Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Zi-chan » 2008.09.22. 17:32

Üdv mindenkinek!

Körülbelül 1 éve annak, hogy az első képet megláttam egy ABJD/BJD-ről ami magyarul annyit tesz: Ázsiai Gömbízületű Baba, szabadfordításban.
Akkor csak néhánnyal találkoztam, és igazából nem izgatott annyira a dolog, pláne hogy hatalmas kezdőként azt se tudtam mik azok.
Eltelt egy jó fél év és rájöttem, hogy milyen csodálatos babák is ezek.
Teljesen élethű, arcra anime beütésű babák. Remekül pózolnak az izületeik segítségével pedig emberi mozdulatokat, pózokat tudnak felvenni.
És hogy miért is jó egy ilyen? Nos művészlelkeknek például kiváló. Hiszen nem mindig áll rendelkezésünkre élő modell. Fotósoknak is remek téma, a Galériát tervezem telepakolni különböző képekkel, ott meg lehet lesni, hogy igazán művészi fotókat is lehet csinálni velük.
De nem csak ezek miatt nagyszerű, esztétikai értéke a csillagos égig szökhet. Jah és persze teljesen személyreszabott hiszen haját, szemét lehet cserélni, sőt vannak különböző kéz- és lábrészek is.
Méretekben természetesen különbözőeket lehet kapni, vannak egész kicsik, és az eddigi legmagasabb tudomásom szerint 80cm.

Most valószínűleg elég nagy kedvet kerítettem az anime rajongók körében egy ilyen drágaságra amit akár kedvenc hősünkké/hősnőnké formálhatunk.
Sajnos le kell rombolnom a lilaködös fellegvárat, mert ezek a babák iszonyúan drágák. Bár a piacon megjelentek olcsóbb kiadások is, új cégek első online üzleteiben, de itthoni viszonyokat tekintve, erősen gyüjtögetni kell ha elhatározzuk hogy bővítjük a családot egy BJD-vel.

De persze aki kitartó annak semmi se lehet akadály.
Én minden erőmmel azon leszek, hogy áruk ellenére megszerettessem a magyarokkal is ezeket a babákat, mert tényleg szeretnivaló teremtések. Tudom jól, hogy nehéz lesz elfogadtatni másokkal, azokkal még nehezebb akik az animéket se nagyon ismerik, de a remény hal meg utoljára.

Addig is mindenkinek jó böngészést, és a forumon mindenkit szívesen látunk akinek kérdése van!
Avatar
Zi-chan
 
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2008.08.26. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Zi-chan » 2008.09.22. 17:38

Mit jelent a BJD/ABJD rövidítés?

A BJD/ABJD az angol kifejezés rövidítése: "Ball Jointed Doll/Asian Ball Jointed Doll". Magyar megfelelője szabadfordításban: (Ázsiai) Gömbizületű Baba, de én személy szerint jobban szeretem a BJD kifejezést használni.

Tényleg anatómiailag korrektek?


Igen, ez teljesen igaz. Némely dobozra rá is van írva, hogy 12+.

Milyen magasak?

Három fajta magasságot határolnak be:
Pici: 9cm-től 35 cm-ig. Ezek gyerekeknek vannak mintázva, pár kivétellel (SoulDoll, Soom).
Mini: 35cm-től 50cm-ig. Az MSD kifejezést Volks használta a Mini lányokra, "Mini Super Dollfie*", és szokták általánosan is ezzel a névvel illetni a kategóriát, de ezzel a kifejezéssel vigyázni kell, mert félreérthető. Legjobb ha az mondjuk MSD méretű, vagy 'mini'-ként nevezzük a kategória babáit.
Nagy: 55cm-nél magasabb. A maximális magasság legjobb tudomásom szerint egyenlőre SoomDoll Sabik-ja aki 80cm. Szintén létezik egy Volks elnevezés - SD ("Super Dollfie*") - amivel őket illetik, de ez éppen annyira félreérthető, mint a minik esetében.

* Bár általánosságban a 'BJD" helyett is használják a 'Dollfie' kifejezést - érdemes hanyagolni, ha nem Volks babákról beszélünk, mert az csak az őáltaluk készített babákra referál - minden cég maga nevezi el a kollekcióit (pl.: Soomnál "Gem"-ek, Customhouse-nál "Ai"-ok, Lutsnál "Delf"-ek vannak Dollfie-k helyett).

Mekkora a súlyuk?


Változó. Az igazán picik elég könnyűek, a mini méretek kb 2 kilót nyomhatnak, a nagyok pedig 3-4 kiló körül lehetnek.

Hol készülnek?

Cégek leírásánál ha tudom, kiírom, de általában Japánban, Koreában vagy Kínában.

Meddig tart elkészíteni?

Egy testrész elkészítése pár napot vesz igénybe, ameddig a műanyag szárad.
Ha rendelsz egyet, a teljes baba pár hétig készül, + néhány nap szállítás. Az időtartam nő ha festést, ruhát stb, is veszel hozzá.
Ha nem magától a cégtől, hanem egy forgalmazótól rendeled (pl: Dollmore, Luts, Edendoll) akkor 20-30 nap várakozási idővel kell számolni - kivéve, ha van nekik raktáron az adott babából, mert akkor akár pár napon belül postára is adhatják.

Hogyan válasszak szemet, haja, ruhát?

Általában a termékek mellé ki szokták írni, hogy milyen magas BJD-hez való a termék.

Például:
Pici: Szem - 8mm / Haj - 5-6" (inch-ben mérik mindenhol)
Mini: Szem - 16mm / Haj - 6-7"
Nagy: Szem - 18mm / Haj - 7-8"

Ezek változóak (főleg a szemek esetében), legtöbbször az adott baba leírásánál találhatók meg a pontos méretek.

Miből készülnek?

A szótár szerint a 'resin' gyantát jelent, de ez nem teljesen korrekt. A BJDk többféle műgyantából készülhetnek, a leggyakoribb a Poliuretán, ezen kívül több cég használ Francia Műgyantát, mely kevésbé mérgező öntés/csiszolás közben és a fény bizonyos mértékig áthatol rajta, így olyan, mintha a babák belülről ragyognának. A legújabb műgyanta, a 'Smooth-on' még kipróbálás alatt van, de nagyon ígéretesek a visszajelzések.

Mennyire sérülékenyek?

Tény, hogy nem porcelánból vannak, de csak ésszerűen! Nem kell szívrohamot kapni (bár szokás) ha lefordul az asztalról, de ezt erkélyen nem célszerű kipróbálni. Kisgyerekeknek is óvatosan adjuk oda, hiszen ők nem tudhatják milyen értékes, ezenkívül ha a szájukba veszik, megrágják, nemcsak a babának ártanak, hanem saját maguknak is, mert a műgyanta nyálkahártyákkal érintkezve mérgező.

Itt kiemelném, hogy ez a fajta műanyag a napsugárzás hatására sárgul. Leginkább árnyékos helyen tartsuk. Ez a folyamat hónapok, évek alatt játszódik le, tehát nem teljesen tilos napra rakni, de jobb vigyázni. Az emberi bőr olajossága árt az arcfestésüknek, úgyhogy lehetőleg tiszta kézzel nyúljunk hozzájuk. A cigarettafüst szagát magukba szívják - egy dohányost ez valószínűlg nem zavar, de eladáskor komolyan csökkenti az értékét.

Mire szokták használni?

Személye válogatja. Van aki csak üveg alatt mutogatja, mint egy múzeumi darabot, van aki fotó/rajz-témának használja. De persze csupán esztétikai okokból is meg lehet venni. Oh és persze a ruhák varrásának az élménye.

Lehet egy létező karakterre hasonlító BJD-t venni?

Doll In Mind Minimee project-je rendelésre rajz/fotó alapján készít fejeket, de elég borsos áron. Először inkább a festést, hajat próbáljuk meg cserélni, úgy is elég hasonló karaktert alkothatunk a megfelelő arcvonásokkal rendelkező fejekből (melyek választéka igen tekintélyes).

Van aki fél tőlük, de miért?

Ezt jómagam is szeretném tudni. Van aki azt állítja, hogy mivel olyan élethűek, életre kelnek és gyilkolni fognak (különösen azon társadalmakban, ahol ilyen gyermektörténetek, rémmesék vannak - plédául a híres Amerikai 'Chucky' történetek, amelyekkel előszeretettel ijesztgetik a kicsiket). Nem! Ezek nem élnek! Pláne nem gyilkolnak. És itt leszögezném, ha valakinek a babája "magától" mozogna, az valószínűleg csak azért van mert túl szorosra van húzva a babát összetartó gumi, ilyenkor szoktak olyat csinálni, hogy hirtelen rúgnak egyet-kettőt a lábukkal. Persze ezzel nem szabad visszaélni (nagyon )

Egyéb kérdést hozzászólás formájában lehet kérdezni, de kérek mindenkit előbb olvassa el az útmutatót.
Avatar
Zi-chan
 
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2008.08.26. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Tristen » 2013.09.26. 18:01

Olvastam valamelyik babaküldős honlapon, hogy a csomagban van tartalékmágnes. Ez mi egyáltalán? Hol van bennük mágnes??
-T-
Avatar
Tristen
 
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2013.09.23. 20:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Smaug » 2013.09.27. 00:22

A legtöbb babának a fejteteje/arctáblája mágnessel illeszkedik a fej többi részéhez, így könnyebb szétszedni, amikor a szemét szeretné cserélni az ember. Vannak még olyan babák is, amelyeknek a kézfeje/lábfeje is mágnes + pöcök kombinációval rögzül, főleg olyanoknál, ahol többféle kézállást árulnak és így könnyebb cserélgetni őket.

Emellett mostanában egyre több fantasy-testrészű baba is van, ahol a különböző fülek, farkak, szárnyak szintén mágnessel rögzíthetőek fel - ilyenkor a baba hátába, derekához, fejtetejébe is kerülnek mégnesek, bár ezek az esetek többségében nem szedhetőek ki - a fantasy testrészben levő testvérük viszont igen (sőt, gyakran eleve magadnak kell beleragasztani).
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Tristen » 2013.09.28. 11:26

Smaug írta:A legtöbb babának ....

Köszi a választ. Ahogy ismerkedem ezekkel a csodaszépségekkel, fokozatosan rájövök, hogy nem is olyan egyszerű a felépítésük, mint elsőre ahogy tűnne. Olyan jó, hogy van ez a fórum, ahol van kiket zaklatnom a kérdéseimmel ;) mivel 0 ismeretről indultam, és élőben nem is láttam még egy babát sem sajnos, így innen vagyok kénytelen minden infot begyűjteni.Köszi! Mágnesileg most már képbe kerültem.
Avatar
Tristen
 
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2013.09.23. 20:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Smaug » 2013.09.29. 22:08

Igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem :D Ha bármiről képi illusztrációt is szeretnél, csak üvölts ;)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Tristen » 2013.09.30. 23:25

Azt a képet szeretném, hogy ülök a Karácsonyfa alatt, és a szép nagy dobozt bontogatom, amiben a babám érkezett... :love:
Avatar
Tristen
 
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2013.09.23. 20:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Tristen » 2013.10.02. 08:54

Megint kérdezek, ha nem bánjátok még. :blush2:
Egy testre, akinek a nyaka 7,5 cm, rá tudok tenni egy olyan fejet, akinek 7 cm-s a saját teste?
AoD test és DollZone fej lenne. Olvastam itt sok ilyen babát, akinek más márkájú a feje és a teste, de ez a méretkülönbség nem tudom, nem jelent-e gondot??
Avatar
Tristen
 
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2013.09.23. 20:25
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Rövid összefoglaló / Gyakori kérdések

HozzászólásSzerző: Tristen » 2013.10.04. 23:49

Nem ez lett a végeredmény, úgyhogy a kérdés már csak elvi :)
Avatar
Tristen
 
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2013.09.23. 20:25
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron