Hogyan működik?

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Hogyan működik?

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 16:13

Mégis, hogy csinálod, hogy úgy hajoljon?

A BJD-k könyökénél, térdénél, vállainál, csípőjénél és minden hasonló helyen gömb alakú ízületek, vagy lekerekített darabok vannak, melyek lehetővé teszik hogy a baba mozogjon. A pózokat az őket összetartó gumizsinór feszülésének köszönhetően tudják megtartani.

Ez lehetővé teszi, hogy maguktól álljanak, üljenek és egyéb pózokat megtartsanak állványok vagy más külső segédeszközök nélkül. S alakú kampók (vagy egyéb szerkezetek) rögzítik a kezeket és lábakat a zsinórhoz. Bizonyos babák zsinórja teljesen felér a fejükbe, míg másoké a nyakban ér véget, és a fejet egyéb módszerrel, 'nyakrésszel' rögzítik.

A gömbízületek gömbölyded felszínén bevágások vannak, melyek lehetővé teszik, hogy a gumi egészen az ízületbe ékelődjön. Ilyen rések hiányában még gumizsinórral együtt sem tudnának ülni, vagy hajolni. Hogy könnyebben megtartsanak bizonyos pózokat, melyeket a gumi esetleg visszarántana, az ízületeket kis kiálló 'recékkel', lépcsőkkel is el szokták látni, melyeknél összeakad a két 'ízvég', és a zsinór feszültsége ellen dolgoznak. Mára már az egyszerű gömbízületeket lassan felváltják a "dupla ízületek" - a két 'ízvég' között elhelyezett hosszúkás, lekerekített, szintén bevágott darabok, melyek még élethűbb mozdulatokat tesznek lehetővé. Bizonyos babák tervezésekor plusz ízületeket is beiktatnak a comb és felkar felső részére, melyek olyan mozdulatokat is lehetségessé tesznek, amikre eddig csak korlátozottan voltak képesek a babák, bár egy ember (minden plusz ízület nélkül) könnyedén képes rá (pl.: láb keresztbe tevése).

Szinte minden babának más és más az ízületi kialakítása, ezért szükség lehet egy kis időre, amíg a friss babatulajdonos beleszokik, hogy új BJD-je milyen mozdulatokra képes, mit tud segítség nélkül, esztétikusan megtartani, és milyen pózok ütköznek nehézségbe. Bizonyos fokig akár utólagos módosításokkal segíthető is egy adott baba pózolása, de mindig jó észben tartani, hogy vannak jobban mozgó és nehézkesebb kialakítású babák, ezt pedig nem feltétlenül tükrözi az áruk.

Ford.: Smaug; eredeti: BJD_WTF
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég