tiny Zack light tan], Vhaleio [Ninodoll Woo. U mod.], Élsi [RS Mei]
blogom: Dark Moon Dorm
Avatar
Jesang
 
Hozzászólások: 995
Csatlakozott: 2010.07.25. 20:06
Tartózkodási hely: Dark Moon Dorm

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.05.03. 16:09

Flittering ugyan csak egy fél szóval, de szerintem felvetett egy - számomra - nagyon komoly oldalt ebben a "kevés vagy sok" témában:

Én is tudok olyanokról idehaza, akiknek relatíve sok babájuk van és akiket emiatt sérelmek értek. És itt nem az értetlen rokonokra gondolok, hanem arra hogy más BJD tulajdonosok megszólták, kibeszélték őket a babáik mennyisége miatt!

Bár "sok" babám van, engem személy szerint nem ért ilyen atrocitás - de nem vagyok teljesen naív, pont mikor a leggyorsabban szaporodtak a babáim ennek a fórumnak az adminja voltam és... nyilvánvalóan az emberek nem a "hatalmi pozícióban levőt" fogják kinézni maguk közül (persze azt nem tudhatom, hogy mi ment a hátam mögött).

Őszinte leszek - igazából magasról teszek rá, hogy ki, hogyan, mennyi babát gyűjt, hogyan adja el őket, vagy mennyit "foglalkozik velük". Amit soha egy pillanatig sem fogok megérteni az, hogy másoknak hogyan van képe bárkit amiatt bántani hogy mennyi babát vesz, mennyit ad el, vagy mennyi limitáltja van, vagy éppen mit csinál a babájával/babakiegészítőivel. Magunknak babázunk, a saját szórakozásunkra - mi joga van bárkinek is beleszólni abba, hogy nekem "hogyan kellene jól éreznem magam"?! >.<*

Ezt felháborítónak tartom. Lányok és fiúk - magatoknak veszitek a babáitokat, nem másnak! Az hogy mennyit, vagy milyet, vagy hányszor, csak rajtatok múlik és azon, hogy titeket mi tesz boldoggá. Egy pillanatig se hallgassatok senkire aki azért kritizálna titeket, hogy hogyan művelitek a hobbitokat!

Nekem személy szerint hazai viszonylatban sok babám van, bár nem a legtöbb. Igazából sosem volt "csak egyet" korszakom - abbban a pillanatban hogy Ezra lett, tudtam hogy őmellé kell a másik hat is. Mondjuk így hirtelen nem jut eszembe más idehaza aki nem saját karaktereket, hanem "fan" babákat valósít meg - ilyen szempontból más a helyzetem, hiszen van egy adott számú karakter akik szétválaszthatatlanok, és nem menet közben alakulnak ki. 5 évvel ezelőtt az volt az "5 éves tervem" hogy mostanra meglegyen mind a Hét Mesterlövész. Márciusban telt el az 5 év és nekem 10 babám van, de a Mesterlövészek közül még hiányzik kettő, szóval bizonyos szempontból túlteljesítettem, bizonyos szempontból nem értem el a célt ^^;

Mostanra már eléggé kikristályosodott hogy mennyi babám lesz (valószínűleg 15 fölött, 20 alatt). De ennek igazából semmi köze ahhoz, hogy mennyivel "tudok foglalkozni". Már amikor Ezra egyedül volt, akkor is akadt, hogy hosszú ideig egyáltalán nem "foglalkoztam" vele, mégis úgy érzem, hogy ez a hobbi nagyon is nekem való. DoA-n merült fel, hogy nagyon leegyszerűsítve két babagyűjtő típus van:

1) a Játszó - ő az aki rendszresen öltözteti, magával viszi, vagy egyéb módon "játszik" a babájával. Általában ők kevesebb babával bírnak, pont azért mert rosszul éreznék magukat ha eggyel is látványosan kevesebbet foglalkoznának (kis különbségre nem adunk :P ). Úgyhogy ők addig szaporítják a babáikat, amíg mindegyikre oda tudnak figyelni (ahogy azt fentebb többen is megfogalmaztátok)

2) a Gyűjtő - ő nem érzi szükségét hogy minden nap (vagy gyakran) kézbe vegye a babáit. Boldogítja a puszta jelenlétük tudata, szívesen nézegeti őket. Természetesen valamennyit ő is "játszik", de lényegesen kevesebbet, és nem érez lelkiismeret-furdalást akkor sem, ha a babái hosszú ideig érintetlenül maradnak.

Én az utóbbi vagyok. Egyébként is gyűjtő hajlamú családból származom (a szüleim lakása olyan mint egy festménymúzeum) és tökéletesen kielégít, ha csak időnként vetek egy pillantást a gyönyörű babáimra. Van hogy hónapokig ugyanabban a ruhában (vagy egy-egy lelkesítő fotózás után tök pucéran/kopaszon/fej nélkül) trónolnak a szobájukban. Nem zavar ha "nem foglalkozom velük", mert akkor is lelkesít a tudat hogy vannak, hogy szépek, hogy nézegethetem a saját fotóimat róluk.

Szóval a "sok", tényleg nagyon relatív és embere válogatja. Én úgy gondolom, hogy akkor van valakinek túl sok BJD-je, ha a saját vagy családja megélhetését/jólétét veszélyezteti vele. Mert azért reálisan gondolkodva: megélhetés > BJD. De amíg belefér anyagilag/lelkileg, addig 1, vagy 100, vagy 10000...csak a saját ízlésünkön múlik ;)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Flittering » 2012.05.03. 16:43

Smaug írta:Flittering ugyan csak egy fél szóval, de szerintem felvetett egy - számomra - nagyon komoly oldalt ebben a "kevés vagy sok" témában:

Én is tudok olyanokról idehaza, akiknek relatíve sok babájuk van és akiket emiatt sérelmek értek. És itt nem az értetlen rokonokra gondolok, hanem arra hogy más BJD tulajdonosok megszólták, kibeszélték őket a babáik mennyisége miatt!

Bár "sok" babám van, engem személy szerint nem ért ilyen atrocitás - de nem vagyok teljesen naív, pont mikor a leggyorsabban szaporodtak a babáim ennek a fórumnak az adminja voltam és... nyilvánvalóan az emberek nem a "hatalmi pozícióban levőt" fogják kinézni maguk közül (persze azt nem tudhatom, hogy mi ment a hátam mögött).

Őszinte leszek - igazából magasról teszek rá, hogy ki, hogyan, mennyi babát gyűjt, hogyan adja el őket, vagy mennyit "foglalkozik velük". Amit soha egy pillanatig sem fogok megérteni az, hogy másoknak hogyan van képe bárkit amiatt bántani hogy mennyi babát vesz, mennyit ad el, vagy mennyi limitáltja van, vagy éppen mit csinál a babájával/babakiegészítőivel. Magunknak babázunk, a saját szórakozásunkra - mi joga van bárkinek is beleszólni abba, hogy nekem "hogyan kellene jól éreznem magam"?! >.<*

Ezt felháborítónak tartom. Lányok és fiúk - magatoknak veszitek a babáitokat, nem másnak! Az hogy mennyit, vagy milyet, vagy hányszor, csak rajtatok múlik és azon, hogy titeket mi tesz boldoggá. Egy pillanatig se hallgassatok senkire aki azért kritizálna titeket, hogy hogyan művelitek a hobbitokat!

Nekem személy szerint hazai viszonylatban sok babám van, bár nem a legtöbb. Igazából sosem volt "csak egyet" korszakom - abbban a pillanatban hogy Ezra lett, tudtam hogy őmellé kell a másik hat is. Mondjuk így hirtelen nem jut eszembe más idehaza aki nem saját karaktereket, hanem "fan" babákat valósít meg - ilyen szempontból más a helyzetem, hiszen van egy adott számú karakter akik szétválaszthatatlanok, és nem menet közben alakulnak ki. 5 évvel ezelőtt az volt az "5 éves tervem" hogy mostanra meglegyen mind a Hét Mesterlövész. Márciusban telt el az 5 év és nekem 10 babám van, de a Mesterlövészek közül még hiányzik kettő, szóval bizonyos szempontból túlteljesítettem, bizonyos szempontból nem értem el a célt ^^;

Mostanra már eléggé kikristályosodott hogy mennyi babám lesz (valószínűleg 15 fölött, 20 alatt). De ennek igazából semmi köze ahhoz, hogy mennyivel "tudok foglalkozni". Már amikor Ezra egyedül volt, akkor is akadt, hogy hosszú ideig egyáltalán nem "foglalkoztam" vele, mégis úgy érzem, hogy ez a hobbi nagyon is nekem való. DoA-n merült fel, hogy nagyon leegyszerűsítve két babagyűjtő típus van:

1) a Játszó - ő az aki rendszresen öltözteti, magával viszi, vagy egyéb módon "játszik" a babájával. Általában ők kevesebb babával bírnak, pont azért mert rosszul éreznék magukat ha eggyel is látványosan kevesebbet foglalkoznának (kis különbségre nem adunk :P ). Úgyhogy ők addig szaporítják a babáikat, amíg mindegyikre oda tudnak figyelni (ahogy azt fentebb többen is megfogalmaztátok)

2) a Gyűjtő - ő nem érzi szükségét hogy minden nap (vagy gyakran) kézbe vegye a babáit. Boldogítja a puszta jelenlétük tudata, szívesen nézegeti őket. Természetesen valamennyit ő is "játszik", de lényegesen kevesebbet, és nem érez lelkiismeret-furdalást akkor sem, ha a babái hosszú ideig érintetlenül maradnak.

Én az utóbbi vagyok. Egyébként is gyűjtő hajlamú családból származom (a szüleim lakása olyan mint egy festménymúzeum) és tökéletesen kielégít, ha csak időnként vetek egy pillantást a gyönyörű babáimra. Van hogy hónapokig ugyanabban a ruhában (vagy egy-egy lelkesítő fotózás után tök pucéran/kopaszon/fej nélkül) trónolnak a szobájukban. Nem zavar ha "nem foglalkozom velük", mert akkor is lelkesít a tudat hogy vannak, hogy szépek, hogy nézegethetem a saját fotóimat róluk.

Szóval a "sok", tényleg nagyon relatív és embere válogatja. Én úgy gondolom, hogy akkor van valakinek túl sok BJD-je, ha a saját vagy családja megélhetését/jólétét veszélyezteti vele. Mert azért reálisan gondolkodva: megélhetés > BJD. De amíg belefér anyagilag/lelkileg, addig 1, vagy 100, vagy 10000...csak a saját ízlésünkön múlik ;)


teljes mértékben egyet értek veled Smaug ^3^ a szívemből beszéltél ^3^ . Sajnos engem már megtaláltak a rosszakarók, de ez cseppentsem érdekel :P Nem miattuk vannak a fiúk/lányok hanem magam miatt mert szeretem őket egytől egyig. És boldoggá tesz az ha valamit készíthetek nekik vagy csak próbálgathatom rajtuk a face up felvarázslást. Vagy csak fényképezgetem a magam amatőr módján ;) de ezt itt be is fejezem mert ez a téma szerintem egy másik topik lehetne :)
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Re: Mennyi az annyi? - "Sok" baba vs. "kevés" baba

HozzászólásSzerző: Zi-chan » 2012.05.06. 12:50

Smaug, szerintem legtöbbünk gondolatait meg tudtad fogalmazni :D Én is teljes mértékben egyet értek minden szóval.
Én magamat az első kis kategóriába sorolnám, nekem konkrétan lelkiismeret furdalásom volt amikor úgy éreztem, van akit elhanyagolok.
És tökéletesen igaz, ezt a hobbit csakis magunknak csináljuk, senki máson nem áll melyiket, mennyit veszünk meg vagy adunk el. Persze, lehet másnak véleménye ki hogyan kezeli a hobbit, de azt hogy valakinek a háta mögött tesznek megjegyzéseket még más helyzetben is gerinctelennek tartom, nemhogy itt...főleg ha azt utána visszahallom.
Avatar
Zi-chan
 
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2008.08.26. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Csevegő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron