Tippek digitális fényképezőgépekhez

A fotózás művészetének elsajátítása, utómunkák a képeken

Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.12.30. 22:36

Hmm, először pár alapfogalom a fényképezőgép tulajdonságairól. Nem mintha értenék hozzá, vagy bármi, csak tudok pár meghatározást, meg hogy mi mire jó^^ (ha ezt egy profi fotós meglátná, kitépné az összes haját. Aztán meg az enyémet is :lol:)

ISO: Fényérzékenység - ez már a legtöbb fényképezőgépen állítható. Azt mutatja, hogy mennyire érzékeny a "film" a fényre. Minél magasabb az ISO, annál érzékenyebb - tehát kevesebb fény is elég hogy éles legyen a képed. De ennek van egy nagy hátulütője: minél nagyobb az ISO, annál zajosabb, szemcsésebb lesz a kép, és nagy értékeknél már nagyon rontja a kép szépségét. Éppen ezért először érdemes mindent megtenni, hogy a géped több fényt fogadjon be, és csak azután növelni az ISO-t ha még kell.

  Tipp: Kompakt fényképezőgépeknél általában nem érdemes ISO 200 fölé menni. Legjobb ha 100-on van, a 400 még elviselhető ha nagyon kell, de a 800 már nézhetetlen (pedig van lehetőség sokakban 1600, 3200-as ISO-ra is, de minek ha ronda?). Vannak gépek, ahol gyorsan, könnyen elérhető az állítása, de másoknál bele van rejtve a menübe (érdemes a használati utasításból kiböngészni, megkeresni, és ha automatán van, akkor átállítani 100-ra vagy 200-ra)

Apertúra (rekesz): Ez olyan, mint az emberi pupilla, tágul és szűkül és ezzel szabályozza, hogy mennyi fény jut a fényképezőgépbe. Minél kisebb az értéke, annál több fény jut be - tehát annál világosabb a kép. Viszont annál vékonyabb szeletre fókuszál (jó a boukeh-effekthez, mert a háttér és az előtér is homályosabb lesz). Tehát ha a babádat szemből fotózod, és mondjuk előrenyújtja a kezét, akkor vigyáznod kell, hogy mire fókuszál a géped, mert lehet hogy csak a keze lesz éles, de mögötte az arca már nem. Vagy fordítva, csak az arca éles, de a keze már nem. Pesze ezzel nagyon jó effekteket is lehet csinálni, kihangsúlyozni dolgokat.


Zársebesség (shutter speed) Ez a szem-példával élve a pislogás sebessége. Minél nagyobb az értéke, annál tovább van nyitva a szemed, és annál több fény érkezik be (tört számokban van megadva, szóval vigyázat - értelemszerűen 1/50 az nagyobb, mint 1/5000 :D). Minél több fény esik be, annál nagyobb szelete éles a képnek, viszont minél tovább van nyitva a "szem", annál nagyobb a valószínűsége, hogy bemozdul és homályos lesz a kép. Tehát nagyobb értékeknél érdemes letámasztani a gépet, vagy állványt használni, hogy véletlenül se mozduljon el.

Alapfokon ezt a három értéket érdemes (ha lehet) állítgatni, és elérni, hogy a fényképezőgép a lehető legtöbb fényt kaphassa anélkül hogy bemozdul a kép. Én a sajátomon az apertúrát szoktam állítani (állítani - szóval mindig a lehető legalacsonyabbra teszem, nincs benne sok észmunka :lol:) a gép meg magától hozzászámolja, hogy milyen zársebesség kell. És ha már bemozdulna a gép, akkor szól (egy nagy ronda piros villogó jellel). Olyankor vagy megpróbálom jobban megvilágítani a babát, vagy eggyel feljebb állítom az ISO-t. Vagy megpróbálkozom a következő trükkel:

Expozíciókorrekció (exposure control): A gép megjavasolja, hogy hát a kép így fog kinézni ennyi fénnyel, de ha neked ez nem tetszik, akkor a beállítások változtatása nélkül kb. 2 fényértékkel eltolhatod bármely irányba. Ha lefelé, akkor sötétebb lesz a kép (akkor jó, ha egyébként túl világos lenne és sok lenne a kiégett rész). Ha felfelé, akkor világosabb lesz a kép. Értelemszerűen, ha ezt a funkciót használod arra, hogy ne mozduljon be a kép, akkor csak lefelé állíthatod - így kevesebb fény kell neki, és még nem mozdul be. Cserébe viszont sötétebb lesz a képed.

Sok kompakt gépen sajnos csak az ISO állítható, meg az expozíció korrekció (legalábbis az én ősgépemen ez a kettő volt), úgyhogy kisebb a játéktér. De ha ezekre odafigyelsz, és használod őket, az rengeteget segít.

Makró: A babafotózás alfája és omegája. Az atyaúristen. Egyezményes jele egy kicsi virág (tulipán). Ha egy kicsi tárgyat (igen, még egy 70cm-es Hound is "kicsi") fotózol közelről, akkor be kell kapcsolni, így a gép úgy állítja be az objektívjét, hogy közelre fókuszáljon. A gyári adatok között meg van adva, hogy mennyire lehet közel az a tárgy amit már élesnek lát, és mennyire lehet távol amit MÉG élesnek lát (nekem pl. fél centire levő dolgokat már jól lát). Ha a megadott értéknél közelebbre vagy távolabbra teszed a tárgyat, akkor totál homályos lesz, hiába van bekapcsolva a makró.

Tele: Tájképfotózáshoz jó. Egy kicsi hegység a jele. Ha ezt bekapcsolod, a távoli dolgokra fókuszál - tehát ha váletlenül a tele, vagy az alap van beállítva, és szeretnéd közelről fotózni a babádat, akkor ne tedd, mert homályos lesz. Mindig át kell állítani makróra. Kivéve, ha 3 méternél távolabbról fotózod a babát^^ Vagy véletlenül tényleg tájképet készítesz (akkor viszont a makró módot kell kikapcsolni, mert homályos lesz^^)

Pár panasz, amire tudok orvoslást:

Kiégett kép: Amikor a képben már nem csak a fehér fehér, hanem egyéb képrészleteket is kezd elnyelni. Ez akkor kezd igazán zavaró lenni, amikor a babád arca ég ki a képen.


  Megoldás: Kerüld a direkt napsütést - nagyon erős és gyorsan kiégeti a képet. Jobb a félárnyék. Az expozíciókorrekciót told az alsó értékek felé, így az egész kép sötétebb lesz. Ha direkt így tervezted, akkor vigyázz, hogy csak lényegtelen dolgok égjenek ki, és ne a témád (mint a második képen. Úgysem a füvet fotóztam, úgyhogy nem gond ha kiég^^)

Besült kép: Ez a kiégés ellentéte. Itt a fekete nyel el mindent, és már nem kivehetők a részletek. Gyakran probléma, hogy a baba szeme kicsit mélyebben ül, ezért nem kap elég fényt és olyan, mint két fekete lyuk.

  Mintakép: http://img520.imageshack.us/img520/7460/img12882on7.jpg - a jobboldali szemet érdemes nézni. FEKETEEEEE

  Megoldás: Hát...izé. Én alapvetően szeretem a besült képeket, amíg az nem a baba szemét érinti, és még Photoshoppal szoktam erősíteni is a feketéket ^^;;; De a túlzásbavitel elkerülésére: megfelelően megvilágított helyen fotózz és az expozíciókorrekciót felfelé kell tolni. A baba szemébe jól lehet csillogást vinni, ha fogsz egy fehér rajzlapot és úgy tartod, hogy az egy kis fényt verjen a szemébe. Ezzel a módszerrel csillogásra lehet bírni azokat a sötét szemeket, és az arc árnyékos oldalán is lehet kicsit enyhíteni az árnyékon anélkül, hogy elveszne a kontraszt. Ha erősebb fényvisszaverést akarsz, kiváló megoldás az alufólia is^^

Ha valami egyszer kiégett, vagy besült, akkor azon utána már képfeldolgozás nem segít - ahol nincs információ, ott nincs, és a számítógép sem tudja kitalálni, hogy ott mi lehetett. De amíg valami csak túl világos, vagy túl sötét, de a részletek még megvannak, addig utólag számítógéppel is lehet korrigálni.

  Mintakép: http://img362.imageshack.us/img362/1083/img12962bj8.jpg - a fentivel ellentétben, itt nem volt totál fekete a jobb oldali szeme, csak nagyon sötét, úgyhogy photoshoppal kicsit még világosabbá tettem. És így most nem egy fekete lyuk van ott, hanem tényleg néz is valamerre a kis drága :D (legalábbis az én monitoromon. egy sötétebb monitoron lehet hogy nem látszik^^)

Homályos kép: Lehet hogy elmozdult a kamera, miközben fotóztál. Ez olyan minimális is lehet, hogy nem is érzi az ember, de az érzékeny gépen már megmutatkozik. Az is lehet hogy a témád mozdult el (hát ez mondjuk egy BJD esetében nehéz, de egy gyerek, vagy egy állat simán arrébbmászik). Ha nagyon bemozdult a kép vagy az alany, még az is látszik, hogy merre (ebből egész jó effekteket lehet csinálni). Egy másik lehetőség, hogy közeli képet csinálsz, de elfelejtetted bekapcsolni a makrót. Esetleg tájképet csinálsz, és bekapcsolva felejtetted a makrót.

Mintakép: http://www.box.net/shared/static/02h7eb45qr.jpg (nem az enyém) - figyeld meg, hogy a háttérben milyen szép élesek a vonalak, milyen jól látszik a fának még a rajzolata is, miközben a nyilvánvalóan témának szánt Mars homályos. Nem volt bekapcsolva a makró!

  Megoldás: Először álllítsd a lehető legkisebbre az apertúrát és a zársebességet, vidd lejjebb az expozíciókontrollt (vigyázat, nehogy túl sötét legyen), állítsd magasabbra az ISO-t és vegyél egy állványt. Vagy rakd rá egy halom könyvre/akármire, a lényeg, hogy támaszkodjon. Egyesek szerint segít, ha exponáláskor nem veszel levegőt (mert nem mozog a légzéssel a kéz) - hát nemtom, nekem még sosem segített ^^;;; MINDIG ELLENŐROZD HOGY BE VAN-E KAPCSOLVA A MAKRÓ!!!

Szemcsés kép: Ellenőrizd hogy nincs-e túl magasra állítva az ISO. Ha photoshoppal utándolgoztál figyelj, hogy ne élesítsd túl a képet (sharpness), mert az is szemcsésít.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.12.30. 22:49

Pár tutorial:

http://www.ashotapart.com/tutorials.html
http://digital-photography-school.com/blog/ - hmm, itt nagyon izgi dolgok vannak^^
http://www.pixelpoppin.com/camera/ - kisérletezgetni is lehet, hogy hogy nézne ki a kép ilyen-olyan ISO, apertúra, shutter beállításokkal.
http://www.photonhead.com/simcam/ - ez is szimuláció.

Van egy Naiara nevű lány DoA-n aki szeret kis tutorialokat csinálni, szerintem egész hasznosak. Csak nem angol anyanyelvű a lány, úgyhogy akadnak benne helyesírási hibák, meg furcsa megfogalmazások.

http://naiara-photobook.deviantart.com/ ... -107547090 - Ez kicsit Canon-centrikus, de azért jó kis alap.
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... /photo.jpg - a makró és a vaku
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... photo2.jpg - hogyan nézd a babát, és hogyan állítsd be a szemét (a szem-rész nem csak fotózáshoz hasznos!)
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... photo3.jpg - pár apróság a hajról
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... photo4.jpg - pózolás
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... photo5.jpg - előnytelen nézőpontok
http://i190.photobucket.com/albums/z285 ... photo6.jpg - a háttér fontossága
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Sheila » 2008.12.30. 23:02

Woooah.... hát én nagyon köszönöm ezt, minden mondat ujdonság volt nekem. :lol:
Big hugzzz... ;)
BJD addict and damn proud of it!
Avatar
Sheila
 
Hozzászólások: 1330
Csatlakozott: 2008.11.17. 15:24

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Lexi » 2009.01.17. 00:54

Na ebből én is tudok tanulni! o_o Köszi Smaug! <33

Ez viszont nagyon LOL volt:
Smaug írta:Makró: A babafotózás alfája és omegája. Az atyaúristen.

XDDDDDDDDDDDDDD amúgy abszolút igaz~ Makró beállítás nélkül neki se kezdek fotózni.
Itthon: Alex (Crobidoll Yeon-Ho), Aurora (Peakswoods Goldie+wake-up ver.), Fynn (Crobidoll Nia), Emily (Crobidoll Limited Love Ara)

Kép
http://luleiya.deviantart.com/
Avatar
Lexi
 
Hozzászólások: 93
Csatlakozott: 2008.12.10. 17:15
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Island » 2009.10.01. 12:56

A fotótúrákon nagyon sok fotó készül (szerencsére), melyeken felfedeztem néhány típushibát, ezeket elkerülendő szeretnék megosztani néhány tippet. Az alábbi hibákat figyelmetlenségből én magam is elkövetem, de ha az ember tudatosítja őket, és egy kicsit odafigyel, nagyon könnyen elkerülhetők.

1. Dobálás
Sokunknak van kis kompakt gépe, aminek a hátránya ugyanaz, mint az előnye: kicsi és könnyű. Éppen ezért az emberek "dobálják". Annyira könnyűek, hogy nem igényelnek stabil tartást, így az ember hajlamos ezt elmulasztani, és könnyen előfordul, hogy verőfényben is homályos, "bemozdult" képek készülnek.
Akármilyen kicsi és könnyű a gépünk, ha lehetőségünk van, mindig fogjuk két kézzel (még akkor is, ha csak két-két ujjunk fér rá), az exponáló gombot mindig "lövőlélegzettel" nyomjuk meg (beszív, kifúj, beszív, félig kifúj, maradék levegő bent tart), és ügyeljünk rá, hogy a gombbal együtt ne nyomjuk meg a gépet is. Mindig várjuk meg az exponáló nyílás "záróhangját", csak azután mozdítsuk el a gépet az exponálás pozíciójából.
Előnytelenebb fényviszonyok között a legkisebb gépet is hasznos megtámasztani alulról másik kézen, alkaron, könyökön, térden, bármilyen sima, kemény felületen.
Amikor gépet várásoltok, a kicsik közül is érdemes a nehezebbet választani, ez a kompakt gépeknél néhány deka különbség csupán (attól még nem szakad le a zsebünk) stabilitás szempontjából viszont sokat számít.

2. Kenyérzoom.
Ez olyan, mint a kenyérszervó, vagyis az "izomból tekerem". Zoomnál ez az "én megyek oda, nem a zoomot nyomom". :lol: Miért? A zoom azért van, hogy használjuk, és azért jó, mert nem kell túl közel menni a tárgyhoz. Különösen jó, ha nincs a gépen makró, mert így nagyobb távolságból is tudunk makró hatású fotókat készíteni. Hobbi célra - mint pl. a babafotózás - a legegyszerűbb gépek zoomja is elég, nem kell akárhányszoros optikai + akárhányszoros digitális.
Felbecsülhetetlen haszna van, ha éppen tízen próbáljuk ugyanazt fotózni. Ti is biztosan láttatok már prédára leső fotóriportereket egymás mellett (!). Nem egymás előtt! Abból két perc alatt verekedés lenne. :lol: Zoommal remek közeliket lehet csinálni anélkül, hogy belemásznánk egymás fotóiba. Ez nem is annyira a babafotózásnál fontos (ott általában van idő mindenkit megvárni), hanem akkor, ha "tűnő" dolgokat fotózunk. Mi egymás között sosem fogunk emiatt megorrolni, de láttam már olyat, hogy valakibe emiatt belekötöttek, és ti sem örülnétek, ha életetek fotóján az elétek rohanó másik fotós szerepelne.
Nagyobb zoomnál különösen figyeljetek oda a stabil tartásra, ha az optikaira még a digitálist is rányomjátok, akkor pedig jobb, ha támasztékot kerestek.

3. Ferde tornyok
Nekem ez a leggyakoribb hibám. :oops: Gyakran előfordul, hogy az ember csak a tárgyat nézi, a környezetét nem, és hopp, máris ott van a háttérben egy ferde "torony" vagy egy lejtős vízszint. Nagyon bosszantó, mert a kép egész dinamikáját elrontja. A tárgyon nem mindig vesszük észre, hogy nem függőleges vagy vízszintes, viszont ha van mögötte/mellette valami, aminek szigorúan függőlegesnek (oszlop, fal sarka) vagy vízszintesnek (asztallap) kellene lennie, akkor el vagyunk árulva. :lol:
A tárgy mellett mindig nézzük meg a nézőkén át a környezetet is, és ha valami így elcsúszik, igazítsuk hozzá. Sok gépen segédháló is van e célra. A perspektivával persze nem tudunk mit kezdeni, az mindig "csúszni" fog, a párhuzamosok távolodva soha nem maradnak a képen párhuzamosok, ott arra figyeljünk, hogy szabályosan csússzanak. Ennek biztos vannak szabályai, a nálam hozzáértőbbek fel is tudnák sorolni, én csak annyit javasolnék, hogy figyeljünk oda erre, mert a mi beépített harmóniaérzékünk a legtöbb esetben épp elegendő. A hiba abból van, ha nem figyelünk rá.
(Persze az igazítást mindig a tárgy síkjához viszonyítjuk, ha szándékosan ferdítjük a képet, akkor az a tárgy síkja.)

4. Fakó lovas
Nem minden gép tud azonos színtelítettséggel fotózni. A színhűség az egyik legdrágább eleme a gépnek, ezért ez a hiba legtöbbször a gép hibája, nem az emberé, viszont könnyen orvosolható. Erre van a Photoshop egy rendkívül könnyen használható funkciója, a szaturáció/saturation állítás. Ha a gépünk nem elég színérzékeny, ha a kép fakó, olyan, mintha szürke fátyol lenne rajta, akkor nyomjunk rá egy kis szaturációt (ne túl sokat), esetleg egy kis kontrasztot, és máris közelebb vagyunk ahhoz, amit a szemünk látott. Más - nem licenszköteles - képszerkesztő programokban is hozzáférhető, lehet, hogy nem szaturáció, hanem telítettség/színtelítettség menüpont alatt találjátok. Érdemes bevetni.

5. Derüljünk!
Sokszor megesik, hogy a baba arca verőfényben is sötét. Ezt elkerülendő vágjunk zsebre otthon a konyhában egy nagyobb sávnyi alufóliát, és tartsuk tükörként a fénybe úgy, hogy a tükröződés a baba arcára vetődjön. Kétemberes munka, nem lehet egyszerre deríteni és fotózni, de mindannyian szívesen beugrunk néhány percre fotóasszisztensként. :)
Még szebb eredményt érhetünk el (egyenletesebb lesz a fény), ha a fóliát kisimítva egy kartonra ragasztjuk. Hátránya, hogy azt viszont nem lehet összehajtogatva zsebre vágni.

6. Fókuszcsaták
Az autofókusz többet használ, mint árt, de néha nagyon becsapja az embert. Exponálás után érdemes megnézni, hogy a kép valóban éles-e. (A legtöbb gépen visszajátszás állásnál a zoom gombbal ki lehet nagyítani a képet, és egy részletén lehet ellenőrizni.) Ott és akkor még meg lehet újra csinálni élesben, otthon már csak dühönghet az ember, hogy a "fenébe, ez nem éles". (De sokszor jártam így!)
Az életlen képeket rögtön töröljük ki, mert ha kifogy a memória, nehéz lesz visszakeresgetni, hogy melyiket lehet törölni, és melyiket érdemes megtartani. Megesik, hogy az ember hirtelen pont a jó, éles képet törli ki.

7. Vigyázat, merülés!
A digitális kor fotósainak mumusa a lemerülés. Ez ellen nincs mit tenni. Illetve van, de csak előzetesen.
Amikor gépet választunk, ha anyagi lehetőségeink engedik, válasszunk "saját akkus" gépet. Sajnos rendesen megdobja a gép költségét, de jó befektetés (inkább erre érdemes költeni, mint mondjuk mosolyfelismerő funkcióra). A feltöltős ceruzaelemek élettartama márkától és géptől függ, mielőtt "élesben" bevetnénk a gépet, tapasztaljuk ki otthon, mennyit bír, akkor a terepen talán elkerülhetők a kellemetlen meglepetések. Mindig legyen nálunk tartalék elemkészlet (legalább egy, de inkább kettő). Ha a gépnek van nézőkéje, energia híján inkább azt használjuk, ne az LCD-t, úgy sokkal kevesebbet fogyaszt. A zoom zabálja az energiát, úgyhogy ha fogytán a kakaó, akkor marad a kenyérzoom. 8-) Úgy tovább kitart a kevés. Az autofókusz is lezabálhatja az elemeket, ugyanis ha felvételre van állítva (akármilyen üzemmódban) folyamatosan húzza-vonja a lencséket, nyílásokat, hogy amire épp néz, az éles legyen. Ezt elkerülendő kapcsoljuk visszajátszásra a gépet, nyomjuk energiatakarékos üzemmódra (power save) vagy kapcsoljuk ki, amíg nem fényképezünk vele. Így is sok energiát spórolunk neki.

8. Holt pap jóig... izé, jó pap holtig...
Ne sajnáljuk az időt a gép kézikönyvének alapos áttanulmányozására. Érdemes rászánni néhány órát. Nagyságrendekkel megdobja a munkánk minőségét. (Az emberek 90%-a sosem olvassa el egy gép használati utasítását. :? ) Rengeteg tippet, ötletet meríthetünk belőle (többek között márka- és típusspecifikus konkrétumokat arról, hogyan takarékoskodjunk az aksival).

Egyelőre ennyi, remélem, nyújt némi segítséget. Nem vagyok szakértő, ezeket a hibákat azért szúrom ki, mert én már ezerszer elkövettem, elszenvedtem valamennyit.
Itthon: Ichiru (LUTS SDF Howl), Asha (LUTS SDF Jude), Naya (LUTS 2009 Summery), Asher (Soom MA Sabik), Winter (Spiritdoll Insane)
Ametisztgyöngyök

Flickr
Avatar
Island
 
Hozzászólások: 517
Csatlakozott: 2009.07.13. 20:50
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2010.04.08. 15:42

Nekem kis gondom akadt a gépem makrójával >.> Igaz hogy tervezem lecserélni a közeljövőben, de addig is még a halálba fog kergetni... Samsung D60-am van ^^ És amíg jól viselkedik nincs vele gond, de csomószor előfordul hogy fényképeznék vele, bekapcsolom a makrót, és pl Tox arca helyett a háttérben csücsülő maci lábára, vagy az x száz méterre lévő házakra vagy kocsikra fókuszál be :/ De megint máskor jól működik és Toxra fókuszál ahogy kell. Illetve hát... a kezére, legtöbbször. De az még nem akkora probléma, mert olyankor az arca is tiszta szokott lenni. Viszont hogy miért szeretné annyira a tájat/hátteret élesben, azt nem tudom. A makró lényege hogy közelre fókuszáljon, nem? ^^; Valószínűleg én nem csinálok jól valamit, csak abszolút fogalmam sincs hogy mi a nem jó ^^;
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Smaug » 2010.04.08. 19:08

Koffeey, nem lehet hogy a géped megjegyzi a beállításokat és következő bekapcsoláskor automatikusan azt használja? Vagyis ha egyszer bekapcsoltad a makrót, akkor legközelebb újra bekapcsolva lesz, és amikor megnyomod a gombot, akkor egyszerűen kikapcsolod a makrót, ahelyett, hogy bekapcsolnád...(plusz lehet hogy nemcsak kettő beállítás van ott - makró és nem-makró - hanem három - makró, normál és tájkép. Akkor meg lehet hogy ha eltéveszted, hogy hányszor nyomod meg, nem a makróra ugrik, hanem pont a tájképre, vagy a normálra. Amik közül neked egyik sem jó)

Mert a homályos előtér, éles háttér legvalószínűbb oka, hogy nem közelre fókuszál (makró módban nem is képes távolra fókuszálni, ez fizikai képtelenség volna a lencse helyzete miatt).

Vagy amiatt lehet, hogy túl közel rakod Toxot. A makrónak is van egy távolság aminél közelebbre nem tud menni. És ha ez 5 centi (a géped hivatalos leírása szerint ennyi), de Tox közelebb van öt centinél, akkor egyszerűen valami olyanra fog fókuszálni, ami öt centinél távolabb van (de még elég közel a makrózáshoz)...és ami nem Tox :( Ha tényleg távoli házakra, meg autókra fókuszál, akkor egyértelműen nem emiatt van, hanem azért mert nincs makró módban.)

Mivel a géped már nem mai gyerek, ezért nem hiszem hogy a fókusz helyzetét tudod változtatni a képernyőn. Ilyenkor segít, ha a kép közepén van a témád, amire fókuszálni akarsz (általában legelőnyösebb a baba szemére fókuszálni). Utána számítógépen átkomponálhatod a képet, mert ugye nem a legelőnyösebb, ha a téma pont a kép kellős közepén van ;)

Másik módszer, hogy még a felvétel előtt átkomponálod a képed. A gép mindig egy adott mélységre fókuszál - tehát annyit kell tenned, hogy miután megbizonyosodtál, hogy tényleg a makró van bekapcsolva, megnézed, hogy Tox melyik részére akarsz fókuszálni, majd keresel valamit, ami ugyanolyan távol van a géptől, mint Tox azon része (viszont valami amire könnyebb fókuszálni. A gépek nem szeretik annyira a babák bőrét, de mondjuk egy jól elütő színű tárgyat, vagy valamit szeretnek. Én a kezemet szoktam használni ^^; ). Szóval ráirányítod a géped erre a megfelelő távolságban levő tárgyra, félig lenyomod az exponáló gombot - így a gép megjegyzi, hogy igen, ilyen távolra fókuszálok. Ezután szépen átirányítod - miközben félig nyomva tartod a gombot - Toxra és lenyomod egészen. Macerásnak hangzik, de annyira nem az....és így biztos lehetsz benne, hogy ő van a fókuszban :D

Egyébként sokat segít, ha alaposan áttanulmányozod a használati utasítást, utánaolvasol, hogy mit hogy érdemes fotózni. Használd az expozíció korrekciót és az ISO beállításokat (amit látom, ezek állíthatók a gépeden) - nekem az a tapasztalatom, hogy egy gagyi géppel is lehet nagyon is szép fotókat csinálni ha odafigyel az ember ;) És a te géped nem gagyi. Nem mondom, hogy világmegváltóan zseniális, de egy szolid kis gép :)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tippek digitális fényképezőgépekhez

HozzászólásSzerző: Koffeey » 2010.04.08. 19:26

Hú örök hálám Smaug a segítségért :fan:
Az hogy makrón van az biztos, mert először én is gondoltam rá hogy esetleg többször meg kéne nyomni. Bekapcsolásnál pedig csak akkor kerül oda a tulipán ha megnyomom ^^
Az hogy közel van... na az lehet hogy néha kicsit közel csúszik, majd figyelek rá. De azt akkor tényleg nem értem hogy miért távolra fókuszál be... makróban volt, biztos vagyok benne. Utána még ki is kapcsoltam, hogy úgy mit csinál, ugyanúgy távolra fókuszált o_O (Az erkélyen csináltam képet, a legközelebbi tárgy minimum 30-40 méterre volt :/) Igaz hogy akkor közel volt Tox, valóban igaz... de néha meg okos és olyankor pirossá válik a négyzet hogy nem stimmel a dolog. De többször fókuszál inkább távolra :/
Az ISO-t már állítgattam, belekezdtem a kézikönyvbe, meg olvasgattam azokat is amik itt vannak leírva (sok hasznosat tanultam :D). Hát ha nem sikerül kiküszöbölni akkor is csak egy kis ideig kell egymás agyára mennünk ^^; De elmerülök majd mélyebben azért a használati útmutatóban, hátha megoldódik a rejtély ^^' Köszi szépen még egyszer :D
KépKépKép
Itthon: Sakkun (BBB Sprite) & Damu (DollGru #6 × DF) & Reita (DF Lance × Impl)
Avatar
Koffeey
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2010.01.25. 08:19
Tartózkodási hely: Barcika


Vissza: Fotó tanácsadás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron