Honnan származnak?

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Honnan származnak?

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 16:28

Ki találta ki őket?

Maguk a gömbízületű babák az 1900-as évek Németországából erednek, fából készültek és néhány a mai napig megmaradt. Nem tisztázott az összefüggésük az ázsiai babákkal, de úgy vélik, hogy ezeket a Német és Francia babákat a régi Japán Ichimatsu babák inspirálták, azok közül is a Mitsuorii, mely 3 ízülettel rendelkezett, tudott ülni és térdelni. Ez a baba eljutott egy Párizsi kiállításra és elbűvölte az európai babakészítőket, akik továbbfejlesztették, ízületeket adtak hozzá. Majd ezek az európai gömbízületű fababák az 1960-as években visszajutottak Japánba és újrainspirálták a keleti művészeket.

A műgyantából készült BJDk Japánból, egy Volks nevű vállalattól erednek. Volks 1972-ben, kis garázsüzemként alapult és híres animék szereplőiről mintázott figurákat, szobrocskákat készítettek műgyantából, illetve merev vázas, 1/6 méretarányú (Barbie méretű) mozgatható babákat készítettek vinilből. Ez utóbbiakat nevezték Dollfie-nak, mely a "doll figure" (baba-figura) összevont változata.

Az első műgyanta BJD 1998-ban látott napvilágot, és a vállalat elnökének felesége számára készült. Ez a legelső baba jelenleg megtekinthető a Volks Múzeumban. Az első, nagyközönség számára elérhető műgyanta babák a "Négy Nővér" voltak, melyek mind ugyanazt a fejet (Nana) és testet (SD10) használták, különböző arcfestéssel. Őket "Super Dollfie" névvel illették - mert a vinil Dollfie-k szolgáltak alapul, viszont mind méretre, mind súlyra jóval impozánsabbak voltak elődjüknél (a 4 nővér 60cm-es). Ezek az első babák - anime gyökereikhez hasonlóan - letisztult, kevésbé valósághű arcvonásokkal rendelkeztek. Hamarosan Volks újabb fejekkel bővítette kínálatát, de csak pár évvel megjelenésük után kezdtek népszerűségnek örvendeni - ezért a kevés reklám és a nemzetközi piac kizárása (csak közvetítőkön keresztül lehetett hozzájuk jutni egy külföldinek) volt a felelős.

Jó ideig Volks volt az egyetlen cég, mely BJDket készített. Több kérészéletű követő után Custom House volt az első vállalat, amely képes volt fennmaradni. Az első külföldiek birtokában lévő BJD-ket 2001-ben adták el. 2003-ban a gömbízületű babák berobbantak Dél-Koreába, majd Kínába és egyre több velük foglalkozó cég ütötte fel a fejét. Néhány közülük egyértelműen Volks Dollfie-jait másolta és csupán olcsó utánzatokat hozott létre. Mások saját ötletekkel álltak elő, és mára már számtalan BJD-t készítő cég létezik. Újabban számos nyugati szobrászt is megihletnek a gömbízületű babák, így kezd kialakulni egy - a hagyományos ázsiai esztétikától - már teljesen elrugaszkodott, nyugatiasabb stílusú BJD esztétika is, melynek vezető irányvonalát francia művészek képviselik. Ahogy a régi - műgyanta babák előtti - időben is volt, manapság sem ritka hogy a nyugatibb és a keleties esztétika kölcsönösen befolyásolja egymást és a babakészítők egymástól is ihletet merítenek, trendeket hoznak létre.

Gyakran lehet hallani, hogy egyes gyűjtők minden BJD-t dollfie-nak hívnak, de ez helytelen! Minden cégnek megvan a saját elnevezése a babáira - Luts "Delf"-nek, Soom "Gem"-nek, Custom House pedig "Ai"-nak hívja őket.

A Dollfie kifejezés - szintén helytelenül - méretkategóriákhoz is használatos: az SD (Super Dollfie) méret nagyjából 60cm, míg az MSD (Mini Super Dollfie) körülbelül 40cm. Ezek az eredeti Volks kollekciókra utalnak és más cégek babáival gyakran nem egyeztethetőek.

Ford. és kieg.: Smaug; eredeti: BJD_WTF
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég