Ragasztópisztoly?!

Útmutatás hogyan fesd ki babádat, hogyan lehet teljesen egyedivé varázsolni vagy csak esztétikusabbá tenni

Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2009.07.10. 17:21

Hehe, fogalmam sincs, hogy a sueding-nek mi lehet a megfelelő forítása. Akkor kell használni, amikor a BJD-nek szeretnénk kicsit feljavíítani a mozgását. A gumijának a feszesebbre húzása sokszor nem elég és a baba továbbra sem tartja meg a karját vagy összecsuklik a lába. Ez azért van, mert az ízületei simák, és nincs ami elég súrlódást adna hogy megtartsa a végtagot az adott pozícióban.

Több módszert kitaláltak hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Drótot tesznek a gumi mellé, vékony szarvasbőrrel bélelik ki az ízületet vagy szilikonlemezkét használnak ugyanerre (utóbbi a Volks-féle KIPS módszer^^). A ragasztópisztoly is egy ezek közül a módszerek közül.

A tévhittel ellentétben nem ragasztunk semmit semmihez, és nem egy merev, mozgásképtelen bot lesz az eredmény :D A ragasztópisztoly felmelegíti a belerakott ragasztórudat és a kijövő sűrűn folyó ragasztó rendkívül hamar, másodpercek alatt megszárad. Átlátszó, vagy opálos és kicsit olyan felülete lesz, mint egy jó kemény guminak. Újbóli melegítésre megint megpuhul.

A ragasztópisztolyt mindig az ízület homorú részén (ízvápa) kell használni. Ilyen például a váll:

Kép

Fogjuk a pisztolyt és egy kis cseppnyi ragasztót nyomunk az ízületbe:

Kép

Majd a pisztoly csőrével elkezdjük szépen elsimogatni, hogy egy vékony kis réteg legyen belőle:

Kép
előre-hátra^^

Van aki a ragasztó szétkenéséhez vékony kartondarabot használ (nekem az csak beleragadt a ragasztóba), van aki az ujját (csak jól kell időzíteni és gyorsnak kell lenni, mert először túl forró és megéget, aztán meg pillanatok alatt teljesen megszárad...). A pisztoly csőre viszont meleg, így nem hagyja megszáradni a ragasztót míg szét nem kentük a kívánt formára.

Nem szabad túl vastagon használni a ragacsot, mert a BJD ízületek igen pontosan illeszkednek és előfordulhat, hogy utána nem illik össze az ízület két vége. Ezért érdemes vékony kis réteget feltenni, majd az ízület másik felét belepróbálni hogy hogyan mozog, van-e elég súrlódás vagy esetleg még egy kicsit több ragacsra van szükség.

A végeredmény valami ilyesmi lesz:

Kép
Egy picit érdes, átlátszó, körkörös felület ami tapintásra picit gumiszerű, de kemény. Elég súrlódást ad, hogy a baba megtartsa a végtagját többféle pózban^^

Ez nem egy örök dolog, a ragasztó egy idő után elkopik, és koszolódik. El lehet távolítani jó forró vizzel, ami felpuhítja és könnyen lehámozhatóvá teszi, vagy akár a ragasztópisztoly csőrével is újra fel lehet melegíteni és lefejteni. Kis türelemmel akár puszta kézzel is ki lehet kapirgálni a nagy részét.

Ragasztópisztolyozni lehet szétszedett babát, de ez nem feltétlenül szükséges. Elég csak a kérdéses ízületet kifordítani és máris lehet rajta dolgozni, csak el kell kerülni a baba gumiját - ugyanis amíg forró a ragasztó, addig tényleg ragaszt és odaragaszthatja a gumit az ízülethez. Vagy ha még folyékony és összenyomjuk az ízület két darabját, akkor őket is szépen egymáshoz tudja ragasztani. Úgyhogy azért azt a kemény 10 másodpercet várjuk meg mielőtt belepróbáljuk az ízfejet a vápába, hogy biztosan ne ragadjanak össze :lol:

Ilyen pisztolyokat lehet kapni a legtöbb hobbiboltban, de ha valakinek esetleg van lehetősége ipari ragasztópisztollyal dolgozni...kerülje el messzire! Az ipari pisztolyok olyan forróra melegítik a ragacsot, hogy az már megégeti a műgyantát és hozzá is köt. Biztonságosabb a gyerekek által is használható hobbi-pisztoly - ráadásul olyat sokkal könnyebb találni :D

Ha bárkinek van tapasztalata, tippje, vagy kérdése a ragasztópisztollyal kapcsolatban, ne habozzon megosztani :D
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Fujimiya Aya » 2009.07.13. 11:29

Egy újabb zseniális ötlet :idea:
Köszi a tippet, ki fogjuk próbálni, mert Tris mostanában "rászokott" a befelé hajlított lábra. A boxernacija folyton becsípődik a combizületéhez, és legtöbbször emiatt fordul be combnál lába. (Persze csak akkor szórakozik velem a fiú, amikor hosszú farmernaci van rajta, hogy még nehezebb legyen visszaforgatni, ergo le kell róla hámoznom a nacit. :lol: ) Nekem is van ragasztópisztolyom (kreatív hobbizni szoktunk, és egy scrapbookhoz kellett), úgyhogy megnézem, hátha használ valamit az ügy érdekében.
Itthon: Tristan & Ichiru (LUTS SDF Howl x 2, Asher (SOOM MA Sabik), Ion (LUTS 2009 Wintery), Lenhardt (LLT Roderich), Asha Night (LUTS SDF Jude fej), Naya (LUTS 2009 Summery fej)
Ametisztgyöngyök

Kép
Avatar
Fujimiya Aya
 
Hozzászólások: 357
Csatlakozott: 2009.04.25. 16:39
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Sheila » 2009.07.27. 21:54

ÁÁÁ, életem elsö önálló ragizásán tul vagyok... és happy vagyok juj juj juj... :D
BJD addict and damn proud of it!
Avatar
Sheila
 
Hozzászólások: 1330
Csatlakozott: 2008.11.17. 15:24

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2010.06.22. 16:02

Ömm... ha a ragasztópisztoly csövén műanyag van, azzal működik? @_@
Ez valami megagagyi, picike... DY/60132 típusú, 10W-s... és igen, sárga műanyag van a csövön, csak kb 2 mm fém része van :bleh:

Illetve még... kipróbáltam végülis, nem Tox-on természetesen, de egy műgyanta bigyókán. És... próbáltam visszaszedni, mert ezért is próbáltam ki. Hogy le tudom-e szedni ha nem jó ^^; Mert ezt a videót néztem még, és itt simán visszaszedte a lány, de nekem úgy rátapadt hogy egyáltalán nem akar jönni, csak ha nagyon kaparom @_@ Úgy is csak pici darabokban.
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.06.22. 16:54

Hmm, nem tudom, hogy azzal is lehet-e kenegetni....lehet hogy beleragadna a műanyagba, ha az nem melegszik fel...de még mindig ott van a papíros-szétkenős megoldás :)

Amíg friss, addig nekem elég könnyen vissza szokott jönni - mondjuk annyira nem mint a videós lányé, gondolom mert az enyém göcsörtösebb, az övé meg egészen sima... Miután jól megszáradt tényleg csak úgy érdemes próbálkozni, hogy forró víz, vagy újra felmelegíted...egyébként elég időigényes kikapirgálni...
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2010.06.22. 16:59

Hát végülis merőlegesen kenegettem szét az előbb, a pici fém résszel. Kicsit bonyolult de nem kivitelezhetetlen, bár lehet hogy veszek inkább egy jobb ragasztópisztolyt. Ez ilyen nagyon hobbi szintű szerintem ^^;
Forró vízzel tényleg könnyebben lejött, már valamivel nagyobb darabokban, de még maradt egy kicsi, belefáradtam a kapirgálásba az meg nem hagyta magát ^^'
Hát mindegy, lehet hogy a ragasztópisztolyozást meghagyom későbbre, de lehet hogy bevállalom este, majd elválik ^^;
Köszi a választ és a tippeket :)
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Nyul » 2013.03.14. 21:43

Hm, szóval ez csak tartásjavításra jó? És mit lehet olyankor tenni, ha a baba alapesetben is egy nagy kajla terpeszt tud csak csinálni? Azaz nem tudja összezárni a lábát? (Csak mert ha az ilyesmivel nem lehet mit kezdeni, akkor nem tudom kimagyarázni magam előtt, hogy nekem modellnek kell a baba ^^; Most meg még ráadásul nem is lehet külön fejet rendelni, de amúgysem hinném, hogy túl hibridkompatibilis lenne)
Megszűnt a cég :'(
Avatar
Nyul
 
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011.12.21. 20:10
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: NiuKy+ » 2013.03.14. 22:06

hmmmm nekem a fiaim közül páran nem tudnak csak egy hatalmas terpeszben leülni mert útban van a micsodájuk > <
sőt az egyik régi lánytestemnek is az volt a baja hogy túl széles volt a lábaközötti resin rész és ettől szétálltak a lábai ami lányoknál nem egy szívderítő látvány :'D

Ha a te babád össze tudná csukni a lábát, tehát látod hogy volna neki hely mert ha összecsukod a térdeit a kezeddel nem ugrik ki a combízület, akkor a ragasztózás a megoldás mert csak síkosak az ízületi vápái.
Viszont ha valami fizikailag gátat szab a lábösszecsukásnak, a ragasztózás nem járható út : (
Sajnos azon még nem gondolkoztam hogy mit lehetne tenni ilyen esetben.
Kép

Amy . Terra . David . Vera . Ean . Berni . Ren . Zoi . Sigalit . Bertrand . Damian . Masato .
tervben: Fion
Avatar
NiuKy+
 
Hozzászólások: 3478
Csatlakozott: 2009.06.15. 19:12
Tartózkodási hely: Gödöllő

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Smaug » 2013.03.14. 22:58

Egy szó: Ivartalanítás.

>:D

Node, komolyra fordítva a szót. A ragasztópisztolyozás rengeteget tud segíteni, de csak azon a határon belül, amire maga az ízület eleve képes. Tehát ha egy baba azért nem tudja behajlítani a könyökét, mert szimpla ízületes és egy határ után szétáll az íz két vége, vagy azért nem tud normálisan ülni, mert túl kicsire van tervezve neki a csípőízület vápa része, és beleakad a combrész teteje, akkor ez nem járható út.

Sőt ülés esetben mivel még kisebbé teszi a csípőízület vápáját, ezért még ronthat is. Ellenben ha az a gond, amit Niu is mondott - hogy túl sima az ízület és egyszerűen szétcsúszik a baba, vagy hogy nem illeszkedik össze a kettő rendesen (szobrászi hiba), akkor kitöltheti a hiányzó réseket, és felületet ad, ami súrlódást adva megakadályozza, hogy szétcsússzon az ízület.

(Egyébként ha a csípőben a túl kicsi vápa a felelős, akkor azt meg kell moddolni - fazonra csiszolni. Ellenben pl. egy szimplaízületes könyöknél segít akár a drótozás is, mert az megnöveli a mozgásteret az ízület határain túlra is).
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Ragasztópisztoly?!

HozzászólásSzerző: Nyul » 2013.03.14. 23:01

Köszönöm szépen!
Még nincs a kezemben, ez a netes informálódás eredménye volt, de ha jól emlékszem, összébb lehet zárni, csak alapesetben szétnyílik magától. De jó akkor, ez nem lesz jelentős visszatartó tényező. :)
Megszűnt a cég :'(
Avatar
Nyul
 
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2011.12.21. 20:10
Tartózkodási hely: Debrecen

Következő

Vissza: Festés, testreszabás és esztétika

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron