A hajakról

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

A hajakról

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 17:29

Milyen parókát használjak?

Rengeteg stílusból lehet választani, melyek legtöbbje a $20-$40 körüli árkategóriába esik - természetesen akadnak olcsóbb megoldások, mint a szőrhajak, vagy akár olyan egyedi készítésű parókák, melyek meghaladják a 100 dolláros értéket.. A legtöbb stílus kapható természetes színekben (barna, szőke, fekete, vörös) illetve fehérben és ezüstben. Őrültebb színeket, mint piros, zöld vagy kék néha kicsit nehezebb találni - ez főleg a kívánt haj méretétől függ. Egyes parókák gumírozottak, míg mások csak rásimulnak a baba fejére - ezeket tépőzárral, vagy kétoldalú ragasztószalaggal lehet rögzíteni, de gyakran egy vastag befőttesgumi a baba fején is elegendő súrlódást ad, hogy ne csúszkáljanak.

Alapanyagok

Szintetikus haj: Az emberi parókák egy része is ilyenből készül, igen természetes hatást kelt, és nagy előnye, hogy rengeteg színváltozatban kapható. Természetesen különböző minőségű lehet, az olcsóbb parókák általában vastagabb, durvább tapintatúak, szállnak és nehezebben kezelhetőek - de egy minőségi szintetikus haj akár még selymesebb, puhább is lehet, mint a valódi emberi haj. A szintetikus hajak meleg vízbe mártva kiegyenesednek, bizonyos mértékig alakíthatóvá válnak, de óvatosan kell bánni velük, mert túl forró vízben akár meg is olvadhatnak. Léteznek azonban úgynevezett "hőálló" (heat resistant) parókák is - ezek általában még puhább tapintatúak, és akár hajszárítóval, vagy -mértékkel - hajsütővassal - is formázhatóak. A szintetikus hajból készült parókák különleges bánásmódot igényelnek, parókákhoz kapható samponnal/kondicionálóval érdemes kezelni őket.

Emberi haj: Sokak viszolyognak ettől a lehetőségtől, babonás érzéseket táplálnak egy baba valódi embertől származó részekkel való felruházásával szemben. Viszont előnyük, hogy a legtöbb emberi hajra használható sampon/fixáló/kondicionáló/lakk használható rajtuk is. Általában csak a természetben előforduló színekben kaphatóak - leggyakrabban feketében, mert ezek a hajak többségében keleti nők hosszú hajából készülnek.

Moherkecske, tibeti kecske (mohair, tibetan lamb):A moherkecske hosszú, puha gyapjából készülnek, többnyire göndör parókák, melyek a babákon - babamérettől függően - vállig, vagy tovább érnek vágás nélkül. A moherkecskék gyapja rendkívül dús, úgyhogy ezek a parókák jó nagy hajkoronát kölcsönöznek a babának (kicsit mint a nyolcvanas évek rockbandáinak sörénye). A haj alapja itt maga a formára vágott és összevarrt kecskebőr, mely nem rugalmas, úgyhogy gyakran van szükség egyéb praktikákra, hogy megakadályozzuk a csúszkálást. A moher jól festhető, így ha valakinek kedve támad egyedi színű parókát készíteni, könnyen kikeverheti a saját kedvenc színösszeállítását. Sokan állatvédő indíttatásból ellenzik ezt a parókafajtát, azonban nekik sem kell lemondani a göndör fürtökről, mert akadnak olyan parókák, melyeknél nyírt moherkecske szőr textil parókaalapra van rávarrva.

Műmohair: Ezek szintén göndör parókák, melyek többnyire igen puha tapintatúak és a moherkecske szőrből készült hajakra emlékeztetnek, bár csigáik általában nagyobbak és rendezettebbek. Műszálból készülnek, ezért nem olyan hihetetlenül dúsak, mint a valódi mohair - ez ralisztikusabb megjelenést kölcsönözhet a babának. Hátrányuk azonban, hogy nagyon kényesek, a szálak könnyen összekócolódnak és göndörságük miatt nehéz úgy kifésülni, formára igazítani őket, hogy a göndörségükből ne veszítsenek.

Angórakecske: Az angórakecske szőre a tibeti kecskéhez hasonlóan göndör, azonban fényesebb, kicsit puhább és a tincsek általában lazábbak, inkább erős hullámokhoz hasonlítanak. Angórakecske szőrből parókaalapra ragasztott, vagy varrott parókákat készítenek, így magának az állatnak nem esik bántódása. Mivel az angórakecske szőrt nagyon nehéz beszerezni, valamint mivel ezek a parókák egyedi igények szerint készülnek, ezért az angórakecske szőréből készült parókák a legdrágábbak között vannak.

Műszőr: Nagyon népszerű, többnyire rövid-középhosszú paróka, amit a legbolondabb színekben is meg lehet találni. A műszőr parókák igen olcsóak és egy jobb minőségű darab nagyon kellemes, puha tapintású. Jól lehet őket formázni, óvatosan kifésülve lelapíthatóak, de pillanatok alatt lehet divatosan kócos/borzas külsőt varázsolni velük a babára, sőt akár mohikánfrizurát, vagy cicafület is lehet formálni a dús tincsekből. Az interneten keringő szabásminták alapján akár magunk is elkészíthetjük a saját műszőr parókánkat, ha pedig vásárolni szeretnénk, a magáneladók széles választékát találjuk meg ebayen, etsy-n vagy egyéb BJD fórumokon, akik akár különleges kéréseket is teljesítenek (különböző színek kombinálása, lófarok/két copf/fonat hozzáadása/műszőr és szintetikus haj kombinálása).

Méretek

A parókák méreteit általában inchben határozzák meg, egy inchnyi differenciával. Ennek megfelelően egy haj méretezése így néz ki: 6-7 inch, 7-8 inch stb. Általában elmondható, hogy a nagyobb babáknak nagyobb feje van, de akadnak kivételek. Egy baba testmagassága alapján nem lehet megmondani, hogy mekkora parókára van szüksége, ezért ha az ideális parókaméretre vagy kíváncsi, meg kell nézned a fejméretét (sokszor szintén inchben adják meg, de időnként centiméterben, amit egyszerűen át kell váltanod), vagy ha nincs leírva, a pontos modellt megadva tudod csak megkérdezni gyűjtőtársaidat.

Bár legtöbbször a baba fejmérete szerepel az adott cég honlapján, leírok egy pár általános tendenciát méret-fejkörfogat szempontból:

Nagy babák - 9-10', 8-9' a legelterjedtebb, azonban akadnak kifejezetten kisfejűek is, akik mindössze 7-8' méretű parókákat hordanak. Az újabban elterjedt gyerek-testalkatú, de nagyméretű babák parókamérete pedig akár nagyságrendekkel is nagyobb lehet.

Mini babák - 7-8' a legelterjedtebb, azonban nem ritka - főleg "mature minik" esetén a 6-7' méret sem.

Pici babák - itt rendkívül nagy eltérések vannak. A nagyobbacska picik (26cm és afölött) 6-7' vagy 5-6' méreteket használnak, de a 10-15 centis apróságok fejmérete rendkívül változatos (pl. a ballonfejű Latidoll White vs. a hangyafejű Notdoll Naripon apróságok), és gyakran nehéz megfelelően apró parókát találni számukra. Az ő esetükben nem ritka, hogy egy-egy magángyűjtő direkt az ő méretükre koncentrálva készít magának és más babagyűjtőknek tibeti kecskeszőr parókákat.


Írta: Smaug
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég