Mivel a BJD-k műgyantából - porózus anyagból - vannak, a markerek, olaj- és alkoholbázisú festékek igen csúnyán megfoghatják a bőrét: és ezalatt nem csak a soha többé nem eltávolítható festést értem, hanem az is, hogy idővel oldalra is foltosodik, és "megeszi" a baba anyagát. Szóval mindent ami nem vízbázisú, azt kerüljük el messzire.
Amiket nyugodtan használhatunk:
Pasztellkréta - lereszelve, papírra súrolva és egy nagy, puha ecsettel tökéletes 'pirosító', nagyszerű nagyobb felületek halvány árnyékolására. Sajnos erős színeket csak sok-sok rétegben felrakva, nehézkesen ad. VIGYÁZAT!! Nem olajpasztell, hanem porpasztell kell nekünk!
Akrilfesték - alapvetően vízbázisú, de száradás után már csak alkohollal lehet lemosni, és hígítására is speciális akrilhígító a legjobb (persze a víz is megteszi). A kisebb részletek megfestéséhez, szemkihúzáshoz, szájhoz és szemöldökhöz ajánlott, egy nagyon-nagyon vékony ecsettel, alaposan hígítva.
Akvarellceruza - Azoknak, akik nem szeretik az akrilt, vagy nem olyan biztosak ecsettel a kezükben. Mindenhez jó, amihez az akril, de víz nélkül használva nagyon ceruza-szerű a nyoma, és még vizes ecsettel átsimogatva is nehéz olyan sima hatást elérni vele, mint festékkel. Ettől függetlenül nem egy profi tökéletes eredményeket tud kihozni belőle.
Vízfesték - Használható, de mind az akril, mind az akvarellceruza ugyanazt adja, mint ő csak jobb minőségben. Ettől függetlenül, biztos vannak, akik erre esküsznek.
Ecset:
Ilyen kicsi arcocskákhoz érdemes a lehető legvékonyabb ecsetet választani. Külföldön a 10/0 és 20/0 hódít, de én idehaza még 5/0-nál kisebbel nem találkoztam. Azt vettem észre, hogy nem csak az a lényeg hogy vékony legyen, hanem az is hogy hosszú szőrű ecsetet válasszunk - úgy jobban lehet célozni^___^
Ha ceruzával alkotunk, mindig legyen tűhegyes, úgy lehet a legszebb eredményt elérni.
Lakk:
Ahhoz hogy a festés tartósan fennmaradjon, és véletlenül se fogja meg babánk anyagát (egy jó minőségű vízbázisú is foghat, ha olyan pigment van benne - főleg a vörösek, lilák) festés előtt, rétegek között és festés után is le kell lakkozni. Erre legalkalmasabb ha MATT lakkot választunk - úgy nem fog 'izzadtan csillogó'-nak tűnni a babánk. Vannak ecsettel felhordható lakkok is, de a legegyenletesebb, vékony eredményt szóróflakonból kapjuk.
A jelenlegi tudásom alapján ajánlott lakkok:
Mr. Super Clear Matte (röviden csak MSC) /UV Matte (utóbbi UV-védős, sárgulás ellen)
Testors Dullcote (kicsit sárgít, de nem a baba anyagát, csak maga a lakk ilyen)
Mr. Topcoat Matte (mint a Mr. Super Clear, csak kevesebb 'fogással')
Citadel Purity Seal Satin (kicsit szaténos fényű, úgyhogy egyszerre csak keveset és távolról. viszont idehaza is kapható minden valamirevaló Warhammer boltban)
Zoukeimura Finishing Powder (Volks új lakkja, a legjobb ami jelenleg kapható, de Európában sajnos nincs - még - Volks bolt, és csak onnan rendelhető)
Minden további tippet/ötletet és kérdést szeretettel várunk a témában