Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

Útmutatás hogyan fesd ki babádat, hogyan lehet teljesen egyedivé varázsolni vagy csak esztétikusabbá tenni

Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: NiuKy+ » 2011.10.19. 21:31

Egy ideje már agyaltam rajta, hogy meg kéne próbálni megmodolni egy üvegszemet, mivel az eszközeim adottak hozzá.
Az eredmény sokkal jobb mint amit vártam! Csináltam belőle egy tutorialt, hátha hasznosnak találja valaki esetleg. Sajnos ennek a műveletnek elég speciális eszköz-és anyagigénye van, de ha valaki nekipróbálkozna segítek neki anyagot szerezni, ha kéri. Az anyagok egyáltalán nem drágák annak ellenére hogy különlegesek.
Az anyagok amúgy elméletben minden mezei fogtechnikai laboratóriumban megtalálhatóak, ahol van kerámiás szekció.
Ajánlott nem azonnal nekiesni az imádott szemnek hanem beszerezni egy olcsó szemet amin próbálgatni lehet, hogy is működik ez.

Ez a munka porral jár, ezért senki ne csinálja a saját szobájában vagy olyan helységben ami a lakással egy légtérben van!!
A képsorozat a munkahelyemen készült és ott a munkaasztalokhoz porelszívó van felszerelve. A fotók nagy részét Robi, a mindenesünk készítette <3

A mikromotor nem játék. A vele történő munka balesetveszélyes! Ha nekiállsz, előtte győződj meg róla, hogy mindent amit itt leírtam elolvastál és tudomásul vettél.

Szeretném Kihangsúlyozni továbbá, hogy ez a módszer csak és kizárólag üveg szemek átalakítására jó! Senki ne próbálja ki akril, szilikon, vagy neadjisten uretán szemen, mert abban a pillanatban tönkreteszi vele!

Akkor el is kezdeném.

<=================================================================================================>

Gondolom ezt az állapotot sokaknak nem kell bemutatnom: (most ne a szörnyűséges festést nézzétek pls X'D)

Kép
A hatalmas szemdomborulat nemcsak hogy nem realisztikus, de leginkább használhatatlan is. A szem két oldalán tátongó rés nem épp a legszebb látvány, holott maga a szem tökéletes, és esetleg még a mérete is jó.... de Óó bárcsak ne lenne ekkora domborulata!

A művelethez szükséges anyagok és eszközök:

Kép

1: Munkavédelmi szemüveg és pormaszk (ezek nagyon fontosak, senki ne álljon neki a munkának megfelelő védőfelszerelés nélkül!)
2: A módosításra ítéltetett szempár
3: Speciális polírozó paszta, extra finom gyémántszemcsékkel http://i261.photobucket.com/albums/ii52 ... 3_re-1.jpg (ezzel fogom majd magasfényűre polírozni a szemet)
4: Mikromotor Az enyém precíziós fogtechnikai mikromotor (40ezres fordulatszámra képes), de a művelethez tökéletesen elegendő a műkörömépítésre/alakításra használatos olcsó és alacsony fordulatszámú mikromotor, mivel ehhez maximum 20-25ezres fordulatszámra van szükség.
5: ExaCerapol malomkő alakú gyémántgumi (a domborulat leszedéséhez és alakításához)
6: Robinzonkefe (erre viszem fel a polírozó pasztát)
7: Egy pár alacsony domborulatú szem, amihez mérni lehet a másikat amin dolgozom. Igazából nem szükséges annyira, elég ha csak úgy érzésre csinálja az ember, ha nincs ilyen szem kéznél, de mindig jó ha van mihez hasonlítani :3
8: Porelszívó


<=================================================================================================>


Az előkészületek megtétele után, jöjjön aminek jönnie kell!
Ha nincs kéznél egy olyan szem amit meg lehetne brutalizálni próbaképp, nyugodtan lehet kísérletezni azzal hogy a szem hátulján az éles kis üvegcsapot lekerekíted és kipolírozod, hogy szokd az anyag viselkedését. (és így az éles csap nem fogja vágni a kezed munka közben)

Kép

Ha mikromotorral dolgozol:
A: MINDIG kösd hátra a hajad.
B: SOSE viselj kesztyűt!

Mert a mikromotor tokmányában lévő eszköz forog, és nem jó ha elkapja a hajad vagy a kesztyűd és feltekeri...


A szemlencse magasságának visszaszedésére, és a forma kialakítására az ExaCerapol malomkő alakú gyémántgumit használom 20ezres fordulatszámon.
Az ExaCerapol nem csiszolókő! Ez egy speciális gyémántszemcséket tartalmazó szilikongumi, ami nem lecsiszolja, hanem lepolírozza a felületet.
Nem viszi könnyen a szem anyagát, és elég lassan megy a munka 1-2 órát simán el lehet vele szöszmötölni mire a szemlencse eléri azt a formát amit szeretnénk.
NE LÉGY TÜRELMETLEN. Szépen lassan kell elszedni a szemlencse anyagát, ha nagyon rányomod erőből vagy felpörgeted a fordulatszámot hogy gyorsabban haladj, a szem felülete hirtelen felforrósodik és abban a pillanattal le is hűl, aminek az lesz a vége hogy szétrepedezik a szem felülete. (tapasztalat ^^")
A szem önmagában is melegszik a gyémántgumitól, de nem forrósodik! Ha azt veszed észre hogy túl forró, tedd félre és várj míg kihül (kb 30pm)
Vigyázz az ujjadra. Ha véletlenül belemész a kezedbe attól nem lesz semmi bajod, viszont nem kellemes érzés.


A mozdulatok és anyagok kipróbálása után jöhet a szemlencse~

Kép

A gyémántgumival elkezdem visszaszedni a domborulat magasságát középen, finom, türelmes, körkörös mozdulatokkal

Kép

miután elértem a kívánt szemlencse magasságot, elkezdem kialakítani a szemlencse formáját.
Ne feledjétek hogy az emberi szem nem lapos, vagy gömb alakú, ezért egy kicsit kúposra kell hagyni, amit ezzel a mozdulattal érek el.
A polírozó gumikő íve pont megfelel annak az ívnek amit ki kéne alakítani, ezért enyhén nekitámasztom a szemlencse oldalának és a szemet lassan forgatva körbemasszírozom az oldalát.

Kép

Igyekezni kell minél egyenletesebbre eldolgozni a szemlencse felületét ott ahol dolgoztunk rajta, különben ragyás marad és fényezés után elég bizarr látványt nyújt.

Kép
Ezután megcsodálom az aktuális állapotot :P
Balra az a szem amit megdolgoztam de még nincs felpolírozva magasfényűre, jobb oldalt az eredeti méret.
Ahol még kell, igazítok rajta hogy egyforma legyen és sehol ne legyen rajta egyenetlenség. Arra is figyelni kell hogy az írisz és a szemfehérje között sima legyen az átmenet, mert miután leredukáltam a szemlencse felületét, egy kicsike padka hajlamos elrejtőzni ezen a részen, és miután elkészült a szem nagyon fura fénytörést tud produkálni.

Most következik a Barbatrükk!

Kép
A tokmányban kicserélem az eszközt robinzonkefére, és nagyon alacsony, maximum 5ezres fordulatszámon megforgatom a polírpasztában.
A polír paszta szobahőmérsékleten szilárd. A kötőanyaga melegítés után olvad meg. Nem kell hozzá nagy hőmérséklet emelkedés, az amit a robinzonkefétől kap mikor az súrlódik az anyagban, pont elég ahhoz hogy fellazuljon, és így rákenődjön a kefére.

Kép
Ez a mennyiség tökéletes a polírozáshoz~

Kép
Most már lehet csapatni neki 25ezres fordulatszámon, körkörös masszírozó mozdulatokkal és nem rányomva a kefét, mert beleégeti a szembe a polírpasztát.
Ügyelni kell rá hogy ne maradjon ki egyetlen rész se.
A pasztát a szemről forróvízzel lehet lesikálni.

A polírpaszta kötőanyaga kőolajszármazék, babának még a közelébe se vigyétek a pasztát, se a szemet amíg el nem távolítottatok róla minden pasztamaradékot!!!


<=================================================================================================>


És a végeredmény:

Kép

Kép
A második képen a modolt szem kicsit homály, de csak azért mert a fényképező pont nem rá hanem a másikra fókuszált. Amúgy élőben nem lehet különbséget tenni a két szem fénye között.

Remélem azért tudjátok majd valahogy hasznosítani ezt a tutorialt, akkor is ha ilyen különleges eszközigénye van~

Köszönöm, ha végigolvastátok :3
Kép

Amy . Terra . David . Vera . Ean . Berni . Ren . Zoi . Sigalit . Bertrand . Damian . Masato .
tervben: Fion
Avatar
NiuKy+
 
Hozzászólások: 3478
Csatlakozott: 2009.06.15. 19:12
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: Freyja » 2011.10.19. 22:43

Lenyűgöző ez a tutorial, látszik, hogy rengeteg munkád van benne. Ugyan én tehetség és eszközök híján nem tudom hasznosítani, de jó volt olvasni/látni, mint érdekességet. Köszönjük szépen, Niu! ^3^
Freyja
 
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2008.10.11. 14:52

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2011.10.19. 23:34

Nekem is nagyon tetszett, főleg hogy személyesen is érint a probléma, és én is gondoltam már rá, hogy egyszerűbb lenne valamit kezdeni a már meglévő szemeinkkel domborulat terén, mivel sehol a világon nem találok egy másik párt, amiből mindkét szín jó :gah: (Sakkun szemeiről van szó...)
Szóval most elgondolkoztam ezen a műkörmös műszeren... na majd meglátjuk :lol:
De minden esetre nagyon hasznos ötlet, köszi hogy megosztottad!! :spark
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: Asami » 2011.10.20. 00:26

Hüüü Niu le a kalappal! Nagyon érdekes tutorial lett! És hasznos, annak ellenére is, hogy valószínűleg nem fogom kipróbálni :P
1-2 órát szöszölsz vele? :O Hát micsoda türelmed van!
Honnan jött ez a moddolós ötlet? Olvastad valahol, hogy így kell, vagy szakmádhoz kötődő kísérletezgetéssel fejlesztetted ki? :D
Itthon: Maya /Soom- Syen/ ... "Csibe" Aiwë /Soom-Yrie/ ... Nathan /Migidoll Ryu/... Nikolaj 1+1 /DS Saint/ ...Dorian/Migidoll V.Ell/ ... "Sasha" /Elfdoll Vivien/
Avatar
Asami
 
Hozzászólások: 1678
Csatlakozott: 2009.07.11. 17:50
Tartózkodási hely: Gyömrő

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: NiuKy+ » 2011.10.20. 21:42

Freyja: Köszönöm szépen ^///^
Koffeey: Óh remélem sikerül megoldani a szemeket > < tényleg rusztráló nagyon ez.. én nem is értem miért csinálják ezt a highdome szemformát... szinte mindenki panaszkodik rá. :\
Asami: Igazából úgy kezdődött, hogy volt egy karc az egyik szemen, és nézegettem a szem anyagát és úgy találtam hogy nem kevésbé szilárd mint a kerámia amivel dolgozom. Gondoltam attól bajom nem lesz ha kipróbálom a hátulján, és működött. Igaz a szem anyaga sokkal keményebb mint a kerámia amivel dolgozom, ezért is viszik nehezebben a szemet a kidolgozóeszközeim. :P
Mikor kipolíroztam a karcot a szem felszínéről eszembe jutott, hogy így akár le is lehetne kicsinyíteni a domborulatát, hát így kezdődött :D
Kép

Amy . Terra . David . Vera . Ean . Berni . Ren . Zoi . Sigalit . Bertrand . Damian . Masato .
tervben: Fion
Avatar
NiuKy+
 
Hozzászólások: 3478
Csatlakozott: 2009.06.15. 19:12
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: moniee » 2011.10.26. 16:42

Niu, ez zseniális. Azt hiszem énis bevetem :O Bár nem tudom, ez a kis kézi fúró, aminek mellesleg vannak csiszolófejei, az jó lenne ez a célra?
Kép
f l i c k r|||m o n i e e . n e t
Itthon: Tatiana (Iplehouse Tatiana), Evolet (moniee Evolet)
Eszter Johanna Blanche Prudence(Napi Epona)
Avatar
moniee
 
Hozzászólások: 2013
Csatlakozott: 2008.10.05. 15:39

Re: Üvegy Szem Modolás - magas domborulatúból alacsony

HozzászólásSzerző: NiuKy+ » 2011.10.26. 16:58

Öhm nem nagyon tudom sajnos hogy mire gondolsz kézi fúró alatt.
Az a helyzet hogy ez a motor teljesen más irányú erőhatásra van tervezve éppen úgy ahogy a fúrók.
A mikromotor oldalirányú terhelésre van tervezve, és ha egyenes irányban kezdesz el fúrni valamit, attól tönkre megy, ugyanígy a fúrókkal, azok frontális irányú erőhatásra vannak tervezve és ha elkezded oldalra terhelni tönkremegy.
Szerintem ilyen kicsi kompakt fúrógépekkel nem érdemes próbálkozni mert én nagyon paráznék hogy tönkremegy egyrészt, másrészt fogalmam sincs hogy annak a tokmányába milyen eszközöket lehet befogatni, illetve hogy ezek az általam használtak kompatibilisek-e vele.
Ha van ilyen kis fúród elfekvőben összefuthatunk és viszem a kidolgozóimat és kipróbáljuk, viszont venni nem tudom mennyire lenne jó ötlet.
Kép

Amy . Terra . David . Vera . Ean . Berni . Ren . Zoi . Sigalit . Bertrand . Damian . Masato .
tervben: Fion
Avatar
NiuKy+
 
Hozzászólások: 3478
Csatlakozott: 2009.06.15. 19:12
Tartózkodási hely: Gödöllő


Vissza: Festés, testreszabás és esztétika

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron