Vám kérdések

Ide tessék írni a "hol kapható" és a "hogyan fizetek?" kérdéseket

Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2010.05.17. 19:41

Bocsi ha nem ide való... a vámmal közvetett kapcsolatban álló kérdésem lenne... és hát ha nagyon beleerőszakoljuk, belefér a szállítási költség fogalmába, ha elkapják a csomit... ^^; Mindegy, a lényeg hogy jobb témát nem találtam, nyitni pedig nem akartam neki, nem tudom érdemes-e ^^;
Szóval a *jelenlegi* problémám; ha csomagot küldenek nekem, az fennakadhat a vámon? Illetve szokás értéket írni egy (az én esetemben spec.) DoA-n vett csomagra? Mert ez nekem Amerikából érkezne, ami ugye nem EU. Mennyi a valószínűsége hogy elkapják és megvámolják? Hogy működik egyáltalán? ^^; ^^;
Bocsi a nagyon hülye kérdésért ^^; De nem tudom... először megírtam teljesen máshogy a dolgot, de aztán rájöttem hogy nem szokás árat írni a csomikra. Bár lehet hogy tévedek. A vámtól meg úgy iszonyodok és rettegek o.o
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.05.17. 20:35

Ha EMS-el küldi, akkor KÖTELEZŐ értéket írni a csomagra (neked is kötelező, ha küldesz valamit, és mindenkinek kötelező. Ez nem babacég-dolog, ez posta-dolog^^). Anélkül nem tudja feladni, hogy ne nevezné meg, mi van benne és az mennyit ér. Ez az érték nem a dobozon van csakúgy ráfirkálva, hanem van egy szép kitöltendő hely az EMS formanyomtatványon.

Amerika nem EU, tehát pontosan ugyanannyira elkapják és megvámolják, mintha Ázsiából érkezne.

Ha nem EMS-el küldi, hanem ajánlott levélként vagy légipostával, akkor nem tudom pontosan hogy működik a ráírt érték, de szerintem ha értékboztosított, akkor tuti rajta van az ára, ha meg nem, akkor azt ír rá amit akar. Ha totál sima postával akarja küldeni akkor talán nem is kell értéket írni rá...viszont akkor 2-3 hónap alatt jó ha megérkezik, szóval ne akard úgy kapni a csomagodat^^

Marketplace-rendeléseknél is úgy szokás, hogy az ember megbeszéli az adott eladóval, hogy milyen módon szeretné a postázást és pontosan milyen összeg legyen a dobozon (mármint a formanyomtatvány megfelelő helyén), ha nem a teljes összeg. Legalábbis én mindig így csináltam ^///^ Vannak eladók akik ki is kötik, hogy nem hajlandóak alacsonyabb összeget ráírni, hiszen ha elvész a csomag, akkor se baba se pénz - és ők nem egy cég, akik egy-két ilyen veszteséget le tudnak nyelni^^ Mindenképpen beszéld meg az adott eladóval!

Ja és szétválasztom a kérdésedet, mert kb havonta felmerül a vám-téma. Megérdemel egy saját helyet :)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Flittering » 2010.09.29. 17:54

Tudom hogy buta kérdés lesz, de mennyit kell számolni a vámra vagyis mennyit kell érte fizetnem?
Bocsánat kezdő vagyok viszont halálosan beleszerettem egy BJD fiúba és meg akarom szerezni minden áron és fogalmam sincs mi ennek a menete. :blush2:
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: NiuKy+ » 2010.09.29. 18:06

Amikor engem vámoltak meg, nekem 25%-ot kellett fizetnem. Annak az összegnek a 25%-át amit a csomagra ráírtak.
Kép

Amy . Terra . David . Vera . Ean . Berni . Ren . Zoi . Sigalit . Bertrand . Damian . Masato .
tervben: Fion
Avatar
NiuKy+
 
Hozzászólások: 3478
Csatlakozott: 2009.06.15. 19:12
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.09.29. 21:45

Hát az úúúgy van...lényegében ahogy NiuKy mondta, apróbb módosítással...

Szóval ha jogszerűek vagyunk, akkor az ÁFA a rendelt tárgy + szállítási költség összegének a 25%-a. Ezen felül ki kell fizetned a Vámot - amikor legutóbb fizettem azt hiszem 3-5000Ft volt egy 600 dollár feletti rendelésre. És, még ezen felül pluszban ki kell fizetned a kezelési költséget (az olyan 1000Ft körül volt asszem).

Szóval maga a vám nem olyan vészes. A rendelt tárgyra kiszabott adó - na az a húzós (ÁFA minden terméken van, a boltban a kenyéren is, csak ott eleve benne van az árban ezért nem látod külön...viszont ha így külföldről rendelsz, akkor a babacég nem tesz az árába ÁFÁ-t, hiszen az a magyar adó...Koreában közük sincs a magyar adónemekhez. De abban a pillanatban hogy beér az országba, igenis adóznod kell utána, ezért ez a bődületes 25%)

Namost ha a dobozra nem a teljes ár van ráírva, és "gift"-ként jön a csomag (ajándékként), akkor te odaállíthatsz a vámhivatalhoz nagy kerek szemekkel, hogy "de nincs számlám róla, hiszen ajándék". Ebben az esetben ahogy Niu mondta, annak a 25%-át fogják venni, ami a dobozra van írva. VISZONT! Ha a babacég "merchandise" (áru) néven küldi a csomagodat, akkor hiába mondod hogy nincs számlád, addig nem fogják odaadni neked a csomagot, amíg fel nem köhögsz egy számlának kinéző papírt (általában kinyomtatott oldal a rendelésről, amin neved, címed, teljes összeg szerepel). Nos ezen már ott a teljes összeg, tehét hiába van csak a fele a dobozon, ők azután az összeg után fognak adót fizettetni veled, amennyi a számlán van.

Példákkal így néz ki a helyzet: Rendelsz egy 500 dolláros babát (az egyszerűség kedvéért ingyen szállítással...egyébként azt is beleszámolják). Magyarországon 80-100 dollár érték felett akad fenn a csomag a vámon, alatta átjön.

1) Megkéred a babacéget, hogy írjon a dobozra kicsi összeget (mondjuk $50-t). Ez egyébként illegális. Így nem lesz vám, simán átengedik. Viszont ha baja esik a csomagnak, legfeljebb ennyi pénzt követelhetsz kártérítésként. (persze ha te nem kérted, és a babacég mégis magától ilyen kicsi összeget írt rá, akkor te védve vagy és örülhetsz, mert vám sincs)

2) A babacég nem írja a dobozra a teljes árat, de éppen olyat ír, amit már elkapnak. Mondjuk $100-t az egyszerűség kedvéért.

  • Ha "gift", akkor nem kell számla (azért kérik, de ne dőlj be...). Viszont megadóztatják/vámolják a dobozra írt összeget:
    0.25x100 + vám + kezelési költség = olyan 25-35 dollárnak megfelelő Forint körül lesz.

  • Ha "merchandise", akkor vinned kell számlát, és azt vámolják meg ami oda van írva. Ez sajnos a teljes ára a babának:
    0.25x500 + vám + kezelési költség = 125-150 dollárnak megfelelő Forint körül lesz.

3) Ha a teljes árat írták a dobozra, akkor teljesen mindegy, hogy "gift" vagy "merchandise" mindenképpen a teljes összeg után fogsz adózni. Viszont teljesen védve vagy értékbiztosítással - ha baja esik a babádnak szállítás közben, akkor teljes kárpótlást kell kapnod.

Hát...nagyjából így működik a vám... ^^;
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Flittering » 2010.09.30. 09:56

Köszönöm szépen a válaszokat. Még egy kérdés. És ha Angliából szállítják a babát azt is meg vámoltatják?
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.09.30. 11:29

NEM! *örömtánc* :lol:

Akármekkora összegre is van biztosítva a baba (vagyis bármi van a dobozon), akkor sem vámolják meg, mert Anglia az Európai Unió része és mi is azok vagyunk.

(persze itt is vannak összeghatárok, de lényegében annyit kell tudnod, hogy amíg nem nagykereskedelmi mennyiségben vásárolsz, addig nem fognak megvámolni^^)

Csak azzal vigyázz, hogy az Európai terjesztők (így az Angliaiak is) eleve többért árulják a babákat, pont azért, mert ők mint legális vállalkozás már kötelezően adóztak utánuk. Ha alacsonyabb összeget látsz mint a babacég eredeti ára, akkor jól nézd meg a pénznemet - mert euróban és fontban van náluk, és abból a kevesebb is többet jelent mint a dollár-ár ;) Viszont olcsóbb a szállítás! Szóval jó kiszámolni, hogy honnan érdemes rendelni XD
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Flittering » 2010.10.02. 01:45

megint kérdezek sajnos nagyon kezdő vagyok még ebben :blush2: és ha elkapják a vámon a csomagomat akkor küldenek nekem valami értesítést hogy ott van vagy nekem kell utána járnom? És hogy Budapesten van a vámhivatal? Bocsánat a buta kérdésemért de fogalmam sincs róla hol van a vámhivatal és hogy működik :blush2: :T_T:
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Freyja » 2010.10.02. 03:07

A követőt lesve hamar kiderül, hogy elkapták-e, de amúgy küldenek értesítést is, amit érdemes megvárni.
Mondja ezt egy olyan, aki hamarabb hazaért a megvámolt csomaggal, mint ahogy a postás kihozta az értesítést. :P De viccet félretéve, tényleg jó, ha az ember megvárja az értesítést, mert abban leírják, hogy mekkora összegű vámmal kell számolni.
Nem kell rögtön megijedni, hogyha sokáig a vámon csücsül egy-egy csomag, mert a vámosok is csak emberek és előfordul, hogy csúsznak a munkával. Nekem pl 2 hétig dekkolt szegény Cuprit buksim a vámon, de annak ellenére sem vámolták meg, hogy a lány aki küldte 150$-t írt a csomagra.
Ha elkapják a csomagot, akkor Budapesten (VIII. Orczy tér 1.) lehet kiváltani.
Freyja
 
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2008.10.11. 14:52

Re: Vám kérdések

HozzászólásSzerző: Flittering » 2010.10.02. 12:21

köszi szépen ^///^
Avatar
Flittering
 
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2010.09.29. 17:31
Tartózkodási hely: Valahol :)

Következő

Vissza: Vásárlás és szállítás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég