Miért ilyen drága?

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Miért ilyen drága?

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 16:11

Műanyag, mint a Barbie, akkor miért ilyen drága?

Azért nem egészen olyan, mint a tömegtermelt gyermekjátékok (pl.: Barbie).

Míg a tömegesen gyártott játékbabák vinilből készülnek, a legtöbb BJD anyaga műgyanta, amely törékenyebb, és nehezebb. Egy BJD sokkal inkább hasonlít egy hajlékony porcelánbabához, mint egy Barbie-hoz. A műgyanta kellemesebb esztétikailag - kemény és hűvös, mint a porcelán, de az érintéstől egy idő után felmelegszik, 'életre kel'. Ha le kéne írni a tapintását - sima, de picit szemcsés - talán a tojáshéjhoz lehetne leginkább hasonlítani. A BJDk kézzel készülnek, nem gépekkel, tömegtermelésben. Kiöntéskor jóval kényesebb, mint a vinil, ezért nem lehet gépekre hagyni az egész folyamatot. Azokhoz az árakhoz képest, amelyeket 10 évvel ezelőtt fizettek ki a gyűjtők, hogy felbéreljenek egy "közvetítőszolgálatot" Japánban, a nemzetközi gyűjtők manapság jóval 'olcsóbban' megússzák a vásárlást.

Egy Gömbízületű baba árának - egyedi, kézzel készített mivoltán kívül - több tényezője is van. Egy ilyen baba megtervezése, létrehozása, és sokszorosítása hosszadalmas folyamat. Első lépés magának a 'szobornak' az elkészítése, ez történhet agyagból vagy egyéb anyagokból. Ez az alap kerül az öntőüzembe, ahol öntőmintát készítenek belőle. Bár ezt az első formát "Fő Öntőforma" névvel is szokták illetni, valójában sok kis részből áll - hiszen maguk a BJDk is részek összefűzött láncolatából állnak. Ezek a darabok mind külön öntőformát igényelnek, melyek szilikonból készülnek és egy nagyobb baba összes darabjához akár 1000 dollárnyi anyagot is fel kell használni a sok kis formához. Egy öntőforma nem örök életű, bizonyos számú használat után újra kell készíteni. A műgyanta öntés közben - illetve a pora később is - mérgező, úgyhogy a vele dolgozó munkásokat ennek megfelelően kell fizetni, illetve komoly óvintézkedéseket kell tenni az egészségkárosító hatás megszűntetésére.

Maga a műgyanta sem olcsó mulatság, általában külföldről importálják. Két részkomponens összeöntésével létrehozzák a folyékony "gyantát", mely egy idő után megszilárdul. Ez nemcsak körülményes, de az időjárás is erősen befolyásolja - eredményesen csak száraz időben lehet végezni, mikor nincsen sem túl meleg, sem túl hideg. A folyékony gyantát minél gyorsabban az öntőformába kell juttatni, mert száradás után már nem használható fel újra. A folyadékban rekedt levegőbuborékok eltávolításához vákuumkamrát használnak - akár egyetlen buborék is tönkreteheti az egész folyamatot. Ez a hulladék szintén hozzáadódik a babakészítés költségeihez.

Száradás után minden darabot óvatosan eltávolítanak a formából, és finoman megcsiszolják, hogy ne maradjon nemkívánatos gyantadarab a felszínén. Nem ritka, hogy ezekből a lesimított darabokból új - még pontosabb - öntőformát készítenek. Az ebből a formából kijövő darabokat az öntőkapu lecsiszolása után gondosan összeállítják; az egész folyamatnak ez a legkönnyebb, legkevesebb munkát igénylő része. Időnként azért találkozhatunk 'kitekkel', olyan csomagokkal, ahol az összeállítást is a gyűjtőre bízzák (természetesen ezek olcsóbbak). Sok gyűjtő maga is rendszeresen szétszedi és újrahuzalozza a babáit, ez nem egy eget rengető feladat.

Mindezek a tényezők befolyásolják a babák árát, csakúgy, mint azok a költségek, amivel minden boltnak meg kell küzdenie - bérleti díjak, raktárak, prezentálás, reklám, szállítás. A legtöbb BJD weboldalakon keresztül kerül értékesítésre a nemzetközi vásárlóknak, ezeknek az angolra fordítását, és fenntartását is fedezni kell.

A legjobb ezekben a babákban költség-szempontból, hogy értéktartóbbak, mint a gyerekjátékok. Fashion-baba gyűjtők (Barbie nagytestvérei: Tonner, stb.) bizonyára jól tudják, hogy amint egy baba kikerül a dobozából, az értéke a töredékére csökken. BJDk esetében teljesen más a helyzet; pár éves használat, játék után is eladhatók majdnem annyiért, amennyibe újhonnan kerültek - természetesen az állapotuktól függően. A műgyanta továbbá nagyon jó alap az otthoni módosításokhoz is - egy jól sikerült átalakítás, ami igazán egyedivé varázsolja az adott szobrot, még emelheti is a baba értékét. Végül észben kell tartani, hogy ezek a babák művészek kezei közül kerülnek ki, egyedileg, kézzel készítve. Nemcsak befektetés, de kreatív alap is. A legtöbb gyűjtő szerint az utolsó fillérig megérik az árukat.

Ford.: Smaug; eredeti: BJD_WTF
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron