Méretek, arányok

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Méretek, arányok

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 15:55

A BJDk rendkívül sok méretben léteznek, egészen a kicsi 8,9cm-től akár az extrém 177cm-ig. A BJD-ket általában három nagy méretkategóriába sorolják: 'Tiny', 'Mini', és 'Large' BJDk.

Picik (Tiny)

A legkisebbeket 'Tiny'-nak (Pici) nevezik, ebbe minden 35 cm-nél alacsonyabb baba beletartozik. Ebben a méretkategóriában a leggyakoribb, hogy három testváltozat is létezik ugyanabban a vonalban (fiú, lány és nemtelen/angyal test). Talán ezek az apróságok kerülnek a legkevesebbe, és megjelenésükben legtöbbjüket kicsi gyerekeknek ábrázolják, bár akad pár olyan is, ami lényegében a nagyobb, felnőttesebb testalkatú babák miniatürizált változata (Souldoll, Soom). Előnyük, hogy nem foglalnak nagy helyet, egy apró baba elfér a zsebünkben vagy kistáskánkban, és a kellékeik általában olcsóbbak, könnyebben beszerezhetőek mint a nagyobb babáké.

Ezt a méretkategóriát időnként tovább osztják két nagyobb alcsoportra:

"YoSD" méret: A klasszikus Volks YoSD 25cm körüli méretével azonosítják őket, ide tartoznak a 20-35cm magas, "nagyobb" picik. Ők általában méretükben és testalkatukban olyan kialakításúak, hogy egy nagyobb BJD-hez képest kisbaba, kistestvér szerepet vehessenek fel. (Technikailag YoSD-nek csak Volks babáit lehetne nevezni).

"Tiny" méret: Egyesek ezzel a névvel csak az extrém pici méretű babákat illetik. Ők 20cm-nél kisebbek és egy nagyobb BJD mellett inkább manónak, kis figurának tűnnek. Népszerű közöttük a "chibi" jellegű nagy fej + kisebb test kombináció (mint a Latidoll Yellow, vagy Fairyland Pukifee vonalak). Nagy előnyük a hordozhatóságon kívül, hogy a klasszikus Barbie/Tonner méretű, valamint Rement kiegészítők, akár ruhák is méretarányosak számukra és akár az 1/12 arányú miniatűr házakban is jól mutatnak, így talán ez a méretkaregória a legkönnyebben és legolcsóbban kiegészítőzhető. Vannak BJD gyűjtők akik kifejezetten erre az apró méretre koncentrálnak, együtt más - nem BJD - manó, elf típusú babákkal, figurákkal és rendkívül családias, befogadó környezetet szoktak teremteni maguknak a fórumokon.


Minik (Mini)


'Mini'-nek nevezik a középméretűeket, amik 35 és 50 cm között mozognak. A legtöbbjük idősebbnek látszik, mint egy 'Tiny' és az áruk is magasabb. Sokan szokták ezt a méretkategóriát javasolni "kezdő" babának, mivel könnyebben hordozható, praktikusabb méret, ugyanakkor a mozgásuk kifinomultabb és könnyebb a karbantartásuk, mint egy apróságnak. Az idők során köztük is két nagyobb alcsoport alakult ki, bár nagyobb a keveredés/átjárás közöttük, mint a picik esetében:

"Mini": ők általában pre-pubertáskori, gyerekesebb testalkatú babák. Arcuk is inkább gyerekszerű. Időnként - helytelenül - MSD névvel is szokták illetni őket, azonban ez a megjelölés CSAK a Volks által készített mini méretű babákra helyes. Egy nagyobb méterű baba mellett ők általában 8-10 éves kisgyereknek néznek ki.

"Slim Mini": Ők felnőttesebb testalkatúak, és bár az arcuk gyakran továbbra is gyerekszerű, egy-két felnőttesebb vonás is felbukkan közöttük. A Slim Minik és a Minik gyakran nem tudnak ruhákon osztozni, mert utóbbiak testesebbek, dundibbak, míg a Slim Mini méretűek karcsúbbak és lányok esetében hangsúlyosabb dekoltázsuk van. A Slim Mini fiúk között igen ritkán felbukkannak a nagyobb babák között is megjelenő nagydarab, izmos testarányúak is - általában ők a méretkategória legmagasabb tagjai (Soom Idealian 52cm, Souldoll Vito - technikailag már a "Nagyok" kategóriájába tartoznának, de testarányaik egyértelműen a minik közé sorolják őket.). A slim minket nehezebb nagyobb méterű babákkal összehasonlítani, hiszen testmagasságuk miatt gyereknek felelnének meg, azonban testalkatuk, és időnként arcvonásaik miatt is egykorúnak tűnhetnek velük.


Nagyok (Large)


A legmagasabbak a 'Large' (Nagy) babák, az 55 cm és afeletti kategória. Ezek a babák a legfelnőttesebb megjelenésűek és az áruk is általában jelentősen magasabb, mint egy 'Mini'-é. Jelenleg a legmagasabb baba a D-Storic cég Izi fantázianevű lánybabája, aki 177cm magas. Utána nagy szakadékkal következnek a gyermekszerűbb Dollmore Trinity és Lusion babái a maguk 105cm, illetve 80cm magasságával. A második legnagyobb "felnőtt" testarányú méretkategóriát Angel of Dream 90cm-es, valamint Soom és IOS 80cm-es babái foglalják el. Természetesen a magas babák is kétféle nemben kaphatóak, közöttük igen ritka a nemtelen 'angyal' test. A 'large' babák nagyrészét (a fent említett Trinity és Lusion kivételével) tizenéveseknek illetve felnőttes kinézetűnek tervezték.

A babák méreteinek növekedésével itt is megjelentek alkategóriák, bár - ahogy a miniknél is - elmosódottabbak a határvonalak és gyakran a különböző méretek között fejeket lehet cserélgetni. Gyakori, hogy nem is az általános méretelnevezés, hanem centiméter szerint azonosítják az adott babát.

60cm - ez a "klasszikus" Large méret, a legelső ABJDk is ebbe a méretbe tartoztak. Magába foglalja az 55-62cm magas lánybabákat és a 60-62cm magas fiúkat. Időnként - helytelenül - ezt a méretkategóriát "SD" névvel is illetik (az SD az eredeti Volks babák "Super Dollfie" nevéből ered, és helyesen kizárólag Volks babákat lehet ezzel a névvel illetni.)

65+cm - ez egy frissebb méretkategória, áthidalja a 60cm és a régebb óta megalapult 70+cm méreteket. Többnyire fiúbabák népesítik be, akiknek izmos, de alapvetően vékony testalkatuk van. Az idetartozó 62-65cm magas lánybabák arca általában felnőttesebb, testalkatuk manökenekre hasonlít (közöttük a leggyakoribb az opcionális magassarkú lábfejjel ellátott egész alsó lábszár) és elterjedt közöttük az akár extrém méretben eltúlzott mellbőség.

70+cm - szinte kizárólag fiúbabák népesítik be, nagyon ritka ebben a méretkategóriában a lány. A fiúk egy része a sovány 70+ kategória, ők a két alacsonyabb fiúmérettel könnyebben hibridelhetők. Régebb óta léteznek és mára egy igen populáris kategóriává nőtték ki magukat. Szintén ebbe az alkategóriába tartoznak azonban a viszonylag frissen megjelent, nagydarab, izmos, szuperhősökre emlékeztető testalkatú, gyakran realisztikusabb, nyugatibb arcvonású fiúk is - ezeket a babákat általában a vastag nyakuk, és realisztikusabb kialakításuk miatt nehézkes akár a sovány 70-esekkel, akár az alacsonyabb méretű babákkal hibridelni.

Vannak még kisebb, ritkábban előforduló változatok is ebben a méretben - ilyenek a nagyméretű (80, illetve 105cm magas), de testalkatukban és arcvonásaikban inkább gyermekre emlékeztető Dollmore Lusion és Trinity vonalak, akiknek az esztétikájában a klasszikus porcelánbabák befolyását lehet felfedezni. Léteznek akár az 1/3 testarányt már meghaladó 1/2 testarányú (Angel of Dream 90cm-es), vagy 1/1 testarányú (D-Storic 177cm magas Izi-je) BJDk is.

Természetesen ezek csak általános határvonalak, vannak olyan babák amik átmenetet képeznek különböző méretkategóriák között, vagy éppen nem sorolhatóak igazából egyikbe sem. Ahogy változik, növekszik a hobbi úgy jelennek meg a különböző méretek, testarányok, változatos formájú lények és humanoidok.

Végeredményben egyik kategória sem 'jobb' a másiknál, hiszen embere válogatja, hogy mekkora babával tud a legkényelmesebben foglalkozni. Például előfordulhat, hogy nincs elég helyed a lakásban, vagy már korábban is foglalkoztál miniatűrök és 1/12 arányú apróságok gyűjtésével, így inkább a csöppségek közül választanál magadnak babát. De ha magadhoz szorítanád, öltöztetnéd akkor a nagyobbak gyakran kényelmesebb megoldást jelentenek, hiszen egy igazán apró testre nehezebb teljes ruhakölteményeket megalkotni. Mindegyik kategóriának megvan a maga előnye és hátránya, a legjobb az, ha a neked legmegfelelőbbet választod és nem a 'legtrendibbet'. Sok BJD tulajdonos választott elsőre olyan méretet, amiről végül kiderült, hogy nem a neki legmegfelelőbb, és eladta, hogy egy újat vegyen. Ez csak kísérletezéssel derül ki és nincs szégyen abban, ha valaki elsőre nem találta el az ideális méretet - bár sokat segít egy-egy babatalálkozó, ahol élőben meg lehet nézni, kézbe fogni a különböző babákat.


Ford.: Zi-chan; eredeti:BJD_WTF
Kiegészítette: Smaug
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Smaug 2012.11.25. 11:00-kor.
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Méretek, arányok

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.24. 20:12

NAGYON átírtam ;)
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Méretek, arányok

HozzászólásSzerző: Shinku » 2012.11.25. 10:53

Nagyon hasznos volt ez az írás! ^^
Itthon: Alvin (AR - Cien) ● Letuchaia (CD - Vampire Beau) ● Wayne (SD - Shaun) ● Illinois (MNF Chloe) ● Lulu (MNF Ante) ● Ren (MNF Elf Shiwoo) ● Caro (MNF Miyu fej)
▪ ▪ ▪ Blog
Avatar
Shinku
 
Hozzászólások: 1802
Csatlakozott: 2009.10.19. 17:55
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég