Öntési vonalak eltávolítása

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Öntési vonalak eltávolítása

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 17:39

Mi az az öntési vonal és hogyan szabadulhatok meg tőle?

FIGYELEM: A barna bőrű, vagy különleges színű - kék, zöld, lila stb. - babák döntő többségéről nem szabad eltávolítani az öntési vonalakat, mert NAGYON látható a színkülönbség a megcsiszolt helyeken, és nem tűnik el!!!!

Az öntési vonal a szilikon öntőforma két felének összeérése helyén keletkezik, ahol egy minimális múganta mennyiség a két forma közé szorul így a kész darabon kiálló csíkként vonul végig. Sok baba látható öntési vonalakkal rendelkezik, legtöbbször a végtagok és a torzó oldalánál, időnként a fülek környékén is. Néhány cég felajánlja a lehetőséget, hogy ezeket eltávolítja - igen borsos áron - kezdő cégeknél pedig szokás, hogy az ár eleve tartalmazza ezt a szolgáltatást, mintegy vásárlócsalogatóként. Páran olyan újfajta öntési technikát dolgoztak ki, melynél öntési vonalak egyáltalán nincsenek a babákon.

Akit zavarnak ezek a vonalak - melyek ritkán ugyan, de igen nagyon is lehetnek, maga is eltávolíthatja őket otthon. Az öntési vonal lecsiszolását követően a vonal már nem tapintható, azonban színkülönbség marad - a vonal helyén a műgyanta egy kissé világosabb. Ez a színkülönbség idővel - ahogy a frissen felszínre került műgyanta hozzáoxidálódik a többihez - eltűnik, és lakkfedéssel is lehet csökkenteni a mértékét. Frissebb megfigyelések felvetik azonban annak a lehetőségét, hogy egyes babákon ez a lecsiszolt öntési vonal más ütemben sárgul, mint a testrész többi része, így előfordulhat, hogy a lecsiszolás után akár évekkel megint megjelenik egy elszíneződött csík formájában. Különösen fontos az öntési vonal lecsiszolásának ismerete, ha esetleg az egész babát más színűre kívánja valaki színezni - ilyenkor ugyanis a megcsiszolt részek máshogy veszik fel a színezőanyagot mint a csiszolatlan területek és csúnya foltos eredményhez vezethetnek. Ebben az esetben a befestés előtt feltétlenül meg kell csiszolni a teljes felületet, hogy egyenletesen vegyen fel színt.

A csiszolás menete

Az öntési vonal eltávolításához szükség van csiszolópapírra, vagy ha nagyon nagyok, akár kerámiakésre is. Rendkívül fontos a saját védelmedben, hogy megfelelő védelmi fokozatú pormaszkot viselj csiszoláskor! Először egy durvább csiszolópapírral érdemes kezdeni és fokozatosan egyre finomabbra és finomabbra váltani. Hogy elkerüld a nagy karcolásokat, körkörös mozdulatokkal kell csiszolni - ez a nagy színkülönbségeket is segít megelőzni, de valamennyivel mindenképp világosabb lesz a babád a csiszolás helyén.

Legjobb vízben csiszolni, mert ez megköti a szálló műgyantapor nagy részét. Ehhez vízálló csiszolópapírra van szükség. Beleteheted a csiszolandó részt egy lavór vízbe és dolgozhatsz abban, de az is elég, ha bevizezed a csiszolópapírt és úgy használod.Érdemes jól szellőző helyen csiszolni és figyelni arra, hogy maszk nélküli ember, vagy háziállat ne tartózkodjon a közelünkben!


Ford.: Smaug; eredeti: BJD_WTF
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég