Mi is az a BJD?

Átfogó útmutató a BJD-k világáról

Mi is az a BJD?

HozzászólásSzerző: Smaug » 2008.09.30. 15:39

Mi a szöszről van itt szó?

A BJD (Ball Jointed Doll) - szó szerinti fordításban Gömbízületes Baba - pontosan az, aminek hangzik: egy olyan baba aminek ott van gömbízülete ahol egy embernek is (könyök, térd, boka, csukló, stb). Ez teszi lehetővé azt, hogy minden erőfeszítés nélkül olyan pózokba, testhelyzetekbe állítsuk be őket, amit egy valódi ember is meg tud csinálni így rendkívül kifejezőek ezek a babák.

Egyedi tervezésük, egyensúlyuk miatt a BJD-k támaszték nélkül tudnak ülni, állni és számtalan fajta pózt fenntartani. A porcelánbabákkal, illetve Barbikkal ellentétben, a BJD-knek nincs szükségük támasztékra vagy tartóra, bár egy-egy kényesebb, dinamikusabb beállításhoz náluk is szükség lehet rá.

A BJD-k még egy alapvető dologban teljesen egyediek: kivitelezésük lehetővé teszi, hogy teljesen személyre szabottak legyenek! Míg sok más típusú babánál csak a ruhát vagy a cipőt lehet lecserélni, addig egy BJD esetében szó szerint mindent ki lehet cserélni, és magunk választhatjuk meg a kinézetét az arc kifejezésétől kezdve a szemek színéig. Sokuknál még egyéb testrészeket - kezeket, lábakat - is lehet cserélni, hogy megfogjanak valamit, vagy mutassanak valamire, vagy hogy magassarkú cipellőt viselhessenek.

Mivel darabokból állnak, amiket egy gumi tart össze, ezért mindenük lecserélhető: a lábak hossza, vagy a teljes testforma megváltoztatható. Mivel parókát viselnek, ezért a hajuk sincs limitálva egyetlenegy színre, stílusra. A BJD-k általában kopaszon érkeznek, hogy kiválaszthasd a neked legjobban tetsző hajstílust, sőt ezt akár idővel le is válthatod, ha egy másik frizurába, vagy hajszínbe szerettél bele.

A babák fejeit ugyanígy lehet cserélgetni, sőt ugyanazon az arcon a festést ("sminket") megváltoztathatjuk. Bár a BJD bolt képei tükrözhetnek egy lehetséges kinézetet, de valójában a babádnál te választod ki, hogy pontosan milyen külsőt kívánsz neki.

A legjobb dolog a BJD-ben, hogy a gazdájuk kedve szerint változtathatja és pont úgy nézhet ki, ahogy azt ő elképzelte, nem pedig úgy, ahogy valahol távol egy babatervező elképzelte. A BJD-d teljesen egyedi lehet a világon, hiszen olyan sok tényezőt lehet rajta változtatni. Képzeld csak el, egy baba, ami a tied, és amihez hasonló nincs még egy a világon!


Ford.: Zi-chan; eredeti: BJD_WTF
Kieg.: Smaug
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Smaug 2012.11.24. 20:39-kor.
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Mi is az a BJD?

HozzászólásSzerző: Smaug » 2012.11.24. 20:11

Kicsit átírtam.
Kép
I strangled someone with a shoelace once. Does that count as expressing myself through clothes?
Avatar
Smaug
 
Hozzászólások: 5570
Csatlakozott: 2008.09.30. 15:27
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Útmutató

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég