Festés és szétszerelés

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Festés és szétszerelés

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 16:34

Hogyan tehetem egyedivé?

A legtöbb alapvető "személyre szabás" a baba arcán történik. A BJD-k többsége összeszerelve érkezik, de az arcfestéshez, és hasonló módosításokhoz szét kell őket szedni, ezért hasznos ha egy kezdő babatulajdonos is megismerkedik a babák szétszerelésének rejtelmeivel.

Magához az arcfestéshez szerencsére nem szükséges érteni, ha nem kívánod magadnak megfesteni a babádat, azonban nagy vonalakban érdemes erről is tájkozódni, már csak azért is hogy tudd mit várhatsz egy művésztől, ha arra szánod magad, hogy egyedire festeted babád arcát.

Arcfestés során a tiszta fejre, mint egy vászonra, ráfestjük az arcvonásokat - szemöldököt, szempillákat, a száj színét, árnyékokat stb... A babakészítő cégek némi extra költségért már eleve megfestett babát küldenek neked, de egy ilyen arc sem tart örökké. Alternatív megoldásként felbérelhetsz egy arcfestésben jártas gyűjtőt, aki olyanra festi a babádat, amilyenre szeretnéd - ezzel ellentétben, a legtöbb cég nem vállal egyedi kívánságokat, minden babát ugyanolyan stílusúra készítenek (mivel kézzel történik, sosem lesz kettő teljesen egyforma, de nagyon hasonlítanak egymásra). Bizonyos cégeknél előfordul, hogy kérésre eltérnek az alapstílustól, de ez nem mindig sikerül úgy, ahogy azt a leendő tulajdonos elképzelte (nem könnyű a nyelvi akadályokat legyőzni).

A legegyszerűbb módja, ha az átlagostól eltérő arcfestést szeretnél, ha felkérsz rá egy ebben jártas illetőt, vagy magad csinálod. Egy biztos - egyetlen megfestett arc sem tart örökké, különösen ha gyakran fogdosod, vagy tisztogatod a babád arcát. Egy arcfestés ára (ha nem magad csinálod) $15-$150 között mozog, leggyakrabban valahol $50 körül. Egyes festők akár ingyen - szállítási költség ellenében - is megcsinálják neked, ha éppen a portfóliójukat akarják bővíteni, azonban fontos észben tartani, hogy a magasabb ár sok esetben jobb minőséget is képvisel. Mielőtt rábízod valakire a babádat, feltétlenül nézd meg a korábbi munkáit, portfólióját, hogy elégedett vagy-e a festéseivel, és valóban olyan stílusban dolgozik-e amilyenre te vágysz.

Szétszerelés

Fej levétele

Az arc megfestéséhez a babát szét kell szedni - legalábbis a fejét MINDENKÉPP le kell emelni. A fejük üreges, és a fejtető leszedhető. Van, hogy ez a tető a baba testén átfutó gumizsinórhoz van rögzítve, máskor elfordítva lehet csak leszedni, vagy egyszerűen mágnesek tartják a helyén - ezektől függően a fejtető eltávolítása lehet nagyon könnyű, vagy kifejezetten nehéz feladat. Egy feszesre húzott baba esetén még az is előfordulhat, hogy a buksi leszedése két embert igényel.

Ha csak a fejet akarod leszedni, és a fejében látsz egy csomót, véletlenül se kötözd ki, mert a teljes baba szétesik! A legtöbb baba feje S-kampóval van rögzítve, amit ha kicsit megemelsz és elfordítasz, a kampó kikerül az őt tartó vájatból és a fej alján lévő résen keresztülcsúszik. Ezután a fej nyugodtan levehető, és a gumi a tartójával együtt a nyakon fog pihenni. Akadnak kioldó mechanikával rögzülő fejek is, az ő esetükben többnyire a fent leírtakhoz hasonlóan a zárat el kell fordítani, és a mechanika elengedi a babafejet, így az leszedhető.

Vigyázat! Ha túl nagy a rés a babád nyakán, vagy túl pici az S-kampó, az egész becsúszhat a baba belsejébe - és ezt a helyzetet már csak teljes szétszedéssel lehet megoldani. Érdemes ezért a gumi alá egy tollat vízszintesen beékelni, ez biztosan megakadályozza hogy az egész a torzóban kössön ki. Speciális mechanikával rögzített babáknál előny, hogy a fejrögzítő darab kialakítása egyben azt is megakadályozza, hogy a nyakba belecsússzon a gumi.

Akadnak olyan babák is, amelyek arctáblás kialakításúak. Az ő esetükben a fej hátsó része rögzül a gumihoz és az S-kampóhoz, míg a baba arca mágnessel, vagy pöckökkel kapcsolódik. Ezt az arctáblát az S-kampó kioldása nélkül le lehet venni, így egy arcfestéshez nem szükséges eltávolítani az egész fejet.

Teljes szétszedés

Vannak helyzetek, amikor szükség lehet a teljes baba szétszedésére - például egy alaposabb megtisztításhoz, az elhasználódott gumi kicseréléséhez, vagy ha a babát nagy mennyiségű víz érte, a gumi kiszárításához.

Előkészítéskor sokat segít ha van kéznél spárga, fogó, gemkapocs, toll és egyéb apróságok, de ezek nem feltétlenül szükségesek a feladathoz. Amire feltétlenül szükség van, az egy jó darab erős gumizsinór, amivel majd összefűzheted a babádat (sokszor a benne levő gumi újrahasznosítható, de jobb biztosra menni). Sok gyűjtő fél a babája szétszedésétől, míg mások könnyedén szétkapják és összerakják. Fontos, hogy a szétszedett darabokat úgy helyezd el, hogy összerakáskor tudd, melyik hová kerül (könnyű összetéveszteni a jobb és bal végtagokat).

Teríts le pár tiszta - lehetőleg fehér - törülközőt egy vízszintes, stabil felszínre. Állapítsd meg, hogy a gumi a fejben, vagy a nyakban végződik. Ha a fejben látod a baba gumiját rögzítő csomót a szétszerelést kezdheted ennél a pontnál. Ha elégedett vagy a babád feszülésével, tollal megjelölheted a csomó helyét a gumin, így ugyanott tudod majd megkötni az új csomót. A csomó kikötözése után levehetővé válik a feje, majd ezután egyesével lehúzhatod a gumiról a testrészeket. Általában a karokat egy másik gumi tartja, amit szintén szét kell szedni.

A szétszedést lehet a végtagoknál is kezdeni, ez általában egyszerűbb, mint egy feszülő gumit kicsomózni. Érdemes a szétszerelést a törzs-lábak vonalán kezdeni és utána térni át a karokra. Egyszerűen akaszd le az adott kézfejet, vagy lábfejet a zsinórról és a végtag rögtön elernyed. Ezután már egyesével le lehet csúsztatni a többi részt is a gumiról. Szétszedés után a gumit kicsomózhatod, ha szükséges, de ha elégedett vagy a feszülésével, erre nincs szükség.

Festés

Az arcfestés első lépése a festetlen fej megtisztítása szappanos vízzel. Legjobb mosogatószert, vagy a lehető legegyszerűbb szappant használni, mert az újabb, kézkímélő szappanok nem tesznek jót a műgyantának. Mielőtt nekilátnál a festésnek, alaposan szárítsd meg babád fejét egy tiszta ruhadarabbal - vigyázz, nehogy szöszöljön, mert az bennragadhat a lakkban. Érdemes papíron vázlatokat készíteni, hogy milyenre is szeretnéd az arcot, vagy kinyomtatni részleteket, amik nagyon megtetszettek más babák arcán. Szükséged lesz egy flakon Matt lakkra, akvarellceruzákra, pasztellkrétára és akrilfestékre.

SOSE használj olajfestéket, alkoholos filcet, golyóstollat/filctollat, markert, vagy bármit ami olajat/zsírt tartalmaz (emberi sminkszerek sem jók!!), mert nemcsak eltávolíthatatlanul beszívódik a gyantába, de le is bontja azt!

Festés előtt fújd le a fejet a matt lakkal és hagyd megszáradni. Ez nemcsak jó alapot biztosít a festéknek, és egy felületet, amin megtapad a pasztell, de védőréteget is képez, így megvédi a babádat az esetlegesen túl erős pigmentektől, amik megfognák az anyagát. Ezek a lakkok érzékenyek a melegre és a nagy páratartalomra, csakúgy, mint maga a műgyanta öntés közben.

Lakkozás után festhetsz, rajzolhatsz, pasztellezhetsz kedvedre. Ha valami tetszik és megtartanád, fújj rá egy új réteg lakkot és hagyd megszáradni mielőtt folytatnád a munkát. Pasztellkréta porával árnyékolhatsz, használhatod 'pirosítónak', majd ha már nem vesz fel több pasztellt a felület, egy új réteg lakk után még tovább sötétítheted. Ha kész vagy a teljes arcfestéssel, és elégedett vagy vele, ne felejtsd el újra lefújni lakkal az egészet, hogy ne jöjjön le egyetlen érintéstől. Ha valami nem tetszik, még lakkozás előtt óvatosan lemoshatod vízzel - ha befejezted a fejet, és mégsem tetszik, csak tisztítsd le és máris újrakezdheted! A lakkozott felületeket, illetve a megszáradt akrilfestéket csak 97%-os alkohollal, nem acetonos (és nem színes!!) körömlakklemosóval, vagy ecsettisztítóval, akrilhígítóval lehet leszedni.

Nincs örökké tartó arcfestés és minden babafejben rengeteg lehetőség lakozik, úgyhogy ne félj a kísérletezéstől és sose nyugodj bele, ha valamivel nem vagy elégedett! Ha minden igyekezet ellenére sem sikerül, még mindig felbérelhetsz valaki mást. Azonban különleges élmény, ha magad fested meg a babádat és még értékesebbé teszi számodra. Miután kész az arca, próbálj a lehető legkevesebbet hozzáérni, mert idővel lekopik és a kéz olajossága ezt csak meggyorsítja.

Ford.: Smaug; eredeti: BJD_WTF
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron