Az eBay és a Paypal rejtelmei

Ide tessék írni a "hol kapható" és a "hogyan fizetek?" kérdéseket

Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.10.02. 15:52

Vannak, akik akkor találkoznak először ezzel a hatalmas és mindent behálózó bolhapiac-szervezettel, amikor megmártóznak a BJD vásárlás örömeiben. Tény, a kismillió egyéb mellett a gömbízületű babák és kiegészítőik is szép számmal képviseltetik magukat ebay-en, és kis odafigyeléssel nagyszerű dolgokat lehet találni kedvező áron.

De hogy is működik ez az egész? Nagy vonalakban megpróbáltam összeszedni az ebay - és hű csatlósa, a paypal - működését (különös tekintettel a saját cuccok eladására) hogy ennek a mentén elindulhassanak az érdeklődők.

1) Ebay

a) Regisztráció - a pontos címed fontos, hiszen különben hová küldjék a cuccot amit veszel? Ezért nem érdemes trükközni és egyébként is: ebay nem a megtorlás élharcosa. Arcátlan koppintókat, hamisítókat és csalókat is legfeljebb annyival büntetnek, hogy kitiltják az oldalról. Ezzel nem kívánok senkit arra ösztönözni, hogy csaljon/hazudjon, bárhonnan is nézzük, az illegális, de egy apró hiba után még nem fognak verőemberek kopogtatni az ajtódon :D

b) Eladás - jobbra fönt van egy kis lista: Buy/Sell/My Ebay stb....katt a Sell-re és már kezdheted is a cuccok eladását. Mielőtt belevágsz, ajánlom a fentebb linkelt oldalról a "How to sell Tour" oldalmenüt (ez egy kisfilm, szépen elmagyaráz mindent. Van egy fehér papír ikon a jobb alsó sarkában, arra rákattintva feliratot is ad és mint egy lejátszót akkor stoppolod le, amikor csak akarod)

A lényege - ha rákattintasz a jobb felső sarokban a "sell"-re elkezdheted megírni hogy mit is akarsz eladni - célratörően, a lényeget 3-5 szóban. A folytatásban kitöltheted a részleteket: kategóriát választasz a cókmóknak (plusz pénzért többet is), megadhatod a címét, feltölthetsz képet (az első ingyenes - a többi képért bizony fizetned kell), megadhatod az eladni kívánt dolog részletesebb jellemzőit és végül jön a leírás - éppen olyan módon, mint egy fórum szövegszerkesztőben. Megint - plusz pénzért spéci opciókkal fel lehet tupírozni a dolgokat...

Ezután kiválasztod az aukcó módját - amíg nincs 10 pozitív visszajelzésed, addig csak árverést tudsz csinálni ahol megadod a minimum indítást, aztán a vásárlók alkusznak felfelé. Beállíthatod a kezdő összeget (megadhatsz egy értéket ami fölé ha nem megy az ár, akkor nem vagy köteles eladni, és Buy It Now összeget is megadhatsz - plusz pénzért) és ha van 10 pozitív visszajelzésed, akkor kezdhetsz fix áras aukciót is - vagyis megadod, hogy ennyi és kész, kell vagy nem...^^. Ugyanebben a szakaszban állíthatod be hogy mennyi ideig fusson az aukció (1 nap, 1 hét stb)

Következik a fizetés módja - hogy miket fogadsz el: átutalás, Western Union, stb. Én csak a paypalról tudok nyilatkozni (mert én mással nem fizetnék senkinek ebayen) - ott megadod a paypalod emailcímét és a vevőd arra a címre fog neked fizetséget küldeni. Ez a pénz a te virtuális paypal fiókodban pihen egészen addig, míg el nem költöd (paypal-fizetéssel), vagy át nem rakod a bankszámládra (ez nekünk 'külföldieknek' pénzbe kerül, és őszintén, én még nem csináltam).

Ezután jönnek a szállítási költségek. Hová és mennyiért. Alapból Amerika a célország, külön be kell állítani ha Európába vagy máshová is szállítasz. (persze mondjuk az angol vagy német ebay-en az az ország az alap, és az USA-t kell pluszba beállítani). Azt is meg kell adnod, hogy te hol vagy, hogy a vevőid tudják, hogy honnan jön a jószág^^

A következő oldalon jönnek az extrák. Ezek mind pluszköltségek, de jobban észrevehetővé teszik az árudat. Egy ablakocskában megnézheted, hogy hogyan is fog kinézni különböző extrák megvétele esetén. (Pl.: ha rákeresel egy cuccra szinte mindig úgy jelenik meg, hogy egy pici kép is van a szöveg mellett. Egy egy 30 centes extra amit szinte mindenki megvesz, de ezen felül még vannak egyebek is) Az oldal alján láthatod hogy mekkora összeget kell fizetned azért, hogy az árudat listázhasd az éppen kiválasztott jellemzőivel. (nulla extra esetén is van listázási minimálár).

Most jön az anyagi rész - meg kell adnod a dombornyomott kártyád számát, lejárati idejét, és biztonsági kódját, illetve személyes adataidat.

Végül még egy utolsó ellenőrzés az eladni kívánt cókmókról és a hozzátartozó költségekről. Miután ezzel is végeztél az összes eladandó dolgot szemmel tarthatod a 'my ebay' részlegben (a jobb felső sarokban találni hozzá a linket).

c) Anyagi vonzatok: Amint említettem, ahhoz hogy listázhass egy tárgyat, alapdíjat kell fizetned. Abban az esetben, ha sikerült eladnod, eladási díjat is kell. http://pages.ebay.com/help/sell/fees.html itt vannak az árazások - a felső két táblázat a lényeges, a lentebbiek már profiknak valók. Az oldal alsó részén van néhány hasznos kék kérdés amit érdemes elolvasgatni. Szerintem ez a legfontosabb: Hogyan fizetek mindezért? http://pages.ebay.com/help/account/questions/selling-fees.html

Ami a lényeg: éppen mintha vásárolnál, csak itt nem egy másik embernek, hanem őebaységének fizetsz. Minden hónap közepén, vagy végén (attól föggően hogy melyik csoportba tartozol - olyan nem lesz, hogy egyszer a közepén egyszer a végén) kapsz egy számlát amin az előző havi összes 'fizetnivalód' van. Ezt a következő számla keltéig (köv. hónap 15-e, vagy uccsó napja) ki kell fizetned. Ha nem teszed, felfüggesztik az accountodat (újra lehet indítani, de inkább fizess időben, mert ennek most nem olvasok utána^^). Automatát is be lehet állítani, de ebbe inkább nem menjünk bele. Majd tapasztalt ebayezőként ki-ki eldönti, hogy kell-e neki, vagy sem. És hogy mivel is lehet fizetni? http://pages.ebay.com/help/account/payfees.html Kártyával (nem feltétlenül ugyanazzal, mint aminek az adatait megadtad) vagy paypallal. Utóbbinál, ha eladtál valamit és ott csücsül a pénz a paypal accountodon akkor a havi fizetéskor szépen egy részét odaadod ebaynek. A maradékot meg elköltöd BJD-re, jeeee!

Nos, most ennyit tudtam összeszedni az ebay rejtelmeiről, ha bármivel kapcsolatban felmerül bárkiben is kérdés, ne fogja vissza magát, megteszek minden tőlem telhetőt, hogy utánanézzek.

Egyébként angolul tudóknak ajánlom magát az ebay saját leírását - ők aztán mindent összefoglalnak, amit tudni kell: http://pages.ebay.com/sell/resources.html

Moniee pedig gyűjtött pár helyet, ahol magyarul olvashatunk minderről:
http://dunainfo.net/~ebay/
http://www.vallalkozas-online.hu/index. ... view&id=63
http://itcafe.hu/forum/index.html
http://www.ebay-forum.hu/

Jó Ebayelést mindenkinek!!!!!!
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Az eBay rejtelmei

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.10.02. 15:53

2) Paypal

A világ legegyszerűbb dolgainak egyike, és bár ebayes eladáshoz nem elengedhetetlen, nagyon erősen ajánlott. Kell hozzá egy dombornyomott bankkártya - olyan amivel külföldön is tudnál fizetni, vagy neten vásárolni (megj.: úgyis kell majd később is ha babát veszel). Érdemes új számlát nyitni neki és kevés pénzt tartani rajta - így ha valaki véletlenül meghackelné a jelszavadat, akkor sem tudja leemelni az összes megtakarított pénzecskéd. (óvintézkedés - nem történnek ilyenek gyakrabban mint bármi más).

A regisztrációhoz megadod az email-címed, neved, lakhelyed stb...majd a kártyád számát. Paypal leemel egy forintot, hogy meggyőződjön, hogy létezik a bankszámla. És máris vásárolhatsz/fogadhatsz pénzt korlátozott mennyiségben. Az ebay eladáshoz ez még nem elég...

Ezután 'hitelesítened' kell a kártyádat - egyszerű, 'my account'-ban a neved mellett ott van hogy 'unverified' - arra, vagy a környékén az első megnyomható gombra (bocsi, rég volt, már nem emlékszem pontosan...) katt, és leírja hogy mit kell tenned. Lényegében leemel még 400 pénzt a számládról (ne aggódj, vissza fogja adni). És a következő havi számlakivonatodon a megjelenő tranzakcióknál a PAYPAL címszóval jelzettnél megtalálod a hitelesítő kódodat (négyjegyű asszem...). Ezt bepötyögöd amikor kéri, és máris költhetsz kedvedre (hitelesítés nélkül csak korlátozott pénzt fizethetsz ki, vagy fogadhatsz). Ha nem akarsz egy hónapot várni, és van mobilbankod/internetbankod, ott simán lekérdezheted a tranzakciót amilyen hamar csak ott megjelenik (én sms értesítést kapok mindenről ami a számlámmal történik, úgyhogy a 400 Ft levétele után 1 perccel már tudtam is a hitelesítő kódomat).

Három fajtája van a paypalnak, amit regisztrálhatsz:

Personal - átlag vevőnek. Annyit fizetsz, amennyit akarsz, de pénzt csak korlátozott mennyiségben kaphatsz (havi limit) és nem fogad el kártyás fizetést (csak évente ötöt). Nem ajánlott ebayhez.

Premium: Kicsi eladóknak. Pénzeket fogadhat minden mennyiségben tranzakciós illeték ellenében (levon egy kicsit...5%-ot asszem)

Business: Cégeknek. Nem írok róla, mert nem ide tartozik.

Mindhárom accountot ugyanúgy kell regisztrálni, viszont a folytatásban sajnos nem tudok segíteni, mert nekem Personal accountom van, és nem szándékozom felfejleszteni...gyanítom hogy lényeges különbségek nincsenek...

Végül egy lista, hogy milyen levonásokkal jár a különböző accountoknál a pénz fogadása: https://www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_display-fees-outside
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Paypalos nyaggatás (megint.......>.>)

HozzászólásSzerző: moniee » 2008.11.18. 18:20

Szóóval mivel tervezzük ezt az igencsak gazdaságos (szállítás szempontjából :mrgreen: )csoportos rendelést Dollmore-tól, az vetődött fel bennem, hogy talán, ha sikerülne, akkor talááán megvehetnék olyan dolgokat is amiket egyébként nem engedhetnék meg magamnak. Plusz, nagyon úgy tűnik hogy nekem egyszerűen nem engedi a Sors hogy eladjam eBayen amiket csináltam és végre legyen pénzem megrendelni Tatianát. Nem. Mindig van valami hülye akadály, vagy ha végre találok valakit akihez betársulhatnék, cseszik visszaírni, plusz marha sokat is kér. De nem baj, nemadomfeeeel, még nem veszíthetek!!!

Szóval a "bevezető" (=időhúzás, billenytűkoptatás, untatás) után a lényeg: Szeretnék DoA-n egy kis commission threadet csinálni, biztos tudjátok, ez a rajzolok neked cucc. És akkor talán lenne is pénzem a rendelésig a cuccokra amiket annyira szeretnék, plusz ha jól megy akkor szépen lassan gyűlne a babapénz is.
A baj csak az, hogy mint eBaynél, itt is a Paypal a ludas. Nem tudok pénzt fogadni, mert a sima banki átutalás nagyon drága. (Paypalom meg nem lehet míg nincs fizetésem, ezt már szakértővel is megbeszéltem, de ez a keserű igazság. :( )

Ezért, ha valaki tud ilyen módon pénzt fogadni, és hajlandó lenne nekem ilyen módon segíteni (tehát hogy megengedi hogy az ő Paypal kártyájára jöjjön a pénz-természetesen jutalék, százalék vagy valami fejében :) ) akkor légyszi szóljon! :(
És bocs hogy ennyit nyaggatom a fórumot ilyenekkel de tényleg összeesküdtek ellenem az égiek vagy én nem is tudom de hogy nem akar összejönni az tuti....

Előre is köszi :)
Kép
f l i c k r|||m o n i e e . n e t
Itthon: Tatiana (Iplehouse Tatiana), Evolet (moniee Evolet)
Eszter Johanna Blanche Prudence(Napi Epona)
Avatar
moniee
 
Hozzászólások: 2013
Csatlakozott: 2008.10.05. 15:39

Re: Paypalos nyaggatás (megint.......>.>)

HozzászólásSzerző: The KID » 2008.11.18. 22:13

A Dollmore-os rendelésbe én is beszállnék! :P

Bót: szintén zenész... Ehhez a virtuális kártyák nem elegek, és az OTP-nél csak akkor pályázhat az ember a dombornyomásosokra, ha minimum 3 hónapja bejelentett munkája, bankszámlája, és min. 60 kilós fizuja van.
Kép
Stephanie Obitsu Gretel, Dominique/Hellequin L.A.T.body+PPD N.G.You head, Mira DK LingRi
Portfolio: http://keahrou.deviantart.com/ http://www.cosplay.hu/gallery2/main.php ... =xfa618b9c
Avatar
The KID
 
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2008.10.05. 21:45
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Az eBay rejtelmei

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.11.18. 22:17

Hát, javaslom hogy nézzetek körbe más bankoknál is - legalábbis még sosem volt állásom/jövedelmem/fizetésem (egyetemista, jeee), de már legalább 5 éve megvan a kis dombornyomott (visszaszámol...igen, akkor még gimi közepén tartottam). Tudom ajánlani a Budapest Bankot!

Szóval moniee - nem tudom ki mondta neked, hogy nem lehet paypalod, amíg nincs fizetésed, de személyes tapasztalatból mondhatom, hogy nincs igaza. Csak nézz utána hogy melyik banknál tudsz olyan számlát csinálni, amihez adnak dombornyomott kártyát, de nem kell havonta ráutalnod x összeget.

Sajnos a sürgősebb részében (értsd: paypal account, amire fogadni tudnád a commissionjaid árát) nem tudok segíteni - ahhoz Premier account kéne, nekem meg nem az van...

Egyébként a banki átutalásnál meglepődtem, hogy mennyire nem drága - hol nézted a tarifát? Ah, és ott van a Money Order is mint alternatív módszer.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: Zi-chan » 2008.11.19. 16:39

és az OTP-nél csak akkor pályázhat az ember a dombornyomásosokra, ha minimum 3 hónapja bejelentett munkája, bankszámlája, és min. 60 kilós fizuja van.


Igen? oO Nekem már jó 4 éve van dombornyomott kártyám az otp-nél, bár tény h az "junior" számla még és ahhoz járt mert valahova kellett tenni az osztálypénz >.>; Szal lehet ezért, de nem hallottam ilyenről náluk o.o
Avatar
Zi-chan
 
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2008.08.26. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: The KID » 2008.11.19. 18:46

Zi: Yep, a Junior az jó lenne, csak már kinőttem belőlle... XD
Viszont Moniee még nem!!! :twisted:
Kép
Stephanie Obitsu Gretel, Dominique/Hellequin L.A.T.body+PPD N.G.You head, Mira DK LingRi
Portfolio: http://keahrou.deviantart.com/ http://www.cosplay.hu/gallery2/main.php ... =xfa618b9c
Avatar
The KID
 
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2008.10.05. 21:45
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: moniee » 2008.11.19. 19:08

Igen, igen, nekem van Juniorom, és azért se akaródzna mást választani mert anyuéktól kaptam szülinapra...>>(jó, hülyén hangzik, meg akkor meg miért pattogok ha ennyit nem teszek meg, de anyu olyan szomorú volt mikor mondtam neki hogy lehet hogy nem tudom használni....;^;
Szóóóval akkor elképzelhető, hogy a junior kártyámhoz kérek egy Visa vagy Mastercardot anélkül hogy olyan feltételek lennének mint minimum menjen át rajta havonta 60 ezer forint, vagy ilyen brutális havi költségek? O.o
Anyut elrángatom majd OTPbe megkérdezni, csak ha esetleg tud valaki valamit azt ellőbb megkérdem ^^'''
Kép
f l i c k r|||m o n i e e . n e t
Itthon: Tatiana (Iplehouse Tatiana), Evolet (moniee Evolet)
Eszter Johanna Blanche Prudence(Napi Epona)
Avatar
moniee
 
Hozzászólások: 2013
Csatlakozott: 2008.10.05. 15:39

Re: Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: The KID » 2008.11.19. 19:29

Basszus... XDDD A kezedben van a megoldás! ^^ LOL! :P
Nyah, addig is az OTP honlapján mindent megtalálsz! XDDDD
Kép
Stephanie Obitsu Gretel, Dominique/Hellequin L.A.T.body+PPD N.G.You head, Mira DK LingRi
Portfolio: http://keahrou.deviantart.com/ http://www.cosplay.hu/gallery2/main.php ... =xfa618b9c
Avatar
The KID
 
Hozzászólások: 109
Csatlakozott: 2008.10.05. 21:45
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Az eBay és a Paypal rejtelmei

HozzászólásSzerző: Zi-chan » 2008.11.19. 19:50

Junior kártyán ha van valami visa electron vagy hasonló kis cimke akkor elvileg a hátúlján a rendes számon felül van egy 3jegyű szám, ezért lehet használni paypal-al...vagy már nagyon eltértem a tárgytól? ._.
Avatar
Zi-chan
 
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2008.08.26. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Vásárlás és szállítás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron