Babatisztítás

Útmutatás hogyan fesd ki babádat, hogyan lehet teljesen egyedivé varázsolni vagy csak esztétikusabbá tenni

Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.03.02. 21:39

Már gondoltam rá, hogy kellene egy ilyen, és tegnap tisztogattam a fiúkat, úgyhogy eljött az ideje ennek a témának is^^

A téma két részre lesz osztva, először azok a dolgok lesznek listázva, amikkel egyszerűen tisztítani lehet a babákat, a második üzenetben pedig azok az anyagok, amikkel az arcfestést lehet letisztítani^^

Alap tisztítás

A BJD-k alapanyaga - a műgyanta - érzékeny az olajos, zsíros dolgokra, ezért időnként érdemes megmosni a babát, hogy megszabaduljon az érintésedtől rákerült olajoktól, és persze a portól és egyéb koszoktól.

Langyos víz + fehér rongy - a legfinomabb tisztításhoz jó, főleg por eltávolítására

Szappanos víz - a szappan nem árt a babáknak önmagában, de vigyázz, hogy ne "kézkímélő/aloe verás/egyéb dúsított" szappant használj, mert minden adalékanyag, ami jó a bőrnek, az árt a gyantának^^

Mosogatószeres víz - talán a leghatékonyabb alap tisztogatáshoz, hiszen a mosogatószer pont arra lett kitalálva, hogy a tányérokról leszedje a zsíros, olajos ételmaradékot. Itt is érvényes a szabály: minden ami kézkímélő adalékanyag a mosogatószerben, az rosszabbá teszi gyantára. Szóval a leggyagyibb, kézszárító, gyilkos mosogatószer a legjobb a babádnak^^

Melamine tömb szárazon - egy fehér, szivacsnak kinéző tárgy, ami melamine-t tartalmaz (egész pontosan formaldehid-melamine-nátrium biszulfit kopolimer), ami nagyon finom súroló hatású, ezért nagyszerűen eltávolítja a makacsabb foltokat is a babádról, anélkül hogy ártana a műgyantának. Minden babagyűjtő esküszik rá - különösen mikor egy ruhadarab, vagy sötét haj megfogja a BJD bőrét, és nem jön le szappannal sem. Vigyázat! A melamine tömb leszedi a baba arcfestését is ha erősen rányomod, úgyhogy babaarcra csak legvégső esetben és végtelenül finoman lehet csak használni.

Melamine tömb nedvesen - így még hatékonyabban szedi le a foltokat, sőt egy picit az UV-től megsárgult babát is visszavilágosítja, ezért sokan szokták félévente végigtisztítani langyos szappanos vizes melamine tömbbel a babájukat. A melamine használat közben - szárazon is, de nedvesen még inkább - egyszerűen szétesik, úgyhogy ne ijedj meg ha előbb utóbb cafatok esnek le róla használat közben (szárazon meg porlad) Vigyázat! A nedves melamine nagyszerűen szedi le az arcfestést, úgyhogy a baba arcára csak akkor használd, ha direkt ez a célod!

Melamine tömb beszerzése: Az USA-ban Mr. Clean Magic Eraser néven fut és a legtöbb Európai országban is kapható valamilyen néven. Boltokban a tisztítószer részlegben szokott előfordulni. Meg lehet rendelni különböző BJD cégek oldaláról is (én Leekeworld-től rendeltem az enyéimet)

Idehaza:

Az Aldi üzletlánc üzleteiben és a DM drogériákban Schmutz Radier-Schwame néven kapható (köszönjük az információt Shiroi-nak és Freyjának^^)

a Topshop oldalán, viszont itt valami irtózatosan nagy mennyiséget adnak egy csomagban - egyesével nem lennének olyan drágák, de így....(az ott 30 szivacs...én eddig másfél nagy/közepes szivacsot használtam el másfél év alatt...) Egyébként is a Topshop híres arról, hogy túlárazza a termékeit.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.03.02. 21:40

Arcfestés eltávolítása

A poliuretán műgyanta porózus anyag és cégtől, színtől, lemosóanyagtól függően változhat a reakciója. Az alábbi szerek hatása kipróbált és tudományosan is biztosított (mert egy ilyet tanuló illető állította össze a listát, én meg csak lefordítom^^), de elképzelhető, hogy bizonyos cégek babái nem teljesen úgy reagálnak, ahogy az várható. Érdemes a babád egy kicsi részén (pl. fejtető belseje, plusz kéz) kipróbálni először a választott szert.

Tiszta Aceton - Barkácsboltokban kapható ( a szerző szerint...) a tiszta 100%-os aceton.

Megfelelő használat: Kevés aceton, vattalapocskán, vagy rongyon. Ne használd melamine tömbre öntve, mert a melamine mikrosérüléseket hozhat létre a kezeden, és aztán az aceton csúnyán megmar (téged, nem a babát^^). A tiszta aceton gyorsan elpárolog, úgyhogy helyes használat mellett kicsi a valószínűsége hogy árt a babádnak, és nem hagy kémiai anyagokat maga után.

Helytelen használat: Nagy mennyiségű aceton, vagy acetonban áztatás. Az aceton megpuhítja a műgyantát és az karcolódik, deformálódik és törhet is utána.

Ne használj acetont a Bobobie világos/sötét barna babákon, mert elszínezi a pigmentjüket!

Acetonmentes Körömlakklemosó - színtelen, nem illatosított és olajmentes

Megfelelő használat: Kevés lemosó vattán, ecseten, rongyon, papírzsepin, fülpiszkálón, szivacson, vagy bármin amit szeretnél. Utána alaposan meg kell mosni szappanos vízzel, majd leöblíteni tiszta vízzel, mert hagyhat maga után olyan anyagokat, melyek megakadályozzák a lakk megtapadását.

Helytelen használat: Olajtartalmú (pl. illatosított), vagy színes lemosók megfoghatják a babádat (különösen a piros és kék lemosókat kerüld!). Az áztatás olyan hatású, mint a tiszta acetonnál. Mivel minden körömlakklemosó más, ezért óvatosan kell használni, mindig nézd meg az összetevőit és kerüld az alábbiakat: oil, hardeners, aloe vera, essential oil, fragrance (illatanyag), Yellow #5 (FD&C Yellow) and Red #3 (FD&C Red) (angolul írom, mert általában az összetevőket angolul listázzák rajtuk).

Ne használj körömlakklemosót a Bobobie sötétbarna babákon, mert elszínezi a pigmentjüket!

90%-os Alkohol (vagy afölött) - fogalmam sincs idehaza hol kapható, pedig jó lenne tudni...

Megfelelő használat: Bőségesen használhatod vattán, ecseten, rongyon, papírzsepin, fülpiszkálón, szivacson, vagy bármin amit szeretnél. Kicsit több munkával jár, mint az aceton. Utána meg kell mosni szappanos vízzel, majd leöblíteni tiszta vízzel, mert hagyhat maga után olyan anyagokat, melyek megakadályozzák a lakk megtapadását. Az alkohol nincs hatással semmilyen színezett műgyantára. Ha több babát mosol meg egyszerre/nagyon bőségesen használod, akkor érdemes gumikesztyűt húzni, mert a bőr beszívja, és bizony akár be is lehet csípni tőle (azért ahhoz TÉNYLEG sok kell :lol:)

Helytelen használat: Nagyon nehéz alkohollal kárt tenni egy babában, talán ha extrém hosszú ideig (napokig) áztatod benne, mert kiszárítja a műgyantát és utána megrepedezhet. Ha nagyon sokat használsz, hagyd hogy a műgyanta picit álljon és visszakeményedjen használat után mielőtt elkezdesz dolgozni rajta. Ha túl keveset használsz, rámázolhatod a még le nem szedett festéket a már megtisztított gyantára és azt megfoghatja - szóval alaposan és viszonylag gyorsan használd (vagyis ne hagyd órákig félkészen...).

70%-os Alkohol - gyógyszertári alkohol

A szövegecske szerzője szerint nem túl jó MSC-re és Testors-ra. Ettől függetlenül sokan sikeresen használják (jómagam is, bár csak Mr. Topcoatot szedtem még le vele). Több munkát igényel, de azért szerintem használható, és még kevésbé veszélyes mint a 90%-os. ( a szerző azért intett a 70%-os alkoholtól, mert náluk illatosítva, meg olajozva kapható - nálunk a gyógyszertári alkoholban nincs egyéb adalék)

Oldószeres Ecsettisztítók és Festékhígítók - művészboltokban, barkácsboltokban kaphatóak

Megfelelő használat: Úgy kell használni, mint a tiszta acetont, majd utána alaposan meg kell mosni szappanos vízzel, és leöblíteni tiszta vízzel, mert hagyhat maga után olyan anyagokat, melyek megakadályozzák a lakk megtapadását.

Helytelen használat: Ne hagyd mosatlanul a babádat miután ilyet használtál rajta, mert a legtöbb ecsettisztító kondicionálót tartalmaz, hogy meghosszabbítsa az ecsetek életét. Ez a műgyantán hagyva elszínezheti a napfény hatására pedig egyenetlenül sárgul meg a babád és még a tapintása is változhat.


SOSE HASZNÁLD A KÖVETKEZŐKET:

Citrusos/citromsavas folteltávolítók: A citromsav FELOLDJA a műgyantát, ha bárki sikerrel használta, az egyszerű szerencse volt csak.

Kerozin/Terpentin: Olajos bázisúak és idővel roncsolják és szétrepesztik a műgyantát, emellett megfogják és olajos foltokat hagynak.
Eredeti szöveg: http://www.denofangels.com/forums/showt ... p?t=248590
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Shiroi » 2009.03.07. 15:13

Akkor egy frissítés! :D Tiszta véletlenségből, de kiderült hogy az Aldi üzletekben is kapható Melamine tömb! ^^- Méghozzá egész jó kiszerelésekben.
Schmutz Radier-Schwame - néven fut.
...........................................//Faceup Shop•//Flickr////
Kép
Avatar
Shiroi
 
Hozzászólások: 2121
Csatlakozott: 2008.10.04. 13:28
Tartózkodási hely: Anglia bugyrai

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.03.07. 18:53

Köszi az infót Shiroi - be is írtam a listába :D
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Freyja » 2009.04.06. 19:55

Jelentem, a DM-ben is kapható Schmutz-Radierer 4 darabos kiszerelésben.
Freyja
 
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2008.10.11. 14:52

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.04.06. 20:18

Óóóóh, ez egy naggyon-naggyon jó hír, köszi Freyja! Hozzá is adtam a listához^^
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Sheila » 2009.07.26. 20:58

A multkori conon igencsak koszos lett Lily, képzeljétek még az arcán is voltak hatalmas sötét ujnyomok, amitöl majdnem elájultam...
Itthon neki estem a tisztitásnak és kitapasztaltam egy egészen pofonegyszerü de nagyon hatásos megoldást...
Többen mondták már hogy akkor osszam meg... nah akkor azt teszem. :lol:

Fogtam egy tálkát és félig /kellemes/ meleg vizet töltöttem bele, közben pedig raktam bele egy kis mosogatolét, nem kézkiméö nem illatositott... stb...
Fogtam azt a kutyaközönséges nem tul jo minöségü olcso tépös vattát, kb egy tenyérnyit téptem belőle, és a két tenyeremmel laposra összesimitottam hogy ne szálljon belöle a szöszmösz. Majd belemártottam a habos vizbe, és utána jól kinyomtam hogy csak a hab maradjon benne és viz alig. Ezzel jól lemostam a testét, és az arcát is finoman letörölgettem vele... ezzel a módszerrel nem csurgott a viz mindenfelé.
Majd a sok habos maradékot tiszta vizzes vattával törölgettem le, és a végén ilyen /szilvia/ papirtörlövel száritgattam meg.

Mint mondtam elöljáróban nem egy nagy cucc, de én rettegtem neki állni, föleg hogy a faceupja is sötét ujnyomos lett.
És hát ugyan nagyon remélem senkinek nem lesz mancsnyomos a babija arcocskája, de ha mégis... hát akkor jó mosogatást, imár para mentesen. :lol:
BJD addict and damn proud of it!
Avatar
Sheila
 
Hozzászólások: 1330
Csatlakozott: 2008.11.17. 15:24

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Aremolana » 2010.04.27. 17:56

Hát remélem jó topicba írok, de egy kis help kéne baba tisztítás terén. Én is conon voltam és most hogy kiszedtem Jake-et a táskából látom hogy van egy fekete kis vékony csík az arcán, a szempilláktól egy 0,5 centire :S Próbáltam leszedni vizes zsepivel,de meg sem moccant. Attól tartok hogy fekete körömlakk által hagyott csíkocska lehet. A haj miatt most nem igen látszik,de nemsokára új hajat kap és akkor viszont már gáz lesz. Valakinek van valami ötlete mivel tudnám úgy leszedni hogy a face-up az arcán marad? :S ha már kicsit halványodik az is megtenné. Előre is köszönöm az ötleteket! :)
Itthon: Jake, Eszter, Valancy, Sungmin,Valentine, Hien, Scarlet
Avatar
Aremolana
 
Hozzászólások: 627
Csatlakozott: 2009.08.09. 18:49
Tartózkodási hely: Cegléd/Tápiószőlős

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.04.27. 18:07

Mosogatószeres zsepi/rongy? Előtte próbáld meg, hátha lejön radírral! Nekem eddig a koszok 85%-a lejött simán radírral (bár körölmlakkal még nem volt dolgom...)

Ha egyik sem szedi le, akkor melamin tömb (SZÁRAZON!!!! és óvatosan)

Remélem sikerül leszedni róla^^
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Babatisztítás

HozzászólásSzerző: Aremolana » 2010.04.27. 18:15

A radír segített :) pont néztem most Doa-n és ott is azt ajánlották, kipróbáltam, és lejött! És most látom hogy te is azt ajánlottad, szóval nagyon köszi Smauuug! ^///^ Szóval a festés egyben maradt, és a fekete csík is eltűnt, úgyhogy most nagyon boldog vagyok ^^ kicsit szíven ütött volna ha a Crobi festésnek baja esik, csak azért mert hülye voltam ^^;
Itthon: Jake, Eszter, Valancy, Sungmin,Valentine, Hien, Scarlet
Avatar
Aremolana
 
Hozzászólások: 627
Csatlakozott: 2009.08.09. 18:49
Tartózkodási hely: Cegléd/Tápiószőlős

Következő

Vissza: Festés, testreszabás és esztétika

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron