Szállítási költség-mizéria

Ide tessék írni a "hol kapható" és a "hogyan fizetek?" kérdéseket

Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: moniee » 2009.02.28. 19:47

Szerkesztés: probléma megoldva :lol: És most megpróbálom megosztani én is amit a lányok segítségével sikerült kiderítenem és végre megértenem x''D

Szóval nekem az volt a bajom, hogy nem voltam tisztában a "csomag" fogalmával. Mert a Posta háza táján nem minden arany ami...illetve nem minden csomag ami dobozban van :lol: És ez volt igazából a lényeg.

Amíg a te küldeményed 2 kiló alatt van, addig levélnek minősül.

Vagyis ugyanazok az árak, hozzárendelhető szolgáltalások vannak jelen mint a nagymamádnak küldött képeslapoknál.

Az árlista:
http://posta.hu/kepek/upload/2009-12/Di ... 100101.pdf
Első oldal a belföldre vonatkozó árakat, második a külföldi árakat tartalmazza.
Meg vannak szabva bizonyos súlyhatárok, amikre különböző küldési költséget kérnek. Országokat külön nem jelöl meg, egységesen európai országokra illetve Európán kívüli országokra van osztva a világ :lol:
Fel vannak sorolva a hozzárendelhető szolgáltatások költségei is. (pl. ajánlott, értéknyilvánítás estébé. Ezeknek a leírása meg hogy mire valók, itt található )
~
Te jó ég ezt még akkor írtam mikor nagyban ment a Tatiana project...ó mintha csak tegnap lett volna...*szentimentál*
-----------------Eredeti nyaff és segítségkérés :P -----------------
Sziasztok!

Az első akadály, az eBay leküzdése után újabb problémával kell szembenéznie a BJD-re gyűjtő emberlányának...

Hogy a jó fenébe szállítsam ki amit el akarok adni???

Art dollokról lenne szó, akik változó mérettel és súllyal bírnak, és a leendő vásárlóknak kellene kiszállítani őket, és ennek a költségét kiszámolni.

Volt szó EMS-ről (ami uyge a babaszállításnál használatos ha jól tudom) Fedexről, MAgyar Postáról.
Talin felvilágosítottatok hogy azzal ellentétben amit eddig hallottam, nincs EMS vagy Fedex ügyfélszolgálat itt, szóval küldjem Magyar Postával...

Hát úgy néz ki, tényleg nincs más választásom, viszont Postáról olyan rémhíreket hallani, hogy kifele küldeni valamit iszonyat drága, valamint hogy furcsa módon tünedeznek el a küldözgetett-fogadott csomagok. Oké, ez minden esetben előfordulhat, csak mondom, hallottam ilyeneket (hogy szegény Zi esetét nem is kell már említenem.)

Hogy kellene nekifognom a szállítási költség kiszámolásához? Gondolom kell a súlya, mérete, meg az hogy törékeny, és hogy hova szállítjuk.
Ez utóbbi is érdekes kérdés, az összes lehetséges országba külön számolgassam ki a költséget? Hiszen nem tudom milyen országbeli lakos fogja megvenni. Vay itt is régiókra vannak osztva a száll. költségek ár tekintetben?

Azt is hallottam, hogy a csomag értékét is kérik a száll. költség kiszámolásánál. Na most, ha ez az egész árkiszámolósdi ahhoz kell, ghogy feltegyem az aukció mellé, aminek még NENM TUDOM a végleges árát, akkor hogy számolom ki így?


Nem tudom leírtam e mindent amit ilyenkor meg kell adni, de előre is nagyon-nagyon köszönöm a tanácsokat az Előre Tatiért! - mozalom segítéséhez. :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára moniee 2010.01.05. 17:47-kor.
Kép
f l i c k r|||m o n i e e . n e t
Itthon: Tatiana (Iplehouse Tatiana), Evolet (moniee Evolet)
Eszter Johanna Blanche Prudence(Napi Epona)
Avatar
moniee
 
Hozzászólások: 2013
Csatlakozott: 2008.10.05. 15:39

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Ayase » 2009.02.28. 20:26

moniee a minimál tapasztalatomat szívesen megosztom a témában, bár konkrétan babát még nem postáztam :P de egyebeket igen.

A Magyar posta honlapján egyébként megtalálod a díjszabást.

Két kilóig és kilencven cmig még szimpla levélpostai küldeményként is fel tudod adni amit szeretnél, és ha belefér a paraméterekbe szerintem megéri. Ennek az ára általában 250g-onként drágul. (Pl egy két kilós cucc attól függ hova, olyan 4500-5000 körül van) EU, EU elsőbbségi, egyéb külföld, egyéb külföld elsőbbségi. Az elsöbbségi szerintem jó opció ilyen esetben, feleannyi idő alatt megérkezik és nem kell többet ráfizetni 600-700Ftnál. Szóval. Ezeket a küldeményeket kérheted ajánlottnak +700Ft ért és kell is. ('registered' és ugye ez alap hogy tudjuk hol jár és ne fessük az ördögöt a falra de hol tűnik el.) Amint nem is olyan rég megtudtam, hogy ilyen esetben értékbiztosítani pl az USAba nem lehet, de van ahova igen, ezt szintén megmondják neked a postán. Ha esetleg ilyesmit szeretnél azt úgy tudom 5000ftonként 250ft ért megteheted, de ahogy fentebb említettem nem mindenhova. De ha olyan helyre szeretnéd utaztatni ahova nem vállalják az értékbiztosított küldeményt, akkor elviekben a magyar posta ha jól emlékszem akkor a postázási ár 15xörösét kifizeti neked ha Magyarországon tűnik el a feladott csomid, onnan meg, hogy átlépte az országhatárt a külföldi szolgáltató szabályai érvényesek. (Mik azok? Passz. Nem mondták. :shock: )

Az EMS, a nemzetközi postacsomag és társai szintén a postán intézendők (díjszabás ugyanott) de mivel itt már konkrét csomagról beszélünk, brutál árakkal mérik. Négy-öt 'kategóriára' vannak elvileg leosztva, azt hiszem nem minden országba más árakkal fut, de ezt nem tudnám biztosra mondani. (Ha jól rémlik pl egy 1kgos csomag az USAba EMSel több mint tízezer forint.)


Érdemes elég alaposan utána menni, nehogy ráfizess. Pár deka plusz akár duplázhat is az áron. Csomizd be, tedd mérlegre, nézd meg, hogy nagyon a határértéken mozog-e, ha nem vagy biztos a dolgodban pl meg lehet játszani, hogy becsomagolva elviszed megméretni a postára hogy tudd, az ő mérlegük mit mutat rá és eszerint számolhatsz, akkor picit nyugodtabban. Az meg, hogy mennyiért kel el végül az árú, nem befolyásolja a szállítási költséget. Esetleg ha értékbiztosíttani szeretnéd akkor fontos, de azt akkor utólag emailben is megkérdezheted, hogy a vásárlód akarja-e ezt az opciót vagy sem, olyan országban él ahova lehetséges ez vagy sem. :)


Most hirtelen ennyi jutott eszembe. A napokban sokat szöszöltem ezzel, szóval rögzült. Remélem tudsz belőle hasznosítani valamit... Ha nem, akkor gomenasai, hogy foglaltam a helyet. :oops:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ayase 2009.02.28. 20:54-kor.
~ Omi [C.D. Om] ♥ Yuuya [NinoDoll Woo.U] ♥ Susumu [DL Anona] ♥ Akio [MD Ryu] ♥ Shinya [SD SL Ize] ♥ Liam [Soom MA Sabik elf]
Avatar
Ayase
 
Hozzászólások: 667
Csatlakozott: 2008.10.04. 14:58

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.02.28. 20:54

Hmmm...van idehaza EMS és FedEx is...

Az EMS a Magyar Posta (és az összes országban a saját nemzeti postájuk) egyik szolgáltatása, a FedEx meg egy privát cég, akik mindenhol ott vannak :D

Posta:

A díjszabáshoz nem kell sok extrát tudnod, egyszerűen a csomagod súlyát és hogy hová küldöd (legalábbis a táblázatban amiből néztem a díjszabást mikor csomagot küldtem, ezek voltak). Itt van a Magyar Posta honlapján: http://www.posta.hu//kepek/upload/2009- ... vo_web.pdf (második oldal a nemzetközi)

A legolcsóbb megoldás ami szerintem már használható a Levélpostai Küldemény + Elsőbbségi Ajánlott (itt 2kg súlyig küldhetsz dolgokat, és súlytól függ a díja). Elméletileg itt fel van ajánlva az értéknyilvánítás is, de ahogy Ayase-nak azt mondták, nem mindenhová lehet kérni. Azért járj utána, mert az lenne tulajdonképpen a biztosítás. Az e-visszajelzés/értesítés (nemtom mi a különbség, fenn van a honlapjukon az is) bizonyos Európai országokba érvényes csak, egy csomagkövető kódot ad, mint az EMS-nél.

Ha nehezebb a csomagod, vagy gyorsabban szeretnéd szállíttatni, akkor a Csomag és Gyorsszolgálati Küldemények részt érdemes tanulmányoznod (ezek alapból tartalmaznak valamekkora biztosítást). Itt Régiók vannak, azokon belül különbözőek a díjszabások (a táblázatban nincs meg az összes ország, a honlapjukon fenn van a régióbeosztás is valahol). A Nemzetközi Postacsomag a legolcsóbb - és leglassabb - nem tudom hogy értékbiztosítás van-e rá. Van Nemzetközi EMS minden régióba, jó drága, de igazából mindenhol majdnem ilyen drága az EMS.

Hogy pontosan melyik csomagküldési mód mit takar, azt a posta.hu-n megtalálod - asszem a Szolgáltatások részlegben, vagy az mpl-hu-n....

FedEx:

A FedEx háztól házig szállít, szóval elmennek hozzád, összeszedik a csomit és már viszik is: http://www.fedex.com/hu/services/intlpriority.html. Éppen olyan drága mint az EMS, de kicsit gyorsabb :lol: Itt is tömegtől függ a díjszabás, meg régiótól - vannak fenn táblázataik a honlapjukon^^
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: renchu » 2009.07.01. 15:11

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha rendelek egy bjd-t, akkor ők azt nekem Kóreából idáig eljuttatják? Nekem kell valamit csinálnom a postával? (Azon kívül, hogy átvenni.) Azt a cégek megmondják, hogy idáig mennyi a szállítási költség, nem? És ha ne aggy isten elkeveredne a csomag, és nem jönne meg, akkor? Na jó, igyekszem nem festeni az ördögöt a falra, de... köszi
Avatar
renchu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: 2009.06.30. 13:14
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.07.01. 16:55

renchu írta:Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha rendelek egy bjd-t, akkor ők azt nekem Kóreából idáig eljuttatják? Nekem kell valamit csinálnom a postával? (Azon kívül, hogy átvenni.) Azt a cégek megmondják, hogy idáig mennyi a szállítási költség, nem? És ha ne aggy isten elkeveredne a csomag, és nem jönne meg, akkor? Na jó, igyekszem nem festeni az ördögöt a falra, de... köszi


Persze hogy eljuttatják :D

A szállítást természetesen ők intézik - legtöbb esetben ez 'EMS', vagyis Expressz Postacsomag. Neked annyi a dolgod, hogy figyeled a csomagkövető kódot (jár hozzá egy online csomagkövető, amivel nézheted hogy merre jár a a babád és hogy kb. mikor fog megérkezni). Amikor kiszállítják (Magyar Posta MPL részlege) otthon kell lenned hogy átvehesd, mert aláírást kérnek. Ha nincs otthon senki, üzenetet hagynak hogy hol veheted át, vagy egyeztethettek a postával, hogy mikor szállítsák ki újra.

Az egyetlen eset amikor ennél nagyobb intézkedésre van szükség, ha a csomagodra olyan érték van írva ami már vámköteles (kb. 100 dollár fölött). Akkor ugyanis a pakk addig fog dekkolni a posta vámhivatalában (Budapesten) amíg érte nem mész és ki nem fizeted a pluszköltségeket (illetve kb. két hét után visszaküldik a feladónak). A vámhivatal jobb esetben értesít téged hogy menj és vedd át. Rosszabb esetben neked kell kinyomozni hogy mi történt...

A cégek természetesen megmondják hogy mennyi a szállítási költség - sőt ki is fizettetik veled. Amikor rendelsz, az utolsó lépés szokott az lenni, hogy válaszd ki a zónát ahol laksz (Európa/Ázsia/stb) és annak alapján a rendszer automatikusan hozzáadja az összeghez a szállítási költségedet és neked már majd azzal együtt kell kifizetned ^___^ (készülj föl, hogy a szállítás egy 60cm-es babára általában 40-60 dollár között mozog)

Az expressz küldemények nagyon ritkán keverednek el, mert biztosított küldemények. Ha véletlenül mégis, akkor a babacégnek kell szólnod, mert csak a csomag küldője kérvényezheti, hogy felkutassák a csomagot. Ha végleg eltűnik, akkor azt az összeget, amire biztosítva volt, a küldőnek adják vissza (ez egy több hónapos procedúra). Általában ha elveszik egy csomag, akkor a babacég miután meggyőződött hogy tényleg el van veszve küld neked egy új babát - és ha az első véletlenül mégis megérkezne, akkor megkérnek, hogy az egyiket küldd nekik vissza...
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: renchu » 2009.07.01. 17:38

Köszike :D
És meg lehet kérni rá a cágeket, h. mondjuk 100 dollárt írjanak a csomagra- hogy ne kelljen érte plusszt fizetnem?
Avatar
renchu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: 2009.06.30. 13:14
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.07.01. 18:10

Persze hogy meg lehet őket kérni - a legtöbb megteszi neked, de van amelyik nem. Általában $50-et szoktak kérni, hogy biztosra menjenek. Sőt van olyan cég is (pl. Luts) akik maguktól kérés nélkül is keveset írnak a csomagra :D

A bökkenő azzal ha direkt megkéred rá őket hogy alacsony értéket írjanak a csomagra, hogy

a) illegális :(
b) az a biztosítás összege. Tehát ha elveszik a csomag, akkor a cég annyit fog visszakapni, amennyi a dobozra volt írva. Márpedig ha te kérted erre őket, akkor joguk van azt mondani, hogy a te hibád, hogy nem kapják vissza a pénzüket ezért nem küldenek új babát/nem adják vissza a pénzedet. Ha ők maguktól, kérés nélkül írtak rá alacsonyabb értéket, akkor csak magukat okolhatják és abból neked nem származhat bajod.

Persze ez csak az elmélet, sokan kérik hogy ne írják rá a teljes összeget, mert ugye az EMS tényleg ritkán veszik el és ha mégis, akkor általában a cégeknek fontos a jó vélemény ezért inkább elviselik a veszteséget és a vásárló kedvében járnak. ;)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Sugjokuchi » 2009.12.28. 20:19

Smaug írta:Az egyetlen eset amikor ennél nagyobb intézkedésre van szükség, ha a csomagodra olyan érték van írva ami már vámköteles (kb. 100 dollár fölött).


Ez eléggé gáz. o.o Mi bútort vettünk külföldön, és nekünk azt mondták, hogy a vám 300€ fölött van. az egy 'kicsit' több. Ez levélnél miért nem érvényes?

Gyűjtésben: Luts KDF Aru ~ Lilianne Felicia Mimir
No way to Heaven
Avatar
Sugjokuchi
 
Hozzászólások: 581
Csatlakozott: 2009.12.03. 18:03
Tartózkodási hely: Otthon

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.12.28. 22:09

A bútor nem ugyanaz, mint a baba, pláne, hogy az kereskedelmi forgalomban jön, míg a baba általában ajándék címszó alatt. Az is számít hogy az Unión kívülről, vagy belülről rendeltétek azt a bútort.

De egy biztos, mikor idén módosították, megnéztem a vámszabályzatot (már nem találom hol bukkantam rá). 30-50 euró közötti értékre emlékszem mint a magáncsomagok vámhatára. Ezt a tapasztalatok alapján tartotta is a vámhivatal, bár átcsusszant egy vagy kettő csomag ami kicsit magasabbra ment...
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Szállítási költség-mizéria

HozzászólásSzerző: tunderlany » 2009.12.28. 23:00

óhdejó, hogy megtaláltam ezt a topikot, épp nekem is ilyen gondom van, és nem tudtam, hol kezdjek hozzá... úgyhogy utólag is köszönöm. :D
Itthon: Sathin (BBB Ophelia) & Piano (CH Angi Ai Hani) & Cashmere buksija (Angelheim Zena)
tunderlany
 
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2009.10.01. 15:50

Következő

Vissza: Vásárlás és szállítás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron