BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

Útmutatás hogyan fesd ki babádat, hogyan lehet teljesen egyedivé varázsolni vagy csak esztétikusabbá tenni

BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.11. 01:24

Remélem kellően ijesztő címet adtam ahhoz, hogy mindenki elolvassa.

Ez a téma arról fog szólni, hogy hogyan védjük meg az egészségünket, és az életünket, amikor olyan mérgező anyagokkal dolgozunk a hobbiban, mint a műgyanta, az MSC, és egyéb organikus gázokat tartalmazó spray-k.

Az információ nagyrészt egy Den of Angels-en található témából lett fordítva, valamint kiegészítem az Európai országokra vonatkozó jelzésekkel (ha a későbbiekben az eredeti szerző még kiegészíti, én is pótolni fogom itt). Az eredetit elolvashatjátok alább:

http://www.denofangels.com/forums/showt ... protection!


Egyáltalán értesz ahhoz, amiről beszélsz?

Igen. Az eredeti szöveg szerzője (Tekenduis) okleveles Légzésvédelmi Teszter, a szakmája az, hogy biztosítsa a megfelelő körülményeket a veszélyes, belélegezhető anyagokkal dolgozó munkásoknak. Tehát pontosan tudja miről beszél amikor leírja, miért is kell védenünk magunkat, és az utasításait megfogadva mindent elkövethetünk, hogy ne váljon ez a hobbi egy szörnyű rémálommá.


Mi a Légzésvédelem?

A légzésvédő készülékek arra szolgálnak, hogy kiszűrjék a káros, mérgező anyagokat, és megakadályozzák, hogy azok a tüdődbe jussanak. A BJD hobbiban ez a védelem elsősorban gázálarcot vagy maszkot jelent. Különböző maszkok és álarcok léteznek, különböző célokra kifejlesztve - ebben a hobbiban az eldobható maszk és a félálarc a két legáltalánosabb.

Eldobható maszk - Ez úgy néz ki mint egy díszes pormaszk, vagy orvosi maszk. Ahogy a neve is mondja, egy idő után elhasználódik és el kell dobni.

Félálarc - Egy maszk, ami lefedi az orrod és szájad, és rárögzíthető, cserélhető szűrőkkel rendelkezik.


Miért van rájuk szükség?

Sok anyag, amit a babák egyedivé tételéhez használunk mérgező, ráadásul közülük soknak felhalmozódó (kumulatív) toxikus hatása van. Lehet, hogy egy kis csiszolás, vagy MSC fújás után egyáltalán nem, vagy csak egy rövid időre érzed rosszul magad - de ezek a hatások akár ÉVEK MÚLVA is visszatérhetnek és súlyos betegséget okozhatnak!

Pár betegség (a teljesség igénye nélkül) amiket az MSC és a szálló műgyantapor okoz:

Allergia, kiütések
Tüdőrák
Gégerák
Májrák
Penumoconiosis


A rákos megbetegedést, ha elég korán elkapják, még kezelni lehet. De a Pneumoconiosis (olyan, mint a szilikózis, azbesztózis, stb.) NEM GYÓGYÍTHATÓ. Ha egyszer elkezdődött, nem áll meg és idővel elpusztítja a teljes tüdőt. Az orvosok csak annyit tudnak tenni, hogy igyekeznek lassítani a folyamatot...de főleg csak enyhítik a szenvedéseidet amíg meg nem halsz. A Pneumoconiosisba MINDENKI BELEHAL.

[Fordító megjegyzése: Ez valóban így van. Orvos vagyok, és láttam már fibrózisos tüdőt. Igen rémisztő látvány, amikor a levegő helyett egy tömör lépesmézet látsz a beteged mellkasában. És még szörnyűbb megélni, amikor folyamatosan fulladozik az ember, sípol a légvétele, és már otthonra is oxigénmaszk kell, miközben szépen, lassan, hetek alatt megfullad. Egy szörnyű, sok szenvedéssel járó betegség.]

Ijesztő? Helyes. Ez egy élet-halál kérdés, és nem szabad az egészségünkkel orosz rulettet játszani.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Smaug 2012.11.11. 02:10-kor.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.11. 01:24

Mit használjak?

Ez attól függ, hogy mit szeretnél csinálni a babáddal.

Csiszolás

A műgyanta (és egyéb szobrászanyagok, így az apoxi, Fimo, fa, stb.) csiszolásakor nagyon finom por keletkezik. Ennek a kiszűréséhez egy pormaszkra van szükséged, ami legalább N95-ös szintű védelemmel bír. Európában ezt egy P+szám felirat jelöli és három kategóriája van:

FFP1 - ez nem elégséges védelem
FFP2 - ez megfelelő
FFP3 - ez megfelelő

Amikor eldobható maszkot választasz, feltétlenül nézd meg, hogy rajta van-e az FFP2 felirat! Ha nincs rajta a maszkon valahol, akkor bármit mond az eladó, ne vedd meg!

FFP2 maszkok:

http://mvbolt.hu/legzesvedok/munkavedel ... 0-%2023201
http://mvbolt.hu/legzesvedok/munkavedel ... 0-%2023206
http://mvbolt.hu/legzesvedok/munkavedel ... 0-%2023238

Plusz haszon, hogy ha van ilyen maszkod, akkor azzal eleget teszel annak a WHO javaslatnak is, ami országos, vagy világjárványokra vonatkozik. Ha nagyon félsz az influenzától, ezek védenek az ellen is :lol:

Spray

Ez minden spray-t magában foglal, a lakkoktól kezdve (MSC, Citadel Purity Seal, stb.) a szóróflakonos festékeken át az akril festékszórókig. A spray aeroszolt ereszt (igen, az airbrush is), ez organikus gáz, és nem hat ellene az eldobható maszkod porszűrője.

Spray használatakor szükséged lesz egy olyan félálarcra, amiben van gázszűrő filter is. Ezek a félálarcok már nem eldobhatóak és a filterek (illetve prefilterek) cserélhetőek. Van olyan szűrő, amiben a gáz és az FFP2-es porfilter egybe van építve, de mivel különböző az elhasználódási idejük, ezért érdemes olyat választani, amiben a porszűrőt külön lehet cserélni - így mindig csak azt a részt kell eldobni, ami tényleg elhasználódott.

Félálarcok:

3M 6000
3M 7500
Wilson-Vaulair Plus

Európában a gázszűrőket A, B, E, K betűkkel ellátva sorolják be 1-es, 2-es és 3-as kategóriákba. A BJD hobbiban használt spray-khez már elég a legalacsonyabb, A1 elnevezésű szintű gázfilter is. Természetesen egy magasabb besorolású filter is megfelel a célnak, csak azok drágábbak - azonban ha nem találsz A1-et, akkor nyugodtan vehetsz AB1, A1B1, vagy ABEK1, és bármilyen egyéb kombinációjú szűrőt.

Félálarchoz használható filterek:

3M A1
3M ABE1 6057
Sperian A1

Előszűrők félálarchoz (FFP2):

3M P2
TP2S P2

Előszűrő adapter (ha előszűrőt használsz, ezzel kell felcsatolni):

3M 501
Willson előszűrő adapter

Kombinált szűrő (organikus gáz és FFP2 egyszerre – ehhez nem kell adapter, de ha bármelyik fél megtelik, az egészet ki kell cserélni):

Willson A1P3

Léteznek fix szűrős félálarcok is, amelyek egyszerre szűrnek gázt és port, azonban ezeknek a filtere nem cserélhető, ezért ha megtelt az egész félálarcot le kell cserélni, így összességében jóval költségesebbek, ezért nem ajánlanám őket. Így néz ki egy ilyen:

FFA1P2D Kombinált Fix szűrős álarc

Természetesen a linkelteken kívül még rengeteg félmaszk és szűrő létezik, amikből nyugodtan lehet válogatni. A lényeg csak az, hogy a darabok, amiket kiválasztasz kompatibilisek legyenek egymással.


Hol tudok ilyen maszkokat beszerezni?

Eldobható maszkot még akár gyógyszertárban is találhatsz, csak bizonyosodj meg róla, hogy valóban FFP2-es van ráírva. Félálarcot, vagy eldobható maszkot is vehetsz bármelyik munkaruha, vagy munkavédelmi boltban, nagyobb barkácsboltokban (OBI, Praktiker, Baumax stb.) vagy akár interneten keresztül is rendelhetsz. Filterek esetében megfontolandó az online rendelés is, mert általában nagyobb adagot, olcsóbban lehet megszerezni.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Smaug 2012.11.11. 02:11-kor.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.11. 01:25

Megvan a maszkom! Így már minden rendben, ugye?

Nem egészen. Ahhoz hogy a maszkod valóban védjen, meg kell bizonyosodnod róla, hogy megfelelően illeszkedik, karban van tartva és megfelelő körülmények között használod.

Illeszkedés

Bármilyen maszk teljesen haszontalan, ha méretben nem illik rád. Mielőtt megveszed a maszkodat, mindenképpen próbáld fel, hogy jól záródik-e! Egy magára valamit adó munkavádelmi boltban odaadják neked a maszkot, hogy felpróbálhasd.

Hogyan teszteld le az illeszkedést?

A félálarcok különböző méretekben készülnek. A legtöbb nő és férfi számára az M (medium) méret megfelelő, de ha valakinek szokatlanul keskeny, vagy széles arca van, akkor S (small), vagy L (large) méretet érdemes választani. Szokatlan orr-forma, vagy orrmelléküreg érzékenység esetén javasolt a szilikonból készült félálarc, mert ez puhább és kényelmesebb, mint a gumi, vagy műanyag változatok.

Ha lehetőséged van egy hiteles illeszkedés-teszt elvégzésére, javasolt kihasználni a lehetőséget – két évig érvényes egy teszteredmény, kivéve ha nagyfokú testsúlyváltozás, vagy arcon végzett műtét miatt hamarabb szükséges.

Amennyiben nincs lehetőséged ilyen tesztelésre, egy egyszerű próbával magadnak is leellenőrizheted, hogy megfelelően illeszkedik-e a maszkod. Azonban ezt el kell végezned minden egyes alkalommal, amikor felveszed a maszkot! (még akkor is, ha csak félrehúztad egy pillanatra, hogy beszélj valakivel)

Eldobható maszk
1. Vedd fel a maszkodat!
2. Tedd a kezed szorosan a maszkra, a szájad-orrod elé!
3. Végy egy nagy levegőt! A beáramló levegő CSAK az ujjaid közötti réseken jöhet – nem érezhetsz semmilyen légmozgást az orrod körül, vagy az állad alatt. Ha mégis ezt érzed, igazítsd meg a maszkot, húzd feszesebbre a gumiját és próbáld újra! Ha nem tudod megfelelőre beállítani a maszkod, egy kisebb, vagy nagyobb méretre lesz szükséged.
4. A kezedet még mindig a szád-orrod előtt tartva fújd ki a levegőt! Megint azt kell érezned, hogy az ujjaid között szelel ki a lélegzeted, de az orrod és állad tövénél nincs levegőáramlás.

Félálarc
1. Vedd fel a maszkod és húzd szorosra a gumikat!
2. Amennyire tudod, tenyérrel fedd le a filterek területét (filter nélkül is végezhető a teszt) és végy nagy levegőt! A maszknak kicsit össze kell húzódnia. Valamennyi levegő beáramlik a szűrőkön keresztül, de oldalt, az orrod és az állad körül nem szabad semmilyen szellőt érezned. Ha mégis szelel, igazítsd meg a maszkod és próbáld újra! Ha nem sikerül beállítani a maszkot, egy kisebb, vagy nagyobb méretre lesz szükséged.
3. Kézzel takard le a kilégző nyílást, amennyire tudod és fújd ki a levegőt! A maszkod kicsit megduzzad, de nem szabad, hogy a levegő oldalt, vagy az álladnál távozzon belőle.

Karbantartás

Ha nem vigyázol a maszkodra, akkor rövidesen hasznavehetetlenné válik - ez magában foglalja a használatok közötti helyes gondozást és a szűrők rendszeres cseréjét is. Nagyon könnyű gondjukat viselni, és a biztonságod megéri azt a pár percet, amíg elvégzed.

Mielőtt felveszed
Eldobható maszk – Nézd meg a maszkodat! Koszos? Egy kis elszíneződés nem probléma, de ha túl koszos, az jelezheti, hogy már eldugult a szűrő. Ellenőrizd a gumikat és azt hogy a szivacsos rész a maszk szélén sértetlen! Figyelj, hogy a fém, ami az orrod formájához igazodik nincs-e eldeformálódva! Ha a maszkod eldugult, vagy nincs jó állapotban, cseréld le!

Félálarc – Nézd meg a külső és belső oldalát is a maszkodnak! Ellenőrizd, hogy a belső oldalon a belégző- és kilégző gumitömítések a helyükön vannak, és jó állapotúak! Bizonyosodj meg, hogy nincs repedés, vagy szakadás a maszkon! Ellenőrizd, hogy a filterek szorosan rögzülnek-e!

Használat után
Eldobható maszk – megint nézd át a maszkodat! Ha mindent rendben találsz, tedd a maszkot egy lezárható zacskóba, vagy dobozba, és levegőtől elzárva tárold!

Félálarc - töröld le a bőröddel érintkező részeket respirátor tisztítóval. Ha nincs ilyened, az alábbiakat használd:
gumiból készült félálarc: alkoholmentes antibakteriális törlő (bébitörlő, stb.)
szilikon, vagy műanyag félálarc: alkoholos vatta
Ez nem annyira a maszkod hatékonysága miatt fontos, hanem azért, hogy letöröld az arcodról rákerülő olajokat, amik idővel elvássák a maszk anyagát. Így meghosszabíthatod a félálarcod élettartamát.
Tedd a félálarcot egy lezárható zacskóba, vagy egy – kitisztított – kávésdobozba. Havonta egyszer távolítsd el a filtereket és mosd meg a maszkod szappanos vízzel és akaszd ki száradni.

Környezeti tényezők

A maszkod természetesen csak annyi védelemre képes, amennyire tervezték, és csak egy bizonyos koncentrációig tud maradéktalanul szűrni. Ezért mindig jól szellőző helyiségben dolgozz, és hordd a maszkot egészen addig, amíg a káros anyag maradéktalanul ki nem szellőzött.

Dolgozz a szabadban, vagy nyitott ablaknál, hogy legyen légmozgás. Ha áll a levegő, érdemes beszerezni egy egyszerű ventillátort. Tedd az ablakodba úgy, hogy KIFELÉ fújja a levegőt a szobából - ily módon kiszívja a toxinokat is. Ha a szabadban dolgozol, szintén használhatsz ventillátort, amikor nem mozdul a szellő.


Milyen gyakran kell lecserélnem az eldobható maszkom, vagy a filtereket?

Sajnos a szűrők élettartama véges. Egy szűrő akkor is szűri a levegőt, ha te éppen nem szuszogsz rajta keresztül, szóval a maszkod nem csak akkor dolgozik, amikor rajtad van. Egy MSC-hez használható átlagos A1-es szűrő mindössze 24-48 órát bír levegőn tárolva! Ez nagyon rövid időnek hangzik, ugye?

Szerencsére drasztikusan meg lehet hosszabbítani a filterek élettartamát, ha egy levegőtől lezárt tárolóban tartod őket (mint egy lezárható zacskó, vagy egy aromatartó kávésdoboz). A szöveg szerzőjének a munkatársai bő 1-2 hétig tudják így használni a filtereiket úgy, hogy nap mint nap dolgoznak vele. Ezért nagyon fontos eldobható, és félálarc esetén is, hogy hol tárolod a maszkod!


Honnan tudom, hogy eljött az ideje a cserélésnek?

Eldobható maszk – Mivel az egész maszk egy nagy filter, ez egy idő után eltömődik. Ez nem idő kérdése, hanem azé, hogy mennyi részecske akad fenn a maszkon – így egy lelkes szárazon csiszolós hétvége is elég lehet hozzá, de ha ugyanazt a munkát vizes csiszolással végzed, kevesebb por kerül a levegőbe és kevesebbet kell szűrnie a maszkodnak, így tovább bírja. Érezni fogod hogy mikor jött el az ideje a cserének, mert az eltömődött maszkon keresztül nehezebben kapsz levegőt. Amint elkezded ezt érezni, ideje lecserélni a maszkot.

Félálarc – Ha bármilyen szagot, vagy ízt kezdesz érezni, akár a leghalványabban is, akkor ideje lecserélni az organikus gáz filtert (A1, stb.). Az előszűrő elhasználódását ugyanúgy a nehezebb levegővétel jelzi, mint az eldobható maszk esetében. Ha csak a légzés vált nehezebbé, de nem érzel szagot, vagy ízt, akkor elég csak az előszűrőt kicserélned, a gáz filter még a helyén maradhat.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.11. 01:26

FAQ

Nem elég egy kendő az orrom elé? – NEM

Mindig nyitott ablakból kilógva, szabadba fújom az MSC-t és aztán becsukom az ablakot. Ez megfelelő? – NEM

Visszatartott lélegzettel fújok csak MSC-t, szélirányban állva. Így nem jut a tüdőmbe gáz, ugye? – Sajnos de. Kevesebb, mint ha direkt belélegeznéd, de az orrodon keresztül bejut a légútba, ott megáll és mikor legközelebb levegőt veszel szépen belejut a tüdődbe.

Vizesen csiszolok babát és tudom hogy a víz megköti a műgyantaport. Így nem kell maszkot használnom ugye? – De, kell. Bár a víz a nagyrészét megköti, de azért jut a levegőbe is por, bármilyen óvatos vagy. Feltétlenül használj maszkot is, bár vizes csiszolással meghosszabbítod az élettartamát.

Egy rokonomnak van ez a régi gázmaszkja... Használhatom? – Jobb ha van saját maszkod, mert másé nem feltétlenül fog illeszkedni rád. Ezen kívül mindenféle betegségeket (pl. herpeszt) tudtok átadni egymásnak.


Persze, most csak ijesztgetsz bennünket. Nem is lehet ezektől megbetegedni.

Den of Angels-en nem is egy olyan arcfestő művész van, aki megírta, hogy a BJD, vagy egyéb hobbiban kapott kémiai szennyeződések miatt milyen egészségkárosodást szenvedett. Talán az egyik legdrámaibb Kayke töténete, aki még egy hangfelvételt is készített arról, hogy milyen légzési nehézségei vannak. Olvasd el, hallgasd meg, mielőtt ítéletet mondasz:

http://www.denofangels.com/forums/showt ... ost9284230


Maszk nélkül dolgoztam és most nem érzem jól magam. Azért nincs bajom ugye?

Ezt mindenképpen egy orvossal kell megbeszélned – ha úgy érzed, hogy bármilyen tüneted van, ami ezzel kacsolatos lehet, nyugodtan írj nekem Privát Üzenetet és megpróbálok segíteni. De tartsd észben, hogy interneten keresztül nem lehet gyógyítani, egy megfelelő diagnózishoz pedig vizsgálat szükséges, ezért mindenképpen érdemes elmenned a háziorvosodhoz, vagy tüdőgyógyászhoz.


Kiegészítés

Mivel az MSC flakonon nincs nagyar, vagy angol leírás, Selidor DoA-n lefordította nekünk. Ez hasznos infó lehet:

Termék: műanyag festékanyag

Összetevők: műanyag (akril), organukis oldószer, pigment

Használható: műanyag modelleken, figurákon (sztirol, ABS, vinil műgyanta, uretán műgyanta, fém, fa, papír, gipsz, agyag, gumi)

Mennyiség: 170 ml

Fedő felület: 1.53 m2 (2 rétegben)

Használati utasítás:
tisztítsd meg a kezelendő felületet (kosz- és olajmentes legyen)
Használat előtt alaposan rázd fel a flakont
Fújás közben a flakon és a felület között hagyj legalább 20-30cm-t
Vékony, egyenletes rétegekben, a flakont mozgatva fójd le a felületet
Hagy 30-60 percig száradni
Használat után fordítsd fejjel lefelé a flakont és tartsd így egy pár másodpercig, mielőtt visszahelyezed a kupakot.

Gyártó: GSI Kureos

VIGYÁZAT
gyúlékony, veszélyes
1. gyúlékony gőzt tartalmaz
2. az organikus hígítók mérgezőek


Gyermekek elől elzárva tartandó!
Ne lélegezd be, vagy kerüljön a szájba!
Organikus oldószert tartalmaz; csak jól szellőző helyiségben használd és tartsd száradásig!
Használatkor ne kerüljön egyéb tárgyakra, vagy élőlényre!
Használj maszkot és kesztyűt és kerüld a bőrrel való érintkezést!
Bőrre kerüléskor szappanos vízzel mosd le!
Szembe kerüléskor bő vízzel ki kell öblíteni!
Rosszullét esetén menj jól szellőző helyre, és keress fel egy orvost amilyen hamar csak lehet!
Nem szabad közvetlen napsütésnek, hőnek, vagy nedvességnek kitenni.
A javasoltakon kívül más felületen ne használd!
Eldobás előtt teljesen ürítsd ki!

Gyúlékony! Vigyázat:

1. Nyílt láng mellett használata tilos.
2. Ne használd nagy mennyiségben olyan épületben ,ahol nyílt láng előfordul.
3. Hőnek kitenni tilos, mivel a magas nyomású flakon felrobbanhat.
4. Tűzbe dobni tilos.
5. A flakont kiürülése után el lehet dobni.

Túlnyomásos gáz: DME/LPG
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Smaug 2012.11.13. 18:14-kor.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Arisa » 2012.11.11. 18:51

Huhuh asszem enm fogok babát festeni o.o Am levegőn száradó gyurma csiszolásánál is kell felvenni pormaszkot? Mert én sose vettem fel... *megijedt* @_@
Gyűjtögetünk rá: Kurokawa Kaoru (Luts Kid Delf Ani Boy)

Inuyama-san tartalma: $ 50 (oh jeh >____>)

majd ha leérettségiztem és lesz pénzem: Hideaki Ren (Immortality of Soul M)
Avatar
Arisa
 
Hozzászólások: 349
Csatlakozott: 2010.12.04. 13:53
Tartózkodási hely: Wonderland *-*

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.11. 21:33

Igen, a levegőn száradó, vagy kiégethető gyurmák csiszolásakor is ugyanolyan finom por képződik, mint a műgyanta esetén. De most hogy már tudod, eljött az ideje, hogy vegyél magadnak egy pormaszkot - ne feledd, hogy érdemes légmentesen zárható zacsiban tárolni, hogy hosszabb ideig kitartson ;)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: moniee » 2012.11.13. 13:02

Jézusom jézusom jézusom ez a Kayke-féle felvétel tökéletesen elérte hogy a következő egy hónapban ne tudjak egyedül aludni O_O
Megjegyzem, helyes, mert tényleg csak az elrettentő dolgoknak van elég súlya.

Amit én változtatok mostantól:
-Nem engedem többet hogy a bal kezemben tartott babafejre fújás közben a bőrömre is kerüljön a lakkból. Inkább visszatérek ahhoz hogy a babafejet egy rúdra vagy ecsetre húzom.
-A tél közepén sem voltam hajlandó benn fújkálni inkább kimentem a hóesés közben egy fa alá vagy akármi. Maszkot viszont nem viseltem, csak ahogy te is írtad, visszatartott lélegzet, gyors távozás a fújás után a helyszínről.

Remélem a viszonylag kevés(?) faceupos múltam még nem tett semmi visszafordíthatatlant, főleg ilyen mini-elővigyázatossági dolgokkal együtt, de most tutira elkezdtem nehezebben lélegezni miközben ezt olvastam, (XD) úgyhogy most igyekszem kiverni a fejemből ezt a bebeszélős hülyeséget, viszont tényleg vigyázni is fogok mert túl sok tervem van még erre az életre :D

Köszönjük szépen a részletes tájékoztatót Smaug!!
Kép
f l i c k r|||m o n i e e . n e t
Itthon: Tatiana (Iplehouse Tatiana), Evolet (moniee Evolet)
Eszter Johanna Blanche Prudence(Napi Epona)
Avatar
moniee
 
Hozzászólások: 2013
Csatlakozott: 2008.10.05. 15:39

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.13. 18:00

Hehe, akkor képzelheted milyen volt fordítani. :P

A kezedre javaslom, hogy használj kesztyűt - még ha rúdra húzod a fejet, akkor is szóródhat a bőrödre. Én vettem egy pár munkakesztyűt az OBI-ban, ami olyan mintha műanyaggal átitatott textil lenne. Irtó tartós, és valószínűleg mosni is lehet (bár még nem volt rá szükségem)

De komolyan...veszünk százezer forintokért babát - akkor miért lenne túl sok a saját életünkre az a párezer forint? Az én maszkom és filterem nem a legolcsóbb helyről lett beszerezve (mert közel van a bolt, és nem volt kedvem mászkálni utána; plusz csak ABEK1 filterük volt, ami igen drága, én meg akkor még nem tudtam, hogy milyet kéne, ezért persze hogy megvettem), de még így sem került a teljes felszerelés 15k-nál többe. Ha meg valaki mondjuk Amazonról, vagy ebayről rendeli, akkor még olcsóbb.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Gigi Holy » 2012.12.08. 17:43

Smaug: A maszkon keresztül érezhetem az MSC szagát? Ha a pora rászáll valami használati tárgyra, akkor az 30 perc múlva elvileg már nem veszélyes? (a tárolóban nyitva volt az ajtó, és ott a babakocsi, és amikor bementem éreztem az MSC szagát, és félek hogy a babakocsira így rákerült némi MSC nyom...)
Köszönöm a válaszod! :santa:
Avatar
Gigi Holy
 
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2012.11.09. 20:43
Tartózkodási hely: Watford (UK)

Re: BIZTONSÁGBAN VAGY? - az MSC halálos lehet!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.12.08. 20:20

Gigi - Nem, nem érezheted az MSC szagát maszkon keresztül. Ha megfelelően zár, és szűr a maszkod, akkor SEMMILYEN szagot nem érezhetsz. Sőt, ebből tudod megállapítani, hogy le kell cserélned a szűrőt - amint elkezdesz bármilyen szagot érezni, szűrőcsere és illeszkedés-ellenőrzés!

Ha az MSC rászállt valamire és megszáradt, akkor utána már nem lehet belélegezni, ilyen szempontból már nem veszélyes. DE mivel babakocsiról és csöppségről van szó, ezért azt is észben kell tartanod, hogy a picid a szájába is vehet dolgokat, és akár száraz, akár nem, az MSC lenyelve ártalmas!

Nem hiszem hogy csak egy kics halvány MSC nyom után végig kéne sikálnod a babakocsit, de a jövőben próbálj olyan helyen fújni, ahol semmilyen bébidolog nem lehet érintve, amit a picid megrághat, szájba vehet később.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Festés, testreszabás és esztétika

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron